Nieuws Evenementen
De mannen achter Rotterdamse festivals hopen na twee jaar op een vet seizoen: ‘We willen knallen’
Het festivalseizoen mag losbarsten en dus ook creatieve breinen zoals die van Jasper Scholte en Mark Rouwenhorst - de mannen achter grote, Rotterdamse evenementen als het Bevrijdingsfestival hier, Het Nationale Vuurwerk en, in het verleden, de Danceparade. ,,Het zou mooi zijn als Aboutaleb, als-ie klaar is, de Danceparade teruggeeft aan de stad.”

Jasper Scholte van Evenementenbureau JMR voor zijn kantoor. Foto: Jan de Groen.
Op het kantoor van JMR Event Makers op het Noordereiland wordt deze middag met lichtelijk afgrijzen naar een herhaling van een talkshow gekeken. Directeuren Jasper Scholte en Mark Rouwenhorst turen met een handjevol medewerkers naar het grote beeldscherm aan de muur waarop een biologisch afbreekbaar alternatief voor vuurwerk wordt besproken.
Een gevoelig onderwerp voor het bedrijf dat het jaarlijkse oud en nieuw-spektakel bij de Erasmusbrug organiseert en steeds vaker te maken heeft met de anti-vuurwerklobby. De afgelopen twee jaar kon het feestje vanwege corona sowieso niet door gaan.
Tenminste, niet met drommen mensen op de kades en een oogverblindende vuurwerkshow boven het water. „Maar als het straks weer kan, dan graag op de oude manier”, zegt Scholte (54) even later in het keukentje van het JMR-hoofdkwartier tegen het AD. „Je kan vuurwerk niet vervangen door drones of geluidsloze lichtsnippers. Het gaat om de totaalbeleving: zien, voelen én horen.”
Droneshow tijdens jaarwisseling 'beetje oncollegiaal'
Scholte, type ruwe bolster blanke pit, laat regelmatig z’n indrukwekkende bariton door het vertrek bulderen. De droneshow die tijdens de jaarwisseling 2020/2021 werd gepresenteerd als alternatief voor vuurwerk, noemt hij nog schouderophalend ‘onrealistisch en een beetje oncollegiaal’.
Maar als even later het coronabeleid ter sprake komt, schiet het volume omhoog. „Die afschuwelijke persconferenties! Ik kon er niet meer naar kijken. En het ingewikkelde was voor mij toch ook dat er met Snuf en Snuitje – Rutte en De Jonge - een VVD- en een CDA-man naast elkaar stonden die in crisistijd met electoraal gewin bezig waren. Schandalig!”
Lees ook: ID&T 'diep teleurgesteld over uitgelekte coronamaatregelen'
Precies twee jaar geleden, in maart 2020, zag Scholte alles omvallen. „We hadden het Bevrijdingsfestival en dancefestival Boothstock al in de steigers. Daar kon dus een streep door. Richting de zomer werd duidelijk dat het ook voor Nacht van de Kaap klaar was. We hebben toen nog wel de productie van die drive-thru expo van Boijmans Van Beuningen in Ahoy gedaan. Niet genoeg om de toko draaiende te houden, wel superleuk om te doen.”
Prachtig voorjaar, maar na een tijdje gaat het wel kriebelen
Dat JMR overeind bleef, was mede te danken aan de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Scholte: „En omdat we vooral met zzp’ers werken. Ik vond die lockdown in het begin trouwens niet eens zo erg. Het was een prachtig voorjaar, maar na een tijdje gaat het wel kriebelen. Ik wil dingen organiseren, ballen in de lucht houden.”
Evenementen opzetten, het bleek ook in 2021 vrijwel onmogelijk. Toch zat JMR niet stil, zegt Scholte. „In plaats van het Bevrijdingsfestival hebben we Radio Freedom vanaf de Euromast gemaakt. Dat was een groot kijkcijfersucces op Rijnmond. En tijdens het Weekend van de Romantische Muziek hebben we met steun van stichting Droom en Daad en Rotterdam Festivals het eerste Maanlichtconcert georganiseerd. Een geslaagde pilot.”
"Sommigen verdienen nu in teststraten twee keer zoveel als achter de tap, die ga je dus niet zomaar terughalen"
'Dingetjes voor de kleintjes, circus en theater': My First Festival
Aan goede ideeën heeft JMR nooit gebrek, beaamt Scholte die nog een primeurtje prijsgeeft: „We gaan dit jaar Kidsstock doen. Oftewel ‘My First Festival’. Een dag na Boothstock, voor families met jonge kinderen. Dus dingetjes voor de kleintjes, circus en theater, en een feestbandje voor mama en papa. Gewoon een festival waar veel wordt gelachen.”
