Nieuws Coronavirus

Zo beleefde supermarkteigenaar Berning de dag van zijn gedwongen sluiting

Op last van de Veiligheidsregio Twente moest supermarkt Berning in Noord Deurningen gisteren dicht omdat de coronaregels niet werden nageleefd. De eigenaar werkte daar niet aan mee. De gemoederen liepen hoog op. Resultaat: alsnog gesloten deuren en een ondernemer die 'kapot' zegt te zijn. Een terugblik op de dag van gisteren (met video).

Wilco Louwes (Tubantia) 14 augustus 2020

Supermarkt twente berning gesloten naleving corona

Een behoorlijke politiemacht voor een inmiddels gesloten supermarkt Berning. Foto: Robin Hilberink/ANP

WAT VIND JIJ?

Op last van de Veiligheidsregio Twente moest supermarkt Berning de deuren sluit omdat 'coronaregels niet werden nageleefd'. De stevige beslissing om een voorbeeld te stellen, een Veiligheidsregio die wel die kleine muis (éénpitter) en niet die grote olifanten (AH, Jumbo) aanpakt, het enorme machtsvertoon van politie; met name deze opmerkingen staan centraal in de stroom aan e-mails van collega-ondernemers. Wat vind jij? Mail ons: redactie@deondernemer.nl.

De supermarkt heeft volgens de Veiligheidsregio Twente stelselmatig de coronaregels, zoals de anderhalve meter afstand, overtreden. Tientallen steunbetuigers, inwoners en journalisten hebben zich gisterenochtend verzameld aan de Johanninksweg in Noord Deurningen om te zien of de zaak opengaat, schrijft Tubantia.

''Ik ben gisteravond en vanochtend platgebeld. Ook door andere supermarktondernemers en bijvoorbeeld dierenzaken''

Raymond Berning, supermarkteigenaar

07.59 uur

Het antwoord laat niet lang op zich wachten. Monter komt eigenaar Raymond Berning aangelopen vanuit het magazijn. Hij opent de winkel, rolt een matje uit met daarop de oproep om anderhalve meter afstand te houden, zet een aantal winkelwagens voor het pand en plaatst een dispenser met een desinfectiemiddel voor het pand. Er klinkt applaus. En als de eerste klant, een van de steunbetuigers die naar Noord Deurningen is afgereisd, de winkel verlaat met een pak wc-papier in zijn handen wordt er zelfs luid gejuicht.

08.20 uur

Van politie of handhaving is rondom supermarkt Berning nog geen spoor te bekennen, maar er gaan al geruchten dat agenten zich rond het dorp op parkeerplaatsen hebben verzameld. Berning heeft er immers geen geheim van gemaakt dat hij zijn zaak ‘gewoon’ zou openen.

„Ik heb ook nog geen enkel bevelschrift gezien waarin mij sluiting wordt opgedragen”, houdt hij ook deze donderdagochtend vol. Een brief die woordvoerder Ton Kamp hem namens de Veiligheidsregio Twente wilde overhandigen heeft hij woensdagmiddag niet in ontvangst genomen. „Ik heb zoveel steunbetuigingen gekregen”, vertelt Berning. „Ik ben gisteravond en vanochtend platgebeld. Ook door andere supermarktondernemers en bijvoorbeeld dierenzaken. Die vertellen mij hetzelfde als ik zeg: het is onmogelijk om te voorkomen dat je minder dan anderhalve meter afstand houdt in de winkel.”

Bekijk hieronder de video met Raymond Berning op de dag van sluiting.

MyChannels Video ID: 161416

Lees ook: Coronamaatregel: supermarkt moet dicht, je weigert sluitingsbrief, en dan?

08.35 uur

Steunbetuigingen komen er ook vanuit andere hoek. Protestgroepen zoals de Vrije Tukkers, die groot tegenstander zijn van verplichte coronamaatregelen, hebben opgeroepen om Berning een steuntje in de rug te geven. En daar is gehoor aan gegeven. Enkele tientallen mensen hebben de moeite genomen naar Noord Deurningen te komen. Een van hen zelfs vanuit Lauwersoog. „Al is het maar voor een paar seconden. Zodat Berning ziet dat hij niet alleen staat”, zegt de Fries. Berning zelf noemt de steun hartverwarmend. Dorpsbewoners bekijken de taferelen van een afstandje. Ze willen niet veel kwijt over wat zij van de hele kwestie vinden. Het is al jaren bekend dat een deel van de inwoners niet blij is met de aanwezigheid van de supermarkt. Die zou onder meer voor parkeeroverlast zorgen, mede door de grote aantrekkingskracht op Duitsers.

