Blog Coronavirus

Thijs van Dijk over Nationaal Ondernemers Onderzoek (NOO): 'Wel of niet adverteren in crisistijd?'tijd?'

Waar heb ik als zelfstandig ondernemer behoefte aan in deze crisistijd? Waar hebben mijn klanten behoefte aan qua marketing en communicatie, juist nu? Die vragen spookten langer dan gebruikelijk door mijn hoofd, nadat ik het Nationale Ondernemers Onderzoek (NOO) had ingevuld, lekker in het zonnetje.

Thijs van Dijk | Foto's: Jumbo 4 april 2020

Laatste update: 6 april 2020 09:49

Advertentie marketing coronacrisis budget merk

Hoe gaan we als ondernemers en marketeers in deze tijd om met klantcontact en communicatie? Welke kansen en bedreigingen zien ondernemers? De vraag die bij mij het meest blijft hangen is of adverteren in deze tijd een goed idee is of juist niet. Het is een vraag die volgens mij elk merk en iedere ondernemer op dit moment bezighoudt. Hou ik mijn hand op de knip of ga ik juist in deze tijd zorgen dat ik top of mind ben?

Er komt geen geld meer binnen

De meeste merken kiezen voor optie één, simpelweg omdat er geen geld meer binnenkomt en overleven het devies is. Vooral voor veel kleine bedrijven geldt dat ze op korte termijn proberen het schip drijvende te houden. Toch biedt ook deze tijd kansen voor merken.

Het gaat nu vooral om mensen. Het verkopen van producten is nu niet het primaire doel. In deze tijd van angst en onzekerheid is het voor merken extreem belangrijk de juiste toon aan te slaan en klantgericht te denken. Dit begrijpt een merk als Stella fietsen heel goed. De fietsfabrikant adverteert met de oproep je goed voor te bereiden en de massa te mijden. Blijf wel bewegen, want zo blijf je vitaal en fit. Met die boodschap spelen ze slim in op de actualiteit én verkopen ze meer elektrische fietsen. Profijt op merkniveau én salesgebied.

"Om de doelgroep te bereiken zet Credion daar, tegen de markttrend in, bovendien gewoon televisiereclame in."

Thijs van Dijk

Wat te denken van een merk als Credion, dat klaar staat voor ondernemers met geldproblemen en daar slim op inspeelt met het liquiditeitskrediet. Niet per se een voorbeeld van purpose marketing, wel knap hoe ze vanuit hun merkbelofte aansluiten op de klantbehoefte. Om de doelgroep te bereiken zetten ze daar, tegen de markttrend in, bovendien gewoon televisiereclame in.

Nike: ‘Play inside, play for the world’

Kijken we een stapje hoger, dan valt op dat ook een merk als Nike slim gebruik maakt van de thuiswerksituatie. Ze bieden speciale trainingsprogramma’s die mensen binnenshuis ertoe aanzetten fit te blijven. De campagne ‘Play inside, play for the world’ sluit perfect aan bij de huidige tijdsgeest. Knap om te zien hoe een megabedrijf als Nike in staat is snel te schakelen en zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. Dat ook nog eens met een positieve merkboodschap en relevante klantoplossingen. Hulde!

Overheid huurt influencers in

Deze week werd bekend dat de overheid influencers inhuurt om jongeren te bereiken met als doel om zich aan de Corona-maatregelen te houden. Slimme zet, al is het jammer dat de influencers dit dan niet gratis doen in het belang van de volksgezondheid. Zou een sympathieke actie zijn geweest en het zou hun gedeukte imago een positieve boost kunnen geven. Gemiste kans!.

Lees ook: Ondernemer creëert online shoppingplatform voor door crisis geplaagde kleine winkelier

Over gemiste kansen gesproken. De behoefte aan nieuwsvoorziening via de verschillende mediakanalen ligt op dit moment hoger dan ooit. Dankzij de intelligente lockdown hebben media als televisie meer kijkers en dagbladen meer lezers dan zij de laatste jaren gewend waren. Ook vele websites breken dagelijks bezoekersrecords en daar kun je als merk van profiteren. Zeker met de extra mogelijkheden en kortingen die je kunt bedingen door het overschot aan mediaruimte. Toch worden miljoenen aan advertentiebudgetten teruggetrokken.

Hoe wil je als merk worden herinnerd?

Komende week worden de resultaten van het NOO bekend en weten we waar ondernemers in deze coronacrisis behoefte aan hebben. Of ze hun blik ook op de lange termijn richten, aan hun merk bouwen en bewust, gericht merkassociaties willen gaan realiseren in het brein van de consument. De vraag is hoe je als merk of ondernemer na deze crisistijd wil worden herinnerd.

Want ook dit gaat weer voorbij en legendarische merken staan op in tijden als deze. Alleen die worden herinnerd voor de eeuwigheid.

Thijs van Dijk

Thijs van Dijk is marketingcommunicatie strateeg bij zijn bedrijf Marketing Communication & More. Hij heeft voor verschillende mediabureaus en digitale bureaus gewerkt waaronder Universal Media, Havas Media, Starcom, Artefact, phd en MediaMonks. Ook was Thijs als interim mediamanager aan klantzijde actief bij merken als G-Star Raw en Hunkemöller. Op dit moment is hij onder meer werkzaam als docent sportmarketing op de HvA en is hij als creatief strateeg actief bij DPG Media.