Nieuws Corona

Coronaschuld molensteen om nek bakker Faryel (36), daarom begint ze crowdfunding

Al meer dan tien jaar staat Faryel Bhailal in haar eigen zaak, de Amsterdam Cupcake Company. En dat loopt goed. Toch is de Amsterdamse ondernemer een crowdfunding gestart: opgebouwde coronaschulden dreigen haar zaak te nekken.

Laurie Treffers 28 augustus 2023

Faryel Amsterdam Cupcake Company

Faryel Bhailal is eigenaar van de Amsterdam Cupcake Company. Foto: Faryel Bhailal

Voor dinsdag 29 augustus moeten duizenden ondernemers hun coronaschuld bij de Belastingdienst hebben afbetaald of een betaalregelingen hebben afgesproken. Faryel Bhailal (36) begon echter in oktober vorig jaar al met het afbouwen van haar opgelopen schulden. Hoewel haar zaak goed loopt, kan Faryel de eindjes niet aan elkaar knopen. ,,Ik moet nog 33.000 euro aflossen en ben op tijd begonnen met terugbetalen. Maar de huidige prijzen blijven stijgen en die coronaschuld blijft hetzelfde. Ik zit in een vicieuze cirkel.”

Daarom heeft Faryel een crowdfunding opgezet. ,,Het is het allerlaatste wat ik wilde doen, maar eigenlijk had ik het drie maanden geleden al moeten opzetten. Je werkt zo hard en veel, maar toch lukt het niet. Ik vind het moeilijk om hulp te vragen. Er zit toch ook een vorm van schaamte bij: je hebt er alles aan gedaan, maar het is niet genoeg.”

"De huidige prijzen blijven stijgen, maar die coronaschuld blijft hetzelfde. Ik zit in een vicieuze cirkel"

Faryel Bhailal, eigenaar Amsterdam Cupcake Company

Donaties met tegenprestatie

Gewoon om geld vragen, gaat er bij Faryal niet in. Dus heeft ze een aantal creatieve pakketten bedacht die mensen kunnen kopen om haar zaak te steunen. ,,Ik wil iets teruggeven voor de financiële bijdrage die mensen doen. Dus kunnen ze pakketten en opties bestellen die niet in mijn standaardassortiment zitten. Je kunt bijvoorbeeld een privé-masterclass boeken, of een pakket om cupcakes te decoreren voor kinderfeestjes.” Een voorbeeld: voor een donatie van 750 euro volg je een masterclass luxe taart bakken met maximaal 5 personen.

Ze hoopt veel vaste klanten te zien bij de workshops die ze aanbiedt. ,,Het lijkt me ontzettend leuk om dit met vaste klanten te doen, zodat ik ze beter leer kennen. Ik kreeg toch vaak de vraag van klanten die graag wilden doneren zonder iets ervoor terug te willen krijgen, dus dat is nu ook mogelijk via mijn website.”

Lees ook: Ondernemers radeloos: coronaschuld moet nu écht terugbetaald worden

Van hobbybakker naar ondernemer

Faryel begon in 2011 met het verkopen van cupcakes. Na het behalen van haar diploma in internationale ontwikkelingen, kon de Amsterdamse tijdens de kredietcrisis geen baan vinden. ,,Dus toen maakte ik van mijn hobby om cupcakes te maken een baan.” Ze knutselde een website in elkaar en al snel werd haar appartement in de Pijp te klein om al haar bestellingen klaar te maken.

,,Toen verhuisde ik mijn zaak van anti-kraakpand naar anti-kraakpand. In 2013 vond ik mijn huidige pand in de Marco Polostraat in de Baarsjes, een straat verder dan waar ik geboren ben. Ik was in eerste instantie niet van plan om er echt een winkel van te maken. Maar destijds was de Baarsjes nog niet echt up-and-coming. Het was een saaie buurt. De buurtbewoners vroegen om een winkel, een plek waar ze de cupcakes af konden halen. Dus dat heb ik gedaan.”

Bakker en ondernemer Faryal aan het werk op een bruiloft. Foto: Faryel Bhailal

Online bakkerij tijdens lockdown

Faryel breidde haar cupcake business snel uit. Ze nam personeel aan en breidde haar assortiment uit. ,,In 2019 werd ik - gepland - zwanger. Ik had een mooie buffer opgebouwd en extra personeel aangenomen voor tijdens mijn zwangerschapsverlof. Acht maanden later was het coronavirus er. Toen zat ik met al dat extra personeel met vaste contracten.”

Hoewel de Amsterdam Cupcake Company open mocht blijven tijdens de lockdown, bleven de klanten vooral tijdens de eerste anderhalve maand weg. ,,Mensen waren bang. Niemand ging naar buiten. Ik heb toen mijn zaak in die anderhalve maand omgezet naar een online bakkerij. Mensen konden het assortiment online bestellen. Ik investeerde in betaalsystemen, ook in buitenlandse systemen. Ik kreeg bijvoorbeeld verzoekjes uit het buitenland om cupcakes naar iemand te brengen die jarig was, maar door de lockdown niet naar huis kon."

"De bloem, suiker, boter en roomkaas werden enorm duur. De boterprijs van 25 euro per 5 kilo werd plots ruim 52 euro"

Oorlog in Oekraïne: 52 euro voor vijf kilo boter

Na de coronacrisis kwam de volgende klap voor Faryal. Door de Russische invasie in Oekraïne ging de inkoopprijs van haar belangrijkste ingrediënten omhoog. “De bloem, suiker, boter en roomkaas werden enorm duur. Ik weet nog heel goed dat de boterprijs van 25 euro per 5 kilo plots ruim 52 euro was. Daar schrok ik van. Je kunt niet ineens al je prijzen met dezelfde snelheid omhoog gooien.”

Al helemaal niet in een tijd waarin ook de consument het moeilijk heeft. ,,Niet alleen voor mij werden producten duurder: voor mijn klanten werd leven ook een stuk duurder, in de supermarkt of door de energiecrisis. Dan merk je dat een cupcake echt een luxeproduct is dat mensen laten staan.”

Lees ook: Coronaschuld dreigt ondernemer Pieter te nekken: ‘Ik wil me niet nog verder in de schulden steken’

Grootste druk door coronaschulden

De crowdfunding komt niet zomaar uit de lucht vallen. ,,Ik had heel erg veel stress. Ik brainstormde met mijn vriendinnen over wat ik moet doen om de druk weg te nemen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat de grootste druk door mijn coronaschulden komt. Alles wat binnenkomt, gaat daar naar toe. Ik heb eerst bij mijn klanten gepeild van: wat zou je daar van vinden? Zou je het niet raar vinden als ik hulp vraag om mijn schulden te betalen? Maar zij reageerden allemaal zo lief en begripvol dat ik besloot om het gewoon te doen.”

Inmiddels staat Faryel net als aan het begin van haar ondernemerschap weer in alleen in de bakkerij én heeft ze de winkel gesloten. ,,Ik merkte dat de inloop in de winkel achterbleef en mijn omzet daalde. Ik heb halverwege juni mijn winkel gesloten. Het was de bedoeling dat ik begin september weer open zou gaan, maar ik heb besloten dat de winkel tot eind 2023 dicht blijft. Met het sluiten van de winkel stoppen per 1 september ook mijn drie voltijd werknemers. Ik ga ze enorm missen, maar geen winkelvoorbereiding meer hoeven doen scheelt veel tijd en geld.”

Wie Faryal wil steunen in de crowdfunding om haar cupcakezaak te redden, kan dat doen via haar website.

Lees ook: Mkb in zwaar weer door coronaschuld

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws