Nieuws Evenementen

Evenementenbranche woedend over camping bij F1-circuit: 'Meten met twee maten'

Bezoekers van het Formule 1-weekend in Zandvoort kunnen begin volgende maand heel dicht in de buurt van het circuit meerdaags kamperen. De evenementenbranche is hier woest over, omdat meerdaagse festivals met slaapgelegenheid verboden zijn. ,,Er wordt wellicht meer naar sommige krachten, zoals een prins, geluisterd."

Edwin van der Aa (AD) 19 augustus 2021

538 Village Zandvoort Dutch Grand Prix camping meerdaags festival F1 kabinet

Een illustratie van de camping naast het F1-circuit in Zandvoort. Foto: Official 538 Dutch Grand Prix Village.

,,Overnachten in het hart van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix? De Official 538 Dutch Grand Prix Village is dé plek voor de ultieme Formule 1-beleving. Kom kamperen pal naast het circuit en ervaar het Formule 1-spektakel van heel dichtbij!”, zo luidt de wervende tekst op de officiële Grand Prix-site.

Lees ook: ... maar wacht even, een F1-camping bij Circuit Zandvoort mag dus wél?

Van eigen tentje tot volledig ingerichte houten cabin en Delta-huisjes

Opmerkelijk: de verschillende opties zijn allemaal te boeken voor een lang weekend, lopend van donderdag 2 september 12.00 uur tot maandag 6 september 12.00 uur. En er is keuze genoeg voor iedere portemonnee: je eigen tentje meenemen kost 199 euro per persoon en een vooraf neergezette 538 Dutch Grand Prix Village tent, die je mag houden, heb je al voor 295 euro per persoon.

Maar het kan nog veel luxer: een volledig ingerichte houten cabin doet op de website 395 euro per persoon en een Delta-huisje met twee opgemaakte eenpersoonsbedden gaat weg voor 495 euro per persoon. De topper is een ware lodge (chalet) met twee opgemaakte boxsprings, luxe inrichting en eigen terras. Prijskaartje: 595 euro per persoon voor een lang weekend GP in weelde.

MyChannels Video ID: 244095

Maar meerdaagse evenementen in combinatie met slaapgelegenheid zijn toch verboden door het kabinet? Daar heeft de organisatie een passend antwoord op: dit is een doodgewone camping met slaapplaatsen, ‘net zoals alle andere campings in Nederland en net zoals vele andere campings in de omgeving van het circuit’. Sterker nog, deze camping ligt wel naast het Formule 1-terrein en wordt aangeprezen op de officiële website, maar ‘valt onder een eigen vergunning’ en hoort dus helemaal niet bij de Grand Prix.

Lees ook: Hoe ondernemer Bernhard van Oranje de Formule 1 naar Nederland haalde

Kampeerterrein Dutch Grand Prix bedoeld voor crew, vrijwilligers en racefan

Ook qua coronaregels is er absoluut geen sprake van een uitzondering, klinkt het. ,,Dat wil zeggen dat het 1,5 meterbeleid van toepassing is. Dat er geen feestjes mogen worden georganiseerd, geen schermen, geen optredens etc. Indien bezoekers van de Dutch Grand Prix camping naar de F1 Dutch Grand Prix willen, moeten ze naast een afzonderlijk toegangsticket voor het racen ook voldoen aan de ‘Testen voor Toegang’ als voorwaarde om op het terrein van de F1 te komen.”

De burgemeester van Zandvoort, David Moolenburgh, laat eveneens weten dat critici rustig kunnen gaan slapen. ,,Het is een camping zoals we er zovelen hebben in Zandvoort", zegt hij in het AD. ,,De camping is alleen bedoeld om te slapen. Er waren plannen om ook entertainment en horeca toe te staan op de camping, maar die zijn helemaal afgeschaald. Het kampeerterrein is bedoeld voor de crew, vrijwilligers en racefans.”

Een overzichtskaartje van het circuit in Zandvoort en de nabijgelegen camping. Foto: AD

Lees ook: ID&T-directeur van Straalen: 'Kabinet liegt en bedriegt, waardeloze partner'

Onbegrip bij evenementenbranche en mensen uit de entertainmentsector

De evenementenbranche en mensen uit de entertainmentsector hebben in ieder geval ontstemd gereageerd op de camping naast het circuit, terwijl meerdaagse festivals met slaapgelegenheid niet mogen. Zij begrepen al niet waarom hossende voetbalsupporters wél mochten, maar dit slaat alles. Zo schrijft cabaretier Peter Pannekoek: ,,Voor alle duidelijkheid: een camping lijkt me een veel beter idee dan elke dag de trein pakken, maar leuk zo’n festival!” Ook Kamerleden eisen opheldering waarom Zandvoort volgens hen wordt voorgetrokken.

Want bijvoorbeeld festival Lowlands moest onlangs op de website nog melden: ,,Verdrietig nieuws: Lowlands 2021 gaat niet door. Vanwege de nieuwe aangescherpte coronamaatregelen zijn meerdaagse evenementen met camping in ieder geval tot 1 september door de overheid verboden.”

"Het is niet uit te leggen waarom er wordt gemeten met twee maten. Dat is op zijn zachts gezegd zeer opmerkelijk"

Eric van Eerdenburg, directeur Lowlands

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg heeft er dan ook geen goed woord voor over. ,,Het is niet uit te leggen waarom er wordt gemeten met twee maten", zegt hij tegen het AD. ,,Dat is op zijn zachts gezegd zeer opmerkelijk. Het gaat om de dynamiek van het publiek, er gaan karrenvrachten met treinen naar Zandvoort. En als de hoofdrace niet aan de gang is staan ze bier te drinken, of in de rij bij het toilet. Precies hetzelfde als bij een festival!”

Begrip voor negatieve reacties bij burgemeester en DGP

Van Eerdenburg noemt het ‘ronduit onzin’ dat de camping door een andere partij zou worden geëxploiteerd. ,,Het is gewoon een andere bv van dezelfde eigenaren. Het laadt allemaal de verdenking van corruptie op zich. Er wordt wellicht meer naar sommige krachten, zoals een prins (Prins Bernhard van Oranje is mede-eigenaar van het Zandvoortse racecircuit., red), geluisterd. Ik kan het niet bewijzen, maar het klopt niet. Ik wil overigens benadrukken dat we niet zozeer tegen evenementen zijn, maar het verschil is niet meer te verklaren nu.”

Uit de vergunningen blijkt inderdaad dat de 538 Village wordt georganiseerd door DGP Race B.V., ook de organisator van de Grand Prix op Zandvoort, in samenwerking met New Nomads. Dit is een bouwer van tijdelijke verblijven bij festivals en evenementen. Een woordvoerder van DGP laat weten dat er ook nooit geheimzinnig over is gedaan dat er verschillende vergunningen door dezelfde partij zijn aangevraagd. ,,We begrijpen wel de ophef van de festivalsector. Ineens is door het kabinetsbesluit over de meerdaagse festivals een aardig idee een schande geworden.”

Lees ook: Deze bedrijven maken circuit Zandvoort F1-klaar

Ook de burgemeester van Zandvoort geeft aan de negatieve reacties van de evenementenbranche te snappen. ,,Maar dat is een gevolg van de keuzes die ze in Den Haag maken. Wij zijn in ieder geval heel blij dat we in beperkte setting door kunnen gaan met het organiseren van de Formule 1.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws