Na het afkondigen van de lockdown sloeg bij ondernemer Rick Visscher (60) de onzekerheid toe, schrijft BN/DeStem. Met zijn bedrijf BCE Leisure-Bowling in Raamsdonksveer, gespecialiseerd in bowlingconcepten, levert hij voornamelijk aan horeca- en recreatieondernemers. ,,Ik kreeg meteen e-mails van klanten die zeiden de rekeningen niet meer te kunnen betalen. En ik dan?”
90 procent omzetverlies na een maand crisis, coronasteun cruciaal
De Bredase Visscher zag maand na maand een omzetverlies van 90 procent. ,,Ik had geluk dat een aantal kleinere klanten hun zaak wilde vernieuwen, anders kwam er niets binnen. Maar ik ben geen probleemdenker: je moet roeien met de riemen die je hebt.”
Zijn accountant begon over de coronasteun van de overheid. Het bedrijf kreeg een subsidie, al wil Visscher het bedrag liever niet vermeld hebben. ,,Hiermee hoefde ik mijn personeel niet naar huis te sturen. En zo konden we verder doorontwikkelen en toch iets positiefs maken van deze tijd.”
Lees ook: Meerderheid bedrijven verwacht binnen een jaar herstel coronacrisis
Zoals BCE Leisure-Bowling kregen veel ondernemers harde klappen door de coronacrisis. Opdrachten vielen weg, investeringen werden uitgesteld en consumenten hielden de hand op de knip. De overheid riep een regeling in het leven voor werknemers, waarmee zij het loon van hun personeel konden blijven betalen. Bijna 140.000 bedrijven vroegen deze steun aan, zo blijkt uit een lijst die uitkeringsinstantie UWV recent publiceerde.
Diversiteit onder aanvragers van coronasteun
In de BN DeStem-regio staat Raamsdonksveer met 169 verzoeken (samen een kleine 10,8 miljoen euro) hoog in de lijst. Alleen in vijf grotere plaatsen, zoals Breda en Roosendaal, werden meer aanvragen gedaan. De grootste roep om hulp in Raamsdonksveer komt van industrieterrein Dombosch: één straat staat zelfs 25 keer in de lijst. De aanvragers zijn divers; van logistieke ondernemers tot bedrijven in heftrucks of gereedschap.
-
Deze ondernemer uit Oisterwijk leek ook klappen te krijgen van de coronacrisis, maar voorkwam dat door juist te gaan adverteren voor zijn nieuwe zaak. Je leest hier zijn verhaal.
,,Raamsdonksveer heeft verhoudingsgewijs veel bedrijven”, reageert Koen de Rooij van de plaatselijke ondernemersvereniging. Zo telt de gemeente Geertruidenberg in totaal 1.200 ondernemers, waarvan het gros in Raamsdonksveer (zo’n 12.500 inwoners) gevestigd is.
Aanvragen coronasteun 'kost weinig moeite'
Daarnaast zijn bedrijven actief gewezen op de regeling en zorgden de vereniging en gemeente voor begeleiding. ,,Bij het zien van een stapel papieren denk je als bedrijf misschien: ‘het zal wel’. Wij hebben met bijvoorbeeld webinars laten zien hoe weinig moeite zo'n aanvraag kost.”
Bedrijven hadden geen tijd om zich voor te bereiden op deze crisis. Het is moeilijk die eerste klap op te vangen zonder steun
Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg
Geen zorgen over hoeveelheid verzoeken voor coronasteun
Zowel de vereniging als wethouder Adriaan de Jongh maken zich niet direct zorgen over de hoeveelheid verzoeken. De Jongh: ,,De aanleiding is triest, toch is het goed dat bedrijven een beroep doen hierop. Zonder hulp waren er misschien al veel faillissementen en massa-ontslagen geweest.”
Dat zegt ook Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg: ,,Bedrijven hadden geen tijd om zich voor te bereiden op deze crisis, ze stonden voor een voldongen feit. Het is moeilijk die eerste klap op te vangen zonder steun.”
-
De coronacrisis brengt helaas een grote hoeveelheid gevolgen met zich mee. Zo heeft de crisis voor de eerste daling sinds jaren in crowdfunding gezorgd. Je leest er hier alles over.
Toch was een verzoek indienen voor Anton van Daal niet meteen een uitgemaakte zaak. Van Daal staat aan het hoofd van In Summa, een onderneming in Raamsdonksveer waar meerdere technologiebedrijven onder vallen.
Twijfelen over aanvraag coronasteun
,,Ik heb enorm getwijfeld", zegt hij. ,,Het zijn moeilijke tijden, maar moeten we niet zelf over die woelige baren varen?” Zijn accountant overtuigde hem. ,,We zouden ons personeel te kort doen, zei hij. Want wat als het slecht uitpakte?”
