Aangeboden door Industrial Studios

Branded Content Evenementen

Industrial Studios: flexibel en toekomstbestendig eventconcept

Eindelijk, we kunnen elkaar weer ontmoeten. Of alles dan weer ‘normaal’ wordt? Dat niet precies. In coronatijd ontstonden er namelijk tal van innovaties. Zo ook op Industriepark Kleefse Waard. Daar zet Industrial Studios in op het hybride evenement. Initiatiefnemer Robert van den Tooren: „Wij gaan niet voor tijdelijkheid, maar voor een nieuw toekomstbestendig concept.”

Crissy Mulder 29 juni 2021

Industrial Studios IPKW Arnhem events tafel online

Robert van den Tooren (Nightlife Productions) en Cas van Horck van Industriepark Kleefse Waard. Foto: Koen Verheijden

Industrial Studios is een idee van Industriepark Kleefse Waard en Nightlife Productions. Eén van de initiatiefnemers is Robert van den Tooren (Nightlife Productions). „Corona legde de evenementenbranche volledig stil. Geen congressen meer. Geen productpresentaties. Geen festivals en events meer. Niks. Wat doe je dan?” Samen met eventmanager Cas van Horck van Industriepark Kleefse Waard bouwde Van den Tooren een door corona leegstaande evenementenlocatie om tot een livestreamstudio. Het label? Industrial Studios.

Industriële hal van 1.800 vierkante meter

De nieuwe studio bevindt zich in een Arnhemse industriële hal van 1.800 vierkante meter. Daarmee is deze livestream studio-setting anders dan anders, aldus Van Horck. „Vorig jaar schoten de studio’s als paddenstoelen uit de grond. De meesten kleinschalig, in een black box, voorzien van een green screen. Wij pakten het anders aan. Groots en industrieel. Dat onderscheidt ons van de rest én trekt een ander type evenement aan.”

Industrial Studios toont met hybride evenementen flexibiliteit van eventbranche aan

In de beginperiode zette Industrial Studios vol in op online evenementen. Zo vonden er al zo’n tachtig online talkshows, awardshows en productpresentaties plaats, vertelt Van den Tooren. „Onze industriële ruimte leent zich uitstekend voor feestelijke momenten én grootse presentaties in een decor van 360 graden. Zo kan een bedrijf of merk onze studio volledig eigen maken. Alles is mogelijk. Niets is ons te gek. Voorbeeldje? Onlangs reden er hier een brandweerauto en volgauto van een wielerteam de studio binnen. Dat is geweldig, toch?”

Leren en innoveren dankzij corona

Van Horck noemt de evenementenbranche ‘ongelofelijk energiek en ondernemend’. „Stilstaan? Daar doen wij niet aan in deze sector. Zelfs met de beperkende regels zoeken we volop naar wat er wél kan. Want ook in tijden van corona willen wij kennis delen, mensen verbinden en elkaar inspireren. Dankzij die positieve instelling leerde en innoveerde de branche. Het resultaat? Industrial Studios.”

Inspirerend terrein voor een inspirerend event

Industrial Studios is gevestigd op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Een prijswinnend bedrijventerrein dat duurzame en energie-gerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt. Cas van Horck: „In het afgelopen jaar bleek maar weer hoe kwetsbaar mens en natuur zijn. Vanuit IPKW zetten we ons al jaren in voor een duurzame omgeving. Samen met de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven werken wij aan de cleantech-campus van de toekomst.”

Leuk weetje: vorig jaar is IPKW uitgeroepen tot de meest duurzame werkplek van Nederland.

Het hybride event is here to stay

Nu de wereld weer langzaam ‘opengaat’, is het volgens Van Horck tijd voor een nieuw stap. Daarom biedt Industrial Studios nu drie ‘smaakjes’ aan. Eén: een studio als livestream locatie. Twee: een studio als fysieke evenementenlocatie. En drie: een studio als hybride plek. Een plek waar mensen elkaar fysiek ontmoeten én online geïnspireerd raken. Dat heeft de toekomst, zegt Van Horck.

„Op dit moment vindt er een omslag plaats. We gaan van het ‘nieuwe normaal’ naar het ‘oude normaal’. Van volledig online naar elkaar weer fysiek ontmoeten. Veel studio’s, die in de tijdelijkheid gecreëerd zijn, stappen dan ook weer in hun oude rol. Wij pakken dat anders aan. In het afgelopen jaar innoveerden we volop. Die lessen nemen wij mee de toekomst in. Wij gaan niet voor tijdelijkheid, maar voor een nieuw toekomstbestendig concept. Voor online én fysiek, hybride dus.”

“Alles is mogelijk. Niets is ons te gek. Brandweerauto in de studio? Past. Special effects? Kan!”

Robert van den Tooren (Nightlife Productions)

Geen vervanging, maar een extraatje

Natuurlijk werkt online anders in de beleving dan live, zegt Van Horck. „Een hybride evenement kent een nieuw soort opzet. Online zet in op kennisdeling. En live op netwerken en elkaar ontmoeten.” Van Horck ziet de online optie dan ook niet als een vervanging voor de live-deelname, maar als een toevoeging. Een extraatje.

Minder kosten en meer bereik

De toekomst van het hybride evenement? Die ziet Van den Tooren rooskleurig in. Vooral op internationaal vlak. „Het bijwonen van een internationaal evenement betekent een grote kostenpost. Er moet geld naar hotels, tickets en tijd. Dat hoeft nu niet meer. Professionals van over de hele wereld wonen een hybride evenement eenvoudig bij vanuit huis of kantoor. Dat betekent een kostenbesparing voor de bezoeker én een groter bereik voor de organisator. Want het deel dat normaal vanwege kosten of reistijd afhaakt, is nu wel van de partij.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Industrial Studios. Meer info: industrialstudios.nl