How-to Coronavirus

Mag je als werkgever personeel verplicht vakantiedagen laten opnemen?

Werkgevers wringen zich in allerlei bochten om het hoofd boven water te houden tijdens deze coronacrisis. Helaas soms ten koste van de werknemer. Zo komen er bij de juridisch adviseurs van De Nationale Adviesbalie momenteel veel hulpvragen binnen van werknemers die door hun werkgever gedwongen worden om vakantiedagen op te nemen. Mag dat eigenlijk wel? Wat zijn de regels?

Van onze redactie 26 maart 2020

Laatste update: 27 maart 2020 09:00

Vakantiedagen verplicht werkgever werknemer corona

We raken er gewend aan deze weken: lege kantoren en vergaderruimtes. Foto: Unsplash.

Vakantiedagen verplicht opnemen

Werkgevers mogen medewerkers niet verplichten vakantiedagen op te nemen. Het is voor werkgevers niet toegestaan om werknemers verplicht vakantiedagen te laten opnemen. Is er minder werk, dan mag de werkgever personeel wel vragen of men misschien vakantiedagen op wil nemen, maar de werknemer hoeft hier niet mee akkoord te gaan. Is er te weinig werk en komt de werknemer gedeeltelijk thuis te zitten, dan is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever. Hij moet personeel dus gewoon de normale aantal uren uitbetalen.

Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW)

Heeft de werkgever echt aanzienlijk minder werk en hierdoor ook een flinke omzetdaling, dan kan de werkgever hulp vragen aan de overheid. De werkgever kan dan een beroep doen op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Met deze regeling kan de werkgever financiële steun krijgen om toch de lonen te kunnen doorbetalen. Dit om te voorkomen dat mensen hun baan kwijt raken.

Lees ook: Vakantie-aanvraag afwijzen: dat mag in deze drie gevallen

Vakantiedagen vs. ADV-dagen

De regels die er zijn omtrent de vakantiedagen gelden niet voor ADV-uren. Dit betekent dat de werkgever de werknemer wellicht wel kan verplichten om ADV-uren op te nemen. Of dit kan is afhankelijk van de afspraken die op papier staan. Het kan zijn dat er op papier is vastgelegd dat de werkgever mag bepalen wanneer het personeel de ADV-uren opneemt. In dat geval kun de werknemer hier weinig tegenin brengen.

Overleg opnemen vakantiedagen

Deze periode is voor iedereen moeilijk. Ook voor werkgevers. Wil de werknemer de werkgever tegemoet komen, dan kan hij of zij natuurlijk wel akkoord gaan met het voorstel om vakantiedagen op te nemen, maar het is dus niet verplicht.

Lees ook: Vakantie-aanvraag afwijzen: dat mag in deze drie gevallen

Ontslag

Discussies over het opnemen van vakantiedagen kunnen makkelijk uitmonden in een arbeidsconflict met alle gevolgen van dien. Zit je als werknemer of als werkgever in zo’n situatie en ben je op zoek naar informatie over arbeidsconflicten of ontslag, dan kun je terecht op Ontslag-krijgen.nl. Op deze site vind je alle informatie die je nodig hebt.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.