CoronaMaatregelen

Dit zijn de steunregelingen voor ondernemers, vanwege de lockdown

 
Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Het demissionaire kabinet breidt de steunregelingen uit voor ondernemers, wegens de lockdown die zaterdag is aangekondigd. Bedrijven komen sneller in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarnaast wordt de loonsteunregeling NOW uitgebreid. In een voorraadvergoeding voor horeca en winkels ziet het kabinet nu niets.

Lees verder onder de advertentie

Laatste update: 21 december 2021 12:17

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG:Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels

Lees verder onder de advertentie

Ondernemers kunnen al TVL aanvragen als ze 20 procent van hun omzet verliezen, in plaats van 30 procent. De verruiming van het pakket kost het kabinet naar verwachting zo'n 590 miljoen euro. Ook de loonsteun wordt verruimd. Deze subsidie, NOW, wordt berekend op basis van onder meer omzetverlies, maar eerder gold daar een maximum van 80 procent. Omdat veel bedrijven nu hun deuren moeten sluiten, gaat het maximum naar 90 procent.

Lees ook: Click en collect, winkelen en boodschappen doen: dit zijn de regels

Het kabinet kondigde zaterdag aan dat het land enige weken bijna volledig op slot gaat. Demissionair premier Mark Rutte kondigde tijdens de persconferentie al aan te willen kijken of de steunregelingen nog wel genoeg zijn voor de strenge regels. Toen de coronamaatregelen in november weer werden aangescherpt, besloot het kabinet al het steunpakket toch terug te laten keren. Eind oktober liepen de meeste steunregelingen eigenlijk af.

Lees verder onder de advertentie

Lockdown, maar geen voorraadvergoeding horeca en winkels

In een voorraadvergoeding voor horeca en winkels ziet het kabinet nu niets. 'Een dergelijke regeling is slecht uitvoerbaar en maakt het niet goed mogelijk om tijdig steun te verlenen.' Zelfstandigen die onder een eerdere regeling geld hebben geleend (Tozo), hoeven dit geld nog niet vanaf 1 januari terug te betalen. Zij hoeven pas vanaf 1 juli 2022 af te lossen.

Lees ook: INretail: 'Winkeliers gaan stoppen, andere winkeliers willen de deuren open houden'

Ouders wordt gevraagd om de factuur aan de buitenschoolse opvang te betalen, ook nu deze is gesloten voor de meeste kinderen. Het kabinet broedt op een tegemoetkoming die lijkt op de regeling uit eerdere lockdowns. Daarnaast trekt het kabinet nog eens 5,6 miljoen euro uit voor musea, en krijgen dierentuinen 10 miljoen euro om 'het dierenwelzijn en de maatschappelijke waarde van dierentuinen te waarborgen'.

Lees verder onder de advertentie

Het kabinet benadrukt nog steeds dat het zoekt naar een manier om steun voor de lange termijn te regelen, op een manier die de economie minder verstoort. Naar verwachting komt het nieuwe kabinet in maart met deze plannen.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Het maximale omzetverlies waarvoor werkgevers via de NOW een tegemoetkoming in de loonkosten kunnen ontvangen gaat omhoog naar 90%. Dat betekent dat bij de berekening van de hoogte van de subsidie voor het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 wordt gerekend met een percentage van maximaal 90% omzetverlies (op dit moment is dat nog 80%). Omdat de subsidieaanvragen voor het huidige kwartaal al lopen, is de uitbetaling van de voorschotten nog gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80%. Bij de definitieve vaststelling wordt gerekend met 90%.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Het kabinet verlaagt de omzetverliesdrempel van de TVL in het vierde kwartaal van 2021 van 30% naar 20%. Hiermee komt het kabinet ook bedrijven tegemoet die door deze acute lockdown worden geraakt in deze laatste weken van het kwartaal.

Een voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel voert het kabinet niet in. Een dergelijke regeling is slecht uitvoerbaar en maakt het niet goed mogelijk om tijdig steun te verlenen.

Ondernemers met een omzetverlies tussen 20% en 30% in het huidige, vierde kwartaal kunnen meteen TVL aanvragen. RVO houdt de aanvragen aan totdat de Europese Commissie deze nieuwe wijziging van de TVL heeft goedgekeurd. De aanvraagperiode loopt tot 28 januari 2022.

Lees verder onder de advertentie

Terugbetaling Tozo-leningen

In de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) staat dat zelfstandig ondernemers de lening voor bedrijfskapitaal Tozo vanaf 1 januari 2022 moeten beginnen met aflossen. Door de verscherpte maatregelen is dat voor veel zelfstandig ondernemers moeilijk. De start van de verplichte aflossing begint daarom een half jaar later, dus op 1 juli 2022. Dit uitstel geldt voor alle Tozo-leningen, ongeacht het moment van verstrekking.

Daarnaast wordt de looptijd voor alle Tozo-leningen met één jaar verlengd van 5 jaar tot 6 jaar. Dat is de periode vanaf het moment van verstrekking tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald. Over de maanden januari 2022 tot en met juni 2022 hoeft ook geen rente te worden betaald.

Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op de vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117. Werkenden en werkzoekenden kunnen daarnaast terecht op hoewerktnederland.nl.