CoronaCoronavirus

Dutch Startup Association: 'Corona bedreigt Europese toppositie startups'

 
Foto: Unsplash
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Uit onderzoek van de Dutch Startup Association (DSA) blijkt dat startups in andere Europese landen aanzienlijk meer beschikking hebben over corona-gerelateerde overheidssteun dan Nederlandse startups. De organisatie waarschuwt de overheid daarom in een uitgebreid rapport over steunmaatregelen en de gevolgen van het huidige beleid.

Lees verder onder de advertentie

DSA raadt de overheid aan zo snel mogelijk met een opvolging van de Corona-OverbruggingsLening (COL) te komen, omdat Nederland anders de door haar recent behaalde toppositie als Europees startupland dreigt te verliezen. Ook zou de Nederlandse overheid op korte termijn maatregelen in moeten richten om onzekerheid weg te nemen bij startups en investeerders. Als er gekeken wordt naar de buurlanden zijn er inmiddels al verschillende instrumenten ingezet of uitgebreid naar aanleiding van de coronacrisis.

De startup-organisatie raadt aan op korte termijn te kijken naar equity-financing, waar de overheid en banken gezamenlijk in startups investeren. Dit wordt al toegepast in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zou de overheid een fonds op moeten zetten gericht op technologische innovatie, die zowel in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al gepresenteerd zijn.

Lees verder onder de advertentie

Nederlandse startups nu nog in Europese top 3

Vorige week kwam naar voren dat het Nederlandse startup-ecosysteem op nummer 3 staat in Europa en op nummer 12 in de wereld. Het onderzoek uitgevoerd door Startup Genome is gebaseerd op metingen uit 2019 en houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis en de verschillen in overheidssteun in ecosystemen. DSA waarschuwt dat er snel actie moet worden ondernomen als Nederland deze positie willen behouden.

We hebben nu een prachtige derde positie behaald binnen de startup-ecosystemen van Europa, maar doordat onze buurlanden aanzienlijk meer overheidssteun bieden aan startups kunnen we die snel weer kwijtraken

Thomas Vles, directeur Dutch Startup Association

Nederlandse startups hebben toegang tot een totaalbudget van 644 miljoen euro aan overheidssteun. In het buitenland is dit tot wel tientallen malen hoger. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben respectievelijk 4,9 miljard, 8,8 miljard en 44,7 miljard euro beschikbaar gesteld. Volgens het onderzoek van Startup Genome rangschikken de belangrijkste ecosystemen binnen deze landen op nummer 4, 1 en 5 in Europa, terwijl Amsterdam-Delta positie 3 houdt.

Waarde Amsterdam-Delta

,,De waarde van het startup-ecosysteem in Berlijn is 30 procent hoger dat van Amsterdam-Delta, terwijl de beschikbare overheidssteun in Duitsland 70 keer hoger is dan Nederland” zegt Thomas Vles, directeur van Dutch Startup Association: ,,We hebben nu een prachtige derde positie behaald binnen de startup-ecosystemen van Europa, maar doordat onze buurlanden aanzienlijk meer overheidssteun bieden aan startups kunnen we die snel weer kwijtraken.”

Lees verder onder de advertentie

Zonder investeringen loopt Nederland een risico tot een kaalslag onder startups

Lucien Burm, voorzitter bestuur Dutch Startup Association

Omvallende startups en banenverlies

Nederland heeft de afgelopen jaren met grote inzet en investering een Europese toppositie bereikt met haar startup-ecosysteem. DSA verwacht dat het aantal investeringen aanzienlijk gaat dalen in Nederland. Zonder investeringen zullen er nog meer startups omvallen, met banenverlies en schade aan het ecosysteem tot gevolg. Ook de effecten van de COL kunnen hierdoor teniet gedaan worden, waardoor de overheid daarmee ook nog miljoenen aan leningen kan verliezen.

,,Zonder investeringen loopt Nederland een risico tot een kaalslag onder startups” zegt Lucien Burm, voorzitter van het bestuur van Dutch Startup Association: ,,Dit leidt niet alleen tot banenverlies onder startups, maar ook de veerkracht en innovatievermogen van de gehele economie staan op het spel.”

De Ondernemer sprak recent met Constantijn van Oranje, special envoy van Techleap, over de Corona Overbruggingslening (COL), startups in de coronacrisis en daarna, Europa en Techleap. bekijk de video hieronder.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Financiële hulp voor veelbelovende startups in coronacrisis