Dat laatste past perfect bij positivo Scholte. Ja, de inflatie baart zorgen, zo ook de personeelstekorten, maar hij laat zich er niet door uit het lood slaan. „Veel horecapersoneel heeft een andere baan gevonden. Logisch, ook voor hen waren het onzekere tijden. Sommigen verdienen nu in teststraten twee keer zoveel als achter de tap, die ga je dus niet zomaar terughalen. Maar wij zijn positief. Iedereen heeft een waanzinnige knaldrang, dat heb ik op Boothstock wel gemerkt. Dan is 1G (testen voor toegang) voor festivals vervelend, maar daar moeten we dan maar op acteren. We zijn misschien de jongste niet meer, maar we zijn nog wel lenig en flexibel.”
Lees ook: Verder na 'zwabberbeleid': zo overleefde Ticketswap anderhalf jaar zonder festivals en optredens
Dat laatste past perfect bij positivo Scholte. Ja, de inflatie baart zorgen, zo ook de personeelstekorten, maar hij laat zich er niet door uit het lood slaan. „Veel horecapersoneel heeft een andere baan gevonden. Logisch, ook voor hen waren het onzekere tijden. Sommigen verdienen nu in teststraten twee keer zoveel als achter de tap, die ga je dus niet zomaar terughalen. Maar wij zijn positief. Iedereen heeft een waanzinnige knaldrang, dat heb ik op Boothstock wel gemerkt. Dan is 1G (testen voor toegang) voor festivals vervelend, maar daar moeten we dan maar op acteren. We zijn misschien de jongste niet meer, maar we zijn nog wel lenig en flexibel.”
Grote doorbraak van JMR kwam er in 1997 met de Danceparade
Bijna dertig jaar bestaat JMR inmiddels. Wat ooit begon als een vriendenclubje, is uitgegroeid tot een grote speler op evenementengebied. Scholte: „We zaten met elkaar in een bandje, ZWIT. Ik was de zanger, Mark de saxofonist en Robert de drummer. Een top 10-hit zat er niet in, dus we besloten in 1993 als JMR iets te gaan doen waar we ook goed in waren: feesten organiseren. Dat begon met wilde nachtclubavonden onder de naam Le Gland d’Or en is vervolgens nogal uit de hand gelopen.”
De grote doorbraak van JMR kwam er in 1997 met de Danceparade. De roemruchte housekaravaan die door de Rotterdamse binnenstad reed en in 2018 werd verkozen tot Beste Rotterdamse Festival Aller Tijden. Scholte: „De Danceparade was voor ons ‘de verjaardag van de house’. Een instant succes. Soms heeft iets drie tot vijf jaar nodig om tot wasdom te komen, maar de Danceparade was in één keer: Bang! Stond meteen op de kaart.”
De Danceparade op de Erasmusbrug in 2005. Foto: Hans Grootenhuijs.
'Onze geluksindex kan nog wel wat omhoog en daar gaan wij dit jaar keihard aan werken'
Na rellen op een dancefestival in Hoek van Holland in 2009 werd die verjaardag op last van burgemeester Aboutaleb nooit meer gevierd. Scholte: „En onder deze burgemeester zal dat ook niet snel meer gebeuren. Het is ‘gedemoniseerd’. Wij zouden het nog steeds kunnen, qua organisatie, maar het moet wel gewenst zijn. Misschien als Aboutaleb straks klaar is. Het zou mooi zijn als-ie dan de Danceparade teruggeeft aan de stad.”
Tot die tijd heeft Scholte nog genoeg ballen in de lucht te houden. Nieuwe dingen verzinnen, mensen vermaken. „Onze pr-man Jelle Simons noemt ons een ‘handelshuis in beleving en geluk’. Dat vind ik wel mooi. We maken ankerpunten voor een mensenleven. Dingen die je meeneemt in je herinnering. Het zijn bouwstenen van een gezond leven, vind ik. De waarde daarvan is tijdens corona door die pennenlikkers en stempelzetters zwaar onderschat en bijna om zeep geholpen. Onze geluksindex kan dus nog wel wat omhoog en daar gaan wij dit jaar keihard aan werken.”