Nieuws Coronavirus

Thalys kent historische omzetdaling, 15 procent van de treinen rijdt nog

Thalys, het bedrijf dat treinen laat rijden tussen Amsterdam en Parijs, heeft het afgelopen jaar enorme klappen gekregen. Het aantal passagiers en de omzet daalden met ruim twee derde: een historisch dieptepunt. ,,Corona heeft ons hard getroffen’’, zegt een woordvoerder. ,,We hopen dat onze activiteiten tegen de zomer van dit jaar weer aantrekken.

Frank Renout (Het Parool) 25 januari 2021

Thalys crisis corona omzetverlies

De problemen voor Thalys deden zich voor op trajecten in alle landen waarin het rijdt (Nederland,België, Frankrijk en Duitsland). Zodra corona opdook, gingen mensen minder reizen. Foto: Shutterstock

In 2019, dus vóór corona, vervoerde Thalys nog 7,8 miljoen treinreizigers op internationale verbindingen tussen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, schrijft Het Parool. In 2020 waren dat er maar 2,5 miljoen: een daling van maar liefst 67 procent. De problemen deden zich voor op trajecten in alle vier de landen. Zodra corona opdook, gingen mensen minder reizen. Overal werden nieuwe regels en reisbeperkingen van kracht.

Begin maart besloot Thalys het aantal treinen al met een kwart te verminderen. Een paar weken later was er nog maar één retourreis per dag tussen Amsterdam en Parijs. De treinen naar Duitsland werden toen helemaal geschrapt. Sinds half december rijdt nog steeds maar zo’n 15 procent van de Thalys-treinen. Tussen Amsterdam en Parijs gaat slechts één tgv per dag. Dat blijft nog zeker enkele weken zo.

"We zijn ervan overtuigd dat er betere tijden komen, de trein blijft een duurzame manier van reizen"

Woordvoerder Thalys

Omzetdaling van Thalys slechter dan vooraf 'gehoopt'

Door de reisbeperkingen duikelden ook de inkomsten van Thalys. In 2020 kwam de omzet uit op 165 miljoen euro: een daling van 70 procent. Dat is slechter dan waar het bedrijf afgelopen zomer nog op hoopte. Maar toen kwam er een tweede coronagolf in Europa, waardoor het reisverkeer opnieuw kromp.

Voor 2021 wordt een omzetverlies van 55 procent verwacht ten opzichte van 2019, dus de situatie van vóór corona. Dat is een zeer voorlopige schatting: alles zal afhangen van de evolutie rond corona, laat een woordvoerder weten.

Thalys bezuinigde afgelopen jaar voor 160 miljoen euro

,,We zijn ervan overtuigd dat er betere tijden komen, de trein blijft een duurzame manier van reizen. Deze zomer gaan we bovendien vernieuwde treinstellen in gebruik nemen.’’ Het is nog onbekend of de dramatische cijfers verdere consequenties hebben voor het bedrijf. Op dit moment worden daar geen mededelingen over gedaan. Afgelopen jaar werd er al voor zo’n 160 miljoen euro bezuinigd. Het bedrijf telt momenteel een kleine 700 medewerkers. Thalys heeft de Belgische en Franse spoorwegen als aandeelhouder. De Nederlandse NS is een officiële partner.

Tekst gaat verder onder de foto. (ANP)

Eerder maakte Eurostar al bekend in de problemen te zijn gekomen door corona. Het bedrijf dat treinen laat rijden tussen Londen, Parijs, Brussel en Amsterdam, zag de omzet vorig jaar met 82 procent kelderen. ,,Het is goed mogelijk dat we dit voorjaar niet meer aan onze betalingsverplichtingen kunnen voldoen en misschien zelfs al eerder’’, zei Eurostar-topman Jean-Pierre Farandou. Hij riep de Britse en Franse overheid op hulp te bieden. ,,Waarom zou Eurostar niet geholpen worden zoals luchtvaartmaatschappijen worden geholpen?’’

Lees ook: Elske Doets: 'Bij veel bedrijven zat voor corona al latent iets fout'

Problemen bij Eurostar nog groter dan bij Thalys

De problemen bij Thalys zijn niet zo groot als bij Eurostar, met name omdat Thalys vóór de crisis een relatief goed gevulde schatkist had. Daarmee kon een deel van het omzetverlies worden opgevangen. Eurostar kampte bovendien door de brexit en de Britse reisbeperkingen met specifieke problemen waar Thalys niet mee te maken had.

,,Maar de impact van de crisis op ons bedrijf is ook enorm’’, zegt een Thalys-woordvoerder. ,,Ook dit jaar zal zwaar zijn. We zullen ons in de schulden moeten steken. Er wordt nu onderhandeld over bankleningen.’’

Tekst gaat verder onder de foto. (Getty Images)

Fusieplan tussen Thalys en Eurostar bestaat nog

Overigens ligt nog steeds het plan op tafel om Thalys en Eurostar te laten fuseren. De vorming van één Europese treingigant zou grote synergievoordelen hebben en Eurostar van de ondergang kunnen redden. Topman Bertrand Gosselin van Thalys zei in september vorig jaar tegen de Franse zakenkrant La Tribune dat de fusie ‘in 2021 rond moet zijn’. Maar dat was voor de tweede coronagolf die beide bedrijven nog verder onder druk zette.

Lees ook: Cargoloop moet goederen razendsnel door Randstad gaan vervoeren

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.