Nieuws Coronavirus
Derde steunpakket overheid: dit zijn de maatregelen
De steunregelingen worden verlengd tot eind juni volgend jaar. Wel worden de regelingen in die periode afgebouwd. Het kabinet wil ondernemers meer zekerheid geven door het pakket langer door te laten lopen. Het huidige, tweede steunpakket loopt tot 30 september. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.

Premier Rutte met minister Hoekstra op de achtergrond. Foto: ANP
Het kabinet geeft ongeveer 11 miljard euro extra uit in het derde steunpakket om het bedrijfsleven door de coronacrisis te helpen. Verder wordt er nog eens 1,5 miljard euro uitgetrokken om investeringen te vervroegen.
NOW-regeling
De NOW-regeling - tegemoetkoming van de loonkosten - wordt in totaal 9 maanden verlengd, verspreid over drie blokken van drie maanden. In die periode wordt de hoogte van de tegemoetkoming langzaam afgebouwd.
NOW 3.0 in 4 punten:
- Duidelijk is nu dat de looncompensatieregeling NOW dus tot 1 juli 2021 wordt doorgezet. Voor de eerste tranche van oktober tot 1 januari aanstaande blijft de toegangsdrempel staan op minimaal 20 procent omzetverlies.
- Bij volledig omzetverlies blijft gelden dat 90 procent van de loonsom wordt uitgekeerd. Wel geldt dat vanaf 1 oktober hiervan 80 procent wordt uitgekeerd aan de werkgever.
- De overige 10 procent gaat naar een scholingspot voor werknemers. Dit moet nog nader vorm en inhoud krijgen. Ook komt er meer flexibiliteit voor werkgevers om hun bedrijf te reorganiseren.
- De strafkorting in de NOW bij ontslag van twintig of meer werknemers verdwijnt.
TOZO aangepast
Ook zelfstandigen kunnen nog 9 maanden aanspraak maken op een overbruggingsregeling (de TOZO). Hiervoor gaat wel een ondergrens gelden, dat was de afgelopen dagen ook al verwacht.
Toets geldmiddelen
Er komt een inkomenscontrole voor TOZO 3.0. Die komt er op neer dat ondernemers met meer dan 46.520 euro aan opneembaar geld (cash, banksaldo, aandelen, et cetera) niet in aanmerking komen voor de regeling. Eigen woning, bedrijfspanden, pensioen en zakelijke apparatuur en voorraden worden hier nadrukkelijk buiten gelaten. Meer over TOZO en hoe aan te vragen is hier te vinden.
Nieuwe TVL
De nieuwe TVL-regeling, tegemoetkoming van de vaste lasten van het mkb, bestaat uit maximaal 90.000 euro. Hiervoor moet een bedrijf minimaal 4.000 euro aan vaste lasten hebben over een periode van drie maanden (in plaats van vier maanden in de huidige TVL-regeling). De nieuwe TVL-regeling wordt net als de NOW-regeling in drie stukken van drie opgedeeld. Voor iedere periode moet een nieuwe aanvraag worden ingediend.
Periodes TVL-regeling
- Huidige periode/periode 1:loopt tot 30 september
- Periode 2: 1 oktober tot en met 31 december 2020. Aanvragen van 1 oktober tot 29 januari 2021 via site van de rvo.
- Periode 3: 1 januari tot en met 31 maart 2021
- Periode 4: 1 april tot en met 30 juni 2021
Afbouw TVL
De grens voor de TVL-regeling wordt vanaf 1 januari 2021 langzaam verhoogd. Tot 31 december geldt de huidige grens van 30 procent omzetverlies. Hoe deze daarna wordt verhoogd is nog niet bekend gemaakt.
Belastinguitstel mogelijk
Ondernemers kunnen tot 1 oktober uitstel van belasting aanvragen. Daarmee loopt het uitstel af op 1 januari 2021. Dat betekent niet dat op die datum het geld binnen moet zijn. Om te voorkomen dat er in januari en masse bedrijven op de fles gaan, hoeft de belastingschuld pas in de twee jaar daarna, in termijnen, afbetaald te worden. Mocht ook dat niet genoeg zijn is aangekondigd dat er meer flexibiliteit mogelijk is in overleg met de Belastingdienst. Daarnaast geldt dat de invorderingsrente wordt verlaagd naar 'bijna nul'. Meer over de mogelijkheden voor Belastinguitstel is te vinden op de site van de Belastingdienst.
Investeringen en herkapitaliseren
Er zijn drie nieuwe investeringsmaatregelen aangekondigd: een scale-up-faciliteit (150 miljoen euro), reservering voor herkapitalisering van (middel)grote bedrijven (300 miljoen euro) en een aanvulling voor Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's). Die laatste krijgen 150 miljoen euro om innovatieve mkb-ondernemingen te ondersteunen.