Nieuws Coronavirus
Hoe een tafeltennisbar een soepproducent door zware tijden heen helpt
Wat doe je als horecaondernemer wanneer je de deuren van je bar moet sluiten wegens de coronacrisis? Juist, dan ga je een samenwerking aan met een bedrijf dat soep bereid voor oudere mensen. Dat is wat Kees Hunink van Pong, House of Ping dacht toen de overheid alle horeca op slot deed. De medeoprichter van de Amsterdamse tafeltennisbar is bevriend met de ondernemers achter Oma’s Soep, een andere onderneming in nood. Afgelopen week sloegen de twee partijen de handen ineen met een bezorgservice als resultaat.

,,Voordat we aan ons tafeltennisavontuur begonnen, heb ik een uitgebreide risicoanalyse geschreven”, legt Hunink uit. ,,Wat te doen als de buren gaan klagen, je kent het allemaal wel. Maar de uitbraak van een pandemie? Nee. Die zagen we even niet aankomen."
Drukte met dubbel gevoel
Vorige week vrijdag stond het walhalla voor liefhebbers van tafeltennis helemaal vol, al voelde dat niet goed bij de horecaondernemer. ,,Zoveel mensen dicht bij elkaar. Dat virus. Nee. Natuurlijk wil je geld verdienen als horecaonderneming, maar je hebt ook een zorgplicht. Al voordat de overheid zondag bekend maakte dat alle horeca moest sluiten, hadden wij al bedacht de deur dicht te doen. Het voelt heel gek. We waren nog maar twee weken open en hadden een geweldige start.”
Lees ook: Pong, House of Ping: 'doe-horeca' aan de tafeltennistafel
En dus heeft Pong, House of Ping een probleem. De overheid schenkt de onderneming waarschijnlijk eenmalig een bedrag om een deel van de hoge huursom te kunnen betalen. Hunink behoudt het grootste deel van zijn salaris. ,,Als deze crisis nog langer dan twee maanden aanhoudt, kan ons dat de kop kosten. We zijn niet de enige met dit probleem. Max Kranendijk is een van de jongens achter Oma’s Soep, dat kookdagen voor eenzame ouderen organiseert. Zij weten ook hoe dit voelt.”
Het idee om soep langs te brengen
,,Hun soep staat ook bij Albert Heijn in de schappen, maar blijft nu liggen omdat iedereen houdbare soep inslaat. En als ouderen het wél willen, dan zijn ze amper in de gelegenheid om naar de winkel te gaan. Zo ontstond het idee om de soep bij ze langs te brengen. Onze mensen hebben nu toch tijd en bovendien hebben we bij Pong een grote keuken waar we volop soep kunnen maken.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Lees ook: Restaurantketen De Beren: van coronadip naar groei met overname twintig restaurants
Hunink heeft zijn eerste ritje soepbezorging inmiddels achter de rug ,,en dat voelt echt ontzettend goed. Ik zit anders toch maar thuis. Nu kunnen we een kwetsbare groep mensen helpen door goed eten bij ze langs te brengen. Sta je zomaar een kwartier bij iemands voordeur te kletsen. Mooi ook dat Kraft Heinz blij werd van dit initiatief en bij iedere bestelling een pastapakket cadeau doet.”
Geen reddingsboei, wel een bron van rust
De penibele toekomst van Pong, House of Ping gaat hier niet mee worden gered, maar dat er überhaupt gewerkt kan worden en ook nog eens voor een goed doel, zorgt voor rust bij Hunink. Misschien hangen we er nog een verdienmodel aan. Dat Oma’s Soep in de supermarkt wordt verkocht tegen een iets hogere prijs om een tweede bak te kunnen schenken aan opa of oma. Zo zouden wij een klein deel van de opbrengst mee kunnen pikken."
'Extra vrijwilligers kunnen we goed gebruiken'
Het is een doekje voor het bloeden en volgens Hunink daardoor geen prioriteit. ,,Wat we wel kunnen gebruiken, zijn extra vrijwilligers. Voor onze bezorgavond van komende woensdag moeten er al tachtig pakketten worden rondgebracht. Degenen die ons willen komen helpen, kunnen een mailtje sturen. In de tussentijd hopen we dat deze crisis snel achter de rug is en de deuren van Pong weer op mogen.”