Wilde plannen omver gegooid door klappen van de coronacrisis
En 2020 had juist het beste jaar ooit moeten worden voor het bedrijf. ,,Ik was een tijd minder actief geweest door mijn privésituatie”, zegt ceo Van Daal (51) uit Wijchen. ,,We hadden net de organisatie weer op de rit, er lagen de wildste plannen.”
In het begin leken de gevolgen voor zijn bedrijf nog wel mee te vallen. ,,We hebben veel vaste klanten en lopende contracten. Maar toen ging bij de grotere bedrijven de hand op de knip. Er ontstond een domino-effect, een soort verlamming.” De eerste drie maanden daalde zijn omzet met ruim dertig procent.
Dankbaarheid voor snel handelen van de overheid
Door de steunaanvraag kreeg het technologiebedrijf met 29 medewerkers een bedrag van 143.346 euro op de rekening gestort. ,,Ik heb nog nooit zo snel geld gezien van de overheid”, zegt Van Daal lachend. ,,We mopperen altijd wel, maar nu is ze er wel voor de ondernemers. Daar ben ik enorm dankbaar voor.” Want door die regeling heeft In Summa niet stilgelegen. ,,We hebben alleen de plaatsing van extra zonnepanelen uitgesteld.”
Lees ook: Welke bedrijven groeien en welke dalen door de crisis?
De coronasteun heeft de economische pijn dus goeddeels verzacht. Maar is het voldoende? ,,Ik houd mijn hart vast", reageert wethouder Adriaan de Jongh. ,,Wat als er een tweede lockdown komt? En hoe diep zijn de zakken van de overheid?”
Groot vertrouwen in goede afloop na coronacrisis
Uit een nog lopende peiling van de gemeente en plaatselijke ondernemersvereniging onder bedrijven blijkt dat bij 66 procent van de respondenten de omzet fors is gedaald. Van de 125 ondernemers, afkomstig uit heel de gemeente, verwacht 86 procent de crisis goed door te komen. 10 procent zegt niet meer aan hun financiële verplichtingen te kunnen voldoen. ‘Heel zorgwekkend', vindt De Jongh.
-
Ook in de horeca heeft de coronacrisis flinke klappen uitgedeeld. De kroegbaas kwam die klappen niet te boven en moest zijn deuren sluiten. In deze video vertelt hij zijn verhaal.
Wilthagen denkt dat het sterk afhangt van de sectoren waarin de bedrijven actief zijn. In het onroerend goed is er volgens hem het meeste vertrouwen dat het wel goedkomt. Ook voor de logistiek, maintenance en maakindustrie - belangrijke sectoren in West-Brabant - zijn de vooruitzichten niet somber, zegt Wilthagen. ,,In de horeca, cultuur en detailhandel is het vertrouwen het laagst, een zorgelijk perspectief.” En de luchtvaart blijft het volgens de hoogleraar lastig hebben, net als bedrijven die sterk gericht zijn op de handel met het buitenland.
Tekst gaat verder onder de foto van Ton Wilthagen.
Dat betekent een onvermijdelijke ontslaggolf. In de maand juni zijn in Nederland al een recordaantal van 74.000 werklozen bijgekomen. Volgens cijfers van de KvK verwacht één op de vier ondernemers in de regio West-Noord-Brabant dat het personeelsbestand inkrimpt. De ondernemers zijn daarin overigens niet somberder dan de collega’s in de rest van het land.
'Regionaal netwerken zou wat leed tijdens coronacrisis kunnen voorkomen'
Mensen van werk naar werk begeleiden is de opgave voor de komende tijd, meent Wilthagen ,,Dat de koeltechnicus die in de catering werkt, straks aan de slag kan in de installatiebranche. West-Brabant is goed in regionaal netwerken, daardoor zou er wat leed kunnen worden voorkomen.”
De twee ondernemers in Raamsdonksveer blijven ondanks alles positief. Zo ging Rick Visscher de afgelopen tijd aan de slag met nieuwe bowlingbaanconcepten. ,,Wat heb je eraan om alles negatief te bekijken? Op de zaak hebben we het niet eens meer over corona”, zegt Visscher. ,,Nee, het is nog geen rozengeur en maneschijn. Maar wij redden het, dat weet ik 100 procent zeker.”
Anton van Daal heeft bij zijn In Summa onlangs zelf vier nieuwe mensen aangenomen. ,,De horeca is open, grote klanten bewegen weer. Ik hou me vast aan die lichtpuntjes.”