Nieuws Coronavirus
Tweede noodpakket corona: dit weten we er nu al van
De volgende ronde maatregelen om ondernemers te helpen is in de maak. Hoe deze eruit gaat zien? Daar vergadert het kabinet nog over, zo vertelde minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bij Op1. En dat werd de aanzet voor speculatie en wensen over het nieuwe corona-noodpakket. Een overzicht: wat zit er wél en niet in het nieuwe noodpakket.
Laatste update: 11 mei 2020 22:30

Foto: ANP
Verbod op ontslag om economische reden opgeheven
Koolmees gooide vrijdagavond de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat een ontslagboete - zoals deze in de eerste regeling is opgenomen - waarschijnlijk niet in het nieuwe pakket zit. Door de boete op ontslag om economische redenen voor bedrijven die gebruik maken van de NOW-regeling, wilde het kabinet in eerste instantie voorkomen dat er massaal personeel op straat zou worden gezet tijdens corona. Doordat de lockdown-maatregelen langer duren dan gehoopt, lijkt de ontslagboete onhoudbaar te worden voor bedrijven.
,,We zien bedrijven die personeel moeten ontslaan om zo andere banen te kunnen behouden", aldus Koolmees. Door het weghalen van de ontslagboete wil het kabinet bedrijven in staat stellen om te herstructureren.
Een gedane zaak is het opheffen van de boete absoluut niet. Direct hebben vakbond FNV en verschillende politieke partijen zich tegen het opheffen van de ontslagboete gekeerd. In ieder geval PvdA en SP hebben aangegeven tegen een nieuw noodpakket te stemmen als de ontslagboete om economische reden er niet inzit. FNV heeft gezegd 'massaal banenverlies' te vrezen.
De huidige NOW-regeling zal waarschijnlijk worden verlengd. Voor hoe lang en onder welke voorwaarden is nog niet bekend. Hier lees je wat er in de huidige NOW-regeling zit.
Verbod op dividend en bonussen voor bedrijfstop
In plaats van de ontslagboete lijkt er een verbod op uitbetaling van dividend aan te komen. De maatregel komt na nationale ophef over de steunaanvraag van Booking.com. De site kwam in eerste instantie in opspraak door de starre houding ten opzichte van annuleringen van kleine ondernemers om daarna zelf steun aan te vragen bij de overheid. Dit alles ondanks een miljardenwinst het afgelopen jaar.
Ook lijkt er een verbod te komen op bonussen voor het bedrijfsmanagement en op het inkopen van eigen aandelen. Zeker het verbod op bonussen toont aan dat de gevolgen van de bankencrisis nog vers in het politieke geheugen staan. Toen ontstond er ophef over de uitbetaling van bonussen aan bankiers die werkten voor bedrijven die net waren gered met overheidssteun.
Focus op scholing en transitie voor personeel
Om ontslagen personeel naar een nieuwe baan te helpen lijkt er een pot geld te komen voor bij- en omscholing. De hoogte en omvang hiervan is nog niet bekend. ,,Voor ons is de vraag hoe we werknemers kunnen helpen om in andere sectoren een baan te vinden", aldus Koolmees bij Op1.
Steun voor seizoensbedrijven
Er wordt al langer gesproken over specifieke steun voor seizoensbedrijven die tussen wal en schip vallen bij de andere maatregelen. Zeker bedrijven die in de lente- en zomermaanden het leeuwendeel van hun omzet draaien hebben met de huidige maatregelen pech doordat voor steun wordt gekeken naar de kosten in de maand januari.
Ondernemersklankbord voortaan kosteloos
Ondernemers in het mkb die door de coronacrisis in de problemen komen en failliet dreigen te gaan, kunnen dit jaar kosteloos professionele coaching krijgen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verhoogt hiervoor de subsidie aan de Stichting Ondernemersklankbord (OKB). 'Door deze aanpak worden jaarlijks circa 2.500 ondernemers geholpen door het OKB, waarvan er ruim 1.000 in zwaar weer verkeren. Naar schatting weet ongeveer de helft van de betreffende ondernemers in nood hun onderneming te herstellen', stelt het ministerie.
MKB-Nederland: fonds om stoppen met bedrijf mogelijk te maken
Behalve bovenstaande maatregelen moet de overheid met een fonds komen om ondernemers die nu willen stoppen te helpen. Dat heeft voorzitter Jacco Vonhof van werkgeversvereniging MKB-Nederland gezegd in het tv-programma WNL Op Zondag. Volgens de ondernemersvoorman is dat nu veel te moeilijk om te doen zonder in de schulden te geraken.
Veel ondernemers zijn volgens Vonhof aan het kijken hoe ze hun bedrijf kunnen voortzetten in de anderhalve meter-samenleving. ,,Daarbij zijn er ook die zien dat dit niet gaat lukken. Die beseffen dat het met 50 procent minder omzet niet gaat." Stoppen is evenwel moeilijk, omdat met alle schuldeisers afspraken gemaakt moeten worden, stelt Vonhof. ,,Een fonds van de overheid zou daarbij kunnen helpen."