Nieuws Coronavirus
Rutte doet oproep aan horecaondernemers en benadrukt belang thuiswerken
De nieuwe maatregelen - of zoals premier Rutte het vanavond noemde: 'de stappen terug' - zijn vanavond bekend geworden. De minister-president deed een opmerkelijke oproep aan de horecaondernemers en benadrukte dat thuiswerken ook na 1 september de norm moet blijven.
Laatste update: 19 augustus 2020 09:44

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VW&S) dinsdagavond tijdens de corona-persconferentie. Foto: Bart Maat/ANP
Het coronavirus verspreidt zich nog altijd 'gestaag' in Nederland, en dat kan grote gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt minister-president Mark Rutte. ,,Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Terug bij een overbelaste zorg, terug bij het land op slot, terug waar we niet willen zijn."
Lees ook: Jacco Vonhof roept op tot verplichte coronatest en compensatie voor thuisquarantaine
Nieuwe besmettingen corona in de privésfeer
Rutte geeft een zeer dringend advies om thuis voorlopig geen feestjes of borrels te organiseren. Als mensen toch gasten thuis ontvangen, beperk dat dan tot maximaal zes. Mits met dit aantal de anderhalve meter afstand binnen kan worden gehandhaafd.
En als mensen dan een zaaltje afhuren om een verjaardag, jubileum of een bruiloft te vieren, dan moeten ook daar mensen een vaste zitplaats hebben en afstand bewaren. ,,Geen polonaises, feliciteren op afstand", aldus Rutte. ,,Dit is niet leuk, maar het moet gewoon. We vragen zaalverhuurders en horecaondernemers hier scherp op te letten. Er zal ook in de handhaving extra aandacht voor komen."
Werk ook na 1 september thuis
Van alle maatregelen die sinds maart zijn genomen, is het massale thuiswerken 'een van de meest effectieve', zei Rutte. Hij erkende dat 1 september her en der wordt genoemd als datum waarop dit devies mogelijk versoepeld, maar daar is voorlopig geen sprake van. ,,Laat ik duidelijk zijn: de cijfers geven daarvoor geen aanleiding. Werk zoveel mogelijk thuis, ook na 1 september."
''We vragen zaalverhuurders en horecaondernemers scherp op een vaste zitplaats en het afstand bewaren te letten. Er zal ook in de handhaving extra aandacht voor komen''
Quarantaine van 14 naar 10 dagen
Het kabinet roept mensen hiertoe op, omdat de meeste nieuwe besmettingen in de privésfeer zijn. Het gaat om mensen die elkaar kennen en thuis ontvangen en elkaar vertrouwen. Maar volgens de premier gaat het om een schijnveiligheid. Aan horecaondernemers de oproep om feestjes veilig(er) bij hen te organiseren in plaats bij burgers thuis.
Rutte benadrukt dat sinds de vorige persconferentie van twee weken geleden het aantal besmettingen opnieuw is gestegen, evenals het aantal ziekenhuisopnames. De minister-president wijst op het zogenoemde reproductiegetal, dat al 'weken boven de 1 zit', wat aangeeft dat het virus zich verspreidt.
Hugo de Jonge (Volksgezondheid) benadrukt dat het kabinet nog steeds onderzoekt of deze quarantaine kan worden verplicht. Een Kamermeerderheid keerde zich in een debat vorige week nog tegen dit idee. Enige 'positieve' nieuws van de persconferentie kwam ook uit de quarantaine-hoek: de tijd van de quarantaine kan terug worden gebracht van 14 dagen naar 10.
Lees ook: Waarom Koninklijke Horeca en Staat het niet eens zijn geworden: voorzitter Robèr Willemsen legt uit
Extra maatregelen Amsterdam
De Jonge wijst er tijdens de persconferentie op dat Amsterdam een van de grootste coronabrandhaarden is. In de afgelopen weken kwamen er in de hoofdstad 1.400 nieuwe besmettingen bij, waar dat in Assen bijvoorbeeld maar twee waren. De regels in Amsterdam worden daarom aangescherpt. Er komt een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen en horecaondernemers krijgen nog maar één waarschuwing als zij de regels overtreden. Bij excessen wordt de zaak maximaal vier weken gesloten.
Als er geen verbetering komt in de situatie in Amsterdam worden de maatregelen voor de horeca misschien uitgebreid met een laatste sluitingstijd rond middernacht of een 'venstertijd', waarbij er na een bepaalde tijd geen nieuwe bezoekers meer mogen worden toegelaten in horecazaken. Ook werd er gezinspeeld op het ontmoedigen van toerisme.
Lees ook: CPB iets minder somber over economie, dit jaar 5 procent krimp
Bijenkorf sluit deuren na besmetting
De Bijenkorf in Amsterdam moet de deuren sluiten omdat medewerkers besmet zijn met het coronavirus. De veiligheidsregio heeft besloten dat de winkel aan de Dam voorlopig dicht moet.
Iedereen die recent bij De Bijenkorf in Amsterdam was en klachten heeft, wordt dringend geadviseerd zich te laten testen. Volgens de veiligheidsregio zijn meerdere medewerkers van De Bijenkorf op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest op het coronavirus.
De sluiting geldt voor veertien dagen, maar kan eerder worden opgeheven als het warenhuis de nodige maatregelen treft om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De GGD adviseert medewerkers die in de periode van 4 tot en met 18 augustus hebben gewerkt in De Bijenkorf veertien dagen in quarantaine te gaan.