Miljarden aan noodsteun voor bedrijven. Het kabinet heeft in korte tijd een aantal maatregelen genomen om het bedrijfsleven en ondernemers te steunen. Toch is er ook kritiek op het steunpakket, schrijft het AD.
,,Het leek veelbelovend, maar er komt weinig van terecht”, constateert Robin Poppelaars van Standout Projects in Eindhoven. Zijn bedrijf ontwerpt en bouwt beursstands voor nationale en internationale vakbeurzen. Hij dacht gebruik te kunnen maken van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Om vaste lasten te kunnen betalen, ontvangen gedupeerde ondernemers eenmalig 4.000 euro. Dat kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), maar alleen bedrijven met een SBI-code die staat op een vastgestelde lijst krijgen het bedrag. De SBI-code is een standaard bedrijfsindeling die de hoofdactiviteit van een bedrijf aangeeft.
Lees ook: Paul Moers: ‘Deze crisis kost bedrijven de kop die toch al niet goed waren’
Honderd procent inkomensterugval
,,Ik zit in een nichemarkt waar geen specifieke code voor is, dus val ik buiten de boot”, baalt Poppelaars. ,,Ondanks dat ik honderd procent inkomensterugval heb, heb ik geen recht op deze regeling.”
Hij heeft een aanvraag ingediend om gebruik te kunnen maken van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO). Zelfstandig ondernemers kunnen voor een periode van drie maanden inkomensondersteuning aanvragen bij de gemeente waar ze wonen. Het inkomen wordt dan aangevuld tot het sociaal minimum. Ook kan er een lening voor bedrijfskapitaal worden aangevraagd.
De regeling van de vierduizend euro is een sympathiek gebaar, maar lastig uitvoerbaar. Waarom krijgt een rijinstructeur het wel en een taxichauffeur niet?
Leo Kits, ZZP Nederland
Verbod op beurzen
Poppelaars hoopt dat de termijn van drie maanden wordt verlengd. ,,Het verbod op beurzen en evenementen duurt tot 1 juni. Daarna begint het zomerseizoen en zijn er geen beurzen meer tot september. Ik zit zes maanden zonder inkomen en krijg voor drie maanden tot bijstandsniveau vergoed. Hiermee kan ik de eerste maanden mijn lasten betalen, maar daarna niet meer.”
Bij ZZP Nederland herkennen ze de problemen. ,,We zijn blij dat er regelingen zijn”, zegt woordvoerder Leo Kits. ,,Al vinden we dat de TOZO-vergoeding hoger moet zijn. De regeling van de vierduizend euro is een sympathiek gebaar, maar lastig uitvoerbaar. Waarom krijgt een rijinstructeur het wel en een taxichauffeur niet? Ze moeten het uit kunnen leggen, anders ontstaat er twijfel. Bij twijfel zou je er recht op moeten hebben.”
Lees ook: ZZP Nederland: 'Maatwerk TOGS-regeling is noodzakelijk'
Weinig doordacht
Ook Rik Visser, mede-eigenaar van het Microlab, een bedrijfsverzamelgebouw, in Eindhoven is kritisch. Hij vindt de getroffen maatregelen te weinig en te slecht doordacht. Een van de voorbeelden die hij geeft gaat over de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Bij deze regeling kunnen bedrijven die gedurende drie maanden minstens twintig procent omzetverlies hebben een tegemoetkoming van maximaal negentig procent van de loonsom krijgen. Er wordt gekeken naar de gemiddelde omzet in 2019. ,,Dat is alleen nuttig voor bedrijven met een gelijkblijvende of dalende omzet. Groeibedrijven hebben daar niets aan.” Visser vindt dat er meer gekeken moet worden naar economische maatregelen die in het buitenland worden genomen.”
Een van de ondernemers in het Microlab heeft de huur al opgezegd. ,,We gaan thuis aan de slag”, zegt Iris van de Ven van Echttoir. Ze maakt samen met haar collega websites. ,,Een paar opdrachten gaan niet door vanwege de crisis en offertes worden uitgesteld. Met de opdrachten die nog lopen, betalen we de vaste kosten van het bedrijf.” Om zelf rond te komen heeft ze bij de gemeente een aanvraag ingediend. ,,Het minimum loon is voor mij voldoende. Daar kan ik de huur mee betalen, al moet ik wel opletten met de boodschappen.”