Nieuws Coronavirus

Saunabaas Lebbink (82) na vijftig jaar failliet door corona, nu een doorstart

Corona nekte vorig jaar zijn bedrijf Sauna Drôme in Putten. Tegelijkertijd helpt diezelfde corona Hans Lebbink (82) bij zijn doorstart aan een opgietsauna. Iets dat hij eerder, zelfs bij de Raad van State, niet voor elkaar kreeg. ,,Ieder nadeel heeft zijn voordeel.”

Sacha Wunderink (AD) 22 januari 2021

Saunabaas Lebbink

Na vijftig jaar moest Lebbink de handdoek in de ring gooien. Samen met zijn vrouw Kitty bleef hij optimistisch en hoopte op een doorstart. Foto: Ruben Schipper

Jarenlang streed Lebbink voor een sauna op zijn complex die geschikt is voor opgietingen. Maar hij kreeg het niet voor elkaar. De gemeente Putten wilde er absoluut geen centimeter meer bij. Volgens de ondernemer zou een dergelijke sauna bovenop zijn grotsauna geen uitbreiding zijn van het bebouwde oppervlak. Door de hoogte in te gaan zou daar volgens hem niets aan veranderen vertelt hij aan De Stentor.

Lees ook: Hans van Tellingen: 'Steun de ondernemer en red de maatschappij'

Na vijftig jaar failliet door corona

De Raad van State oordeelde anders en zette definitief een streep door zijn vurige wens. Een wens die volgens Lebbink vervuld moest worden om te overleven in de branche. Dat deed hij niet. Hoewel de uitspraak van het rechtsorgaan daar niet de schuldige van was. Dat was corona.

Er moest structureel geld bij. Tot het faillissement begin juli. Na vijftig jaar moest Lebbink de handdoek in de ring gooien. Samen met zijn vrouw Kitty bleef hij optimistisch en hoopte op een doorstart. Die gaat er zeker komen, ,,het liefst zo snel mogelijk''. En dan ook nog eens mét een opgietsauna.

,,Ik heb er jaren voor moeten vechten en het is me nooit gelukt. Maar dankzij corona is de overheid beter gaan beseffen dat ze zuinig moet zijn op ondernemingen. Ik heb de gemeente Putten gezegd dat ik graag een doorstart wil maken, maar dat ik alleen open kan met een opgietsauna. Daar werkt ze nu aan mee.”

''Ik moest 200 kuub afbreken om 200 kuub te mogen bouwen. Dat heb ik nodig. Zeker nu die anderhalve meter afstand geldt”

Hans Lebbink, eigenaar Sauna Drôme

Finse sauna verruilen voor opgietsauna

Bij zijn verloren strijd was ‘overleven’ altijd al een argument dat Lebbink voor een opgietsauna noemde. Dat werd nooit met toestemming gehonoreerd. En nu wil de gemeente daar wel in meegaan? ,,Ik wil dat oud zeer niet meer oprakelen", zegt Lebbink. ,,Nu mag ik bouwen en heb ik alle medewerking. Maar dan moest er wel eerst worden gesloopt.”

Dus ruilt Lebbink zijn Finse sauna en wat schuurtjes bij de beautyfarm in voor een nieuwe sauna. ,,Ik moest 200 kuub afbreken om 200 kuub te mogen bouwen. Dat heb ik nodig. Zeker nu die anderhalve meter afstand geldt. Zo’n opgieting kan niet uit voor vijf mensen. Normaal is er in de nieuwe sauna plek voor vijftig mensen. Met de coronaregels hoop ik dat er twintig in kunnen.”

Lees ook: Ralph van Dam: 'Is jouw onderneming nog levensvatbaar in coronatijd?'

Heropening Sauna Drôme onzeker

Elzinga vormt samen met Lebbink en Angelique Huisman de driekoppige directie die druk is met de voorbereidingen van de doorstart. Vacatures zijn opengesteld en ook al voor een groot deel ingevuld. Veelal met mensen die zijn aangedragen door het UWV en de gemeente. Maar ook met oud-personeel dat straks voor een vertrouwd gezicht zorgt.

De startdatum van de contracten, en dus de heropening, is nog wat onzeker. ,,We hadden gehoopt op 1 februari’’, zegt Huisman. ,,Maar dat gaat niet lukken. Misschien 1 maart? Wij gaan in ieder geval door met alles klaar maken. Zodat we open kunnen, zodra het mag.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.