CoronaMaatregelen

Extreme zorgen bij gesloten winkelsector, pleidooi voor winkelen op afspraak

 
extreme zorgen bij gesloten winkelsector pleidooi voor winkelen op afspraak
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Uit onderzoek van INretail onder gesloten winkels blijkt dat 83 procent van de ondernemers (ernstig) bezorgd is over de impact van de lockdown op het voortbestaan van de onderneming. Er wordt veel mentale druk ervaren. Dat voor het tweede jaar op rij de winkels dicht moeten in een cruciale periode waar normaal veel omzet wordt gemaakt leidt tot onbegrip, woede en wanhoop. INretail pleit voor passende steun en meer perspectief.

Lees verder onder de advertentie

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LOCKDOWN-LIVEBLOG:Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels

'Een derde ondernemers komt lockdown niet door'

Ruim driekwart van niet-essentiële retail krijgt een omzetdaling voor de kiezen, blijkt uit het onderzoek van INretail. Toch komt van deze groep nauwelijks veertig procent in aanmerking voor compensatie maatregelen en dat komt door de eisen van de overheid. Ze voldoen niet aan de criteria voor het omzetverlies. Eenderde van de ondernemers ziet geen oplossing en middelen om de lockdownperiode door te komen.

Lees verder onder de advertentie

Veel ondernemers kunnen geen aanspraak maken op de vastelastenregeling en dat klopt niet. 'De compensatie moet over minimaal vier aaneengesloten weken berekend worden zonder bij het nieuwe kwartaal in januari een knip te plaatsen. Dat is een boekhoudkundige truc die de retail extra dupeert', stelt INretail.

Lees ook: MKB-Nederland: 'We houden het zo niet vol. Ondernemers niet, de hele samenleving niet'

Bijna de helft van de retailers wil ook gebruik maken van de Voorraadvergoeding voor Gesloten Detailhandel VGD, maar die regeling is door het kabinet niet aangekondigd. 'Bizar', vindt INretail, 'De situatie is niet anders dan vorig jaar december. Ondertussen koopt het kabinet met deze lockdown tijd en krijgen de ondernemers de rekening gepresenteerd. Alle reserves zijn op en passende regelingen zijn het redmiddel voor de gesloten retail.'

Lees verder onder de advertentie

Maak kopen op afspraak mogelijk

De verkoop uit online kanalen is voor 90 procent van de ondernemers volstrekt onvoldoende om het omzetverlies van de gesloten winkels te compenseren. INretail wil daarom groen licht van het kabinet voor kopen op afspraak. 'Het geeft ondernemers ademruimte om deze lockdownperiode door te komen en het kan veilig. Ook winkels die niet met click&collect kunnen werken, worden zo geholpen. Begin dit jaar werd al duidelijk dat click en collect maar tien procent van de benodigde omzet oplevert. Het is geen serieus alternatief'.

Lees ook: Weer stil op straat: zo reageren ondernemers op de lockdown

'Geen draagvlak voor dit beleid'

Direct na de lockdown-persconferentie vertelde Jan Meerman geen enkel begrip te hebben voor wat er is aangekondigd ,,Dat de zorg een probleem heeft, die discussie ga ik niet aan. Maar dat je doet wat je nu doet, daar heb ik geen begrip voor. Van het ene op het andere moment krijg je geen mogelijkheid meer om je kerstcollectie te verkopen. Ze creëren van alles en nog wat, behalve begrip. Er is geen draagvlak meer voor het beleid van de overheid. Ik hoor van winkeliers dat ze zeggen dat ze niet dicht gaan, bekijk het maar. Het zal wel voor een deel emotie zijn na dit soort berichten, maar het geeft wel aan hoe ver men is en hoe groot de kloof is tussen overheid en ondernemer.”

Lees verder onder de advertentie