Nieuws Horeca

"Met alle hotels gaat het goed, maar duurzame hotels kunnen helemaal rekenen op een mooi jaar”

Toeristen uit het binnen- en buitenland trekken er graag op uit. Zo merken ook de hotels. Vooral die duurzaam bezig zijn, zijn gewild.

Natasja de Groot (AD) 19 februari 2023

Eco hotels Duinhotel Tien Torens zoutelande

Een van de eco-hotels in ons land: verborgen in het hoogste duin van Zoutelande ligt het nieuwe Duinhotel Tien Torens. Het moderne en duurzame ontwerp gaat op in het duinlandschap, je ziet voornamelijk helmgras. Het zand en de beplanting zorgen voor koelte in de zomer en warmte in de winter.

De kwakkeljaren door corona hebben de hotels duidelijk achter zich gelaten. De bezettingsgraad, de kamerprijs en de opbrengsten per beschikbare kamer zitten stevig in de lift, signaleert ABN Amro. ,,Dat is vooral te danken aan de toeristenstroom die weer op gang is gekomen. Maar ook de zakelijke reizigers zijn terug van weggeweest”, zegt horeca-expert Stef Driessen van ABN Amro op AD.nl. Wat volgens hem helpt: nieuw en aantrekkelijk hotelaanbod. ,,In verschillende steden zijn nieuwe hotels neergezet of zijn kantoorpanden getransformeerd naar hotels. Dat trekt weer heel nieuwe gasten aan.”

Wat opvalt: vooral hotels die inzetten op duurzaamheid hebben de wind in de zeilen.

De hoteliers hebben er zelf ook weer vertrouwen in, stelt Stef Driessen. Volgens de bank rekent 44 procent van de hoteliers dit jaar op een beter rendement ten opzichte van 2019. In 2022 had zo’n 36 procent van hen al een beter bedrijfsresultaat dan in het jaar voor de corona-uitbraak. ,,Hotels zijn duidelijk optimistisch over het economisch klimaat”, concludeert de ABN Amro-onderzoeker.

De bank grijpt de positieve geluiden aan om de verwachtingen voor dit jaar naar boven bij te stellen: een aantal hotelovernachtingen dat dit jaar uitkomt boven het niveau van 2019, wat al het meest winstgevende jaar voor hotels was sinds de eeuwwisseling. Voor 2024 verwacht de bank ook nog eens een groei van 2 procent.

Lees ook: Boekingsite-startup Moonback trekt verder Europa in: '2023 jaar van de waarheid'

Nog een voorbeeld: Boshotel Overberg, dit eco-hotel is met natuurlijke en gerecyclede materialen afgewerkt zoals een Ecodak van mos en sedum. Op het grote en beschutte terras kun je genieten van bijvoorbeeld een biologisch ontbijt.

Groene hotels

Wat opvalt: vooral hotels die inzetten op duurzaamheid hebben de wind in de zeilen. ,,Vaak weten zij gestegen kosten in de hand te houden met duurzame ingrepen”, ziet Driessen. Zo gaan ze voedselverspilling tegen of hebben ze allerlei energiemaatregelen genomen om de kosten te drukken.

Op het gebied van duurzaamheid gebeurt volgens hem opvallend veel in de hotelbranche. Zo zijn er hotels die met kunstmatige intelligentie kijken hoe ze de klimaatinstallatie beter kunnen laten functioneren. ,,Sommige zijn zo in staat om de energierekening met 20 procent te verlagen. Zonder dat gasten klagen dat het te koud is. En het is ook nog eens goed voor het milieu.”

Ook zijn er hotels die inmiddels slimme camera’s inzetten om na te gaan wat wordt weggegooid na het eten. De helft van het voedsel eindigt vaak in de kliko. ,,Een halvering van de verspilling is haalbaar. Dat helpt hotels vele tienduizenden euro’s per jaar aan inkoopkosten en CO2-uitstoot te besparen.”

Duurzaamheid levert niet alleen een besparing op, het zorgt ook voor meer gasten, zo kwam onlangs naar voren in een onderzoek van reisplatform Booking. Dat vroeg aan 30.000 reizigers uit 32 landen of zij duurzaamheid meewegen in hun vakantieplannen. Meer dan 80 procent beantwoordde de vraag bevestigend. De zorgen over klimaatverandering zijn hiervoor een belangrijke drijfveer.

"Met alle hotels gaat het goed, maar duurzame hotels kunnen helemaal rekenen op een mooi jaar”

Horeca-expert Stef Driessen (ABN Amro)

Duurzaamheid wordt belangrijker

Ook in de strijd om de zakelijke hotelgast wordt duurzaamheid belangrijker, merkt Driessen. Ruim een derde van de werkgevers in Nederland staat het werknemers alleen toe te overnachten in hotels met een duurzaamheidslabel. Om die reden vermelden boekingssites steeds vaker expliciet hoe duurzaam een hotel is. ,,Met alle hotels gaat het goed, maar duurzame hotels kunnen helemaal rekenen op een mooi jaar.”

Voor dit en volgend jaar is Driessen optimistisch voor de hotelmarkt. Op de iets langere termijn voorziet hij wel een stevige uitdaging in de particuliere woningverhuur. Die groeit nog sneller dan de hotelsector. ,,Dat is een serieuze concurrent voor hotels.”

En dan ziet Driessen nog een andere uitdaging. Het toerisme komt dit jaar weer op het niveau van voor de pandemie, maar de onderliggende