„Hij heeft zich in het begin van de coronatijd niet echt aan de regels gehouden. Maar dit had toch best met nog een boete opgelost kunnen worden”, zegt een omwonende. „Waarom nou zo’n zaak op slot gooien?” Er was gisteravond uitgerekend een buurtavond gepland over de overlast, maar die is vanwege de perikelen uitgesteld naar september.

09.00 uur

Enkele politieagenten en handhavingsambtenaren arriveren bij de ingang van de supermarkt. Ze komen de eigenaar vertellen dat hij nog een uur de tijd heeft om zijn pand te sluiten, anders wordt het voor hem gedaan. Raymond Berning doet of zijn neus bloedt. Hij vraagt de dienders zich te legitimeren, maar dat gebeurt niet. De menigte verzamelt zich wat dichter bij de winkel. „Leuk hoor, ondernemertje pesten”, roept een vrouw. Of hij van plan is de winkel te sluiten? „Nee”, zegt Berning. „We blijven open.”

Lees ook: Twentse supermarktondernemer sluit deuren alsnog na politiebevel

09.55 uur

Bijna een uur lijkt de bedrijfsvoering van Berning te draaien zoals anders. Dan gaan plotseling toch de schuifdeuren op slot. De supermarktmanager lijkt eieren voor zijn geld te kiezen. Niet omdat het moet, zegt hij, maar om de menigte rondom het pand te beschermen tegen hardhandig politieoptreden. Maar hij kondigt direct de start van een nieuw bedrijf aan. „Het Berning Pick Up Point”, aldus de ondernemer. „De eerste bestellingen worden al opgemaakt.” Er wordt vanaf dan nog maar één klant per keer toegelaten bij de voordeur, waar de bestellingen kunnen worden opgehaald.

10.38 uur

De boodschappendienst van Berning is geen lang leven beschoren. Even na half elf rijden zes politiewagens de Johanninksweg op. Ook een aantal handhavers is meegekomen. De straat wordt afgezet en de dienders willen via de hoofdingang naar binnen. Maar de deuren blijven gesloten. Dan via het magazijn. Berning zegt dat alleen pers en personeel welkom zijn, maar de agenten verzoeken iedereen het pand te verlaten. Ze blijven lang binnen, maar na ongeveer een uur is er beweging. Alle toegangsdeuren van de supermarkt worden voor onbepaalde tijd verzegeld. Onder luid gejoel verlaten de agenten en boa’s de straat.

''Mijn eerste zorg is dat ik zo snel mogelijk weer open kan. Ik heb drie dagen geleden een plan van aanpak ingeleverd en wil daar snel antwoord op''

Raymond Berning, supermarkteigenaar

12.00 uur

De rust keert terug op het parkeerterrein van Berning. De meeste omstanders zijn weer vertrokken. Ook Berning laat zich niet buiten zien. „Ik ben kapot”, zegt hij via de telefoon. „En mijn zaak ook, denk ik. Al die klanten die nu voor een dichte deur staan, ik hoop dat ik ze ooit terugkrijg.” Hij denkt dat de gemeentelijke handhavers en de Veiligheidsregio het op hem hebben gemunt, terwijl ze de grote supermarkten die de coronamaatregelen ook niet altijd kunnen naleven laten schieten. Hij zegt dat zijn supermarkt voor 10.00 uur dicht was en dat de politie zonder zijn toestemming en zonder huiszoekingsbevel is binnengetreden.

„Maar mijn eerste zorg is dat ik zo snel mogelijk weer open kan. Ik heb drie dagen geleden een plan van aanpak ingeleverd en wil daar snel antwoord op.” Op internet regent het steunbetuigingen voor Berning, maar er zijn ook veel mensen die vinden dat hij te ver is gegaan. PVV-leider Geert Wilders heeft de perikelen in Noord Deurningen zelfs aangegrepen om zijn beklag te doen over het overheidsingrijpen.

Ton Kamp laat namens de Veiligheidsregio Twente weten dat toch is besloten om het pand te verzegelen om te voorkomen dat Berning „op een creatieve wijze probeert de sluiting van de winkel te omzeilen”. Bovendien, zegt Kamp, is er bij de gemeente Dinkelland niets bekend over de oprichting van een pick up point. „Dat zal dan ook eerst op de coronamaatregelen moeten worden getoetst.” Voor de sluiting is bestuursdwang toegepast. „Daarvoor hebben we geen huiszoekingsbevel nodig”, aldus Kamp. „Wij hopen ook dat de ondernemer snel weer open kan. Daarvoor ligt de bal in de eerste plaats bij hem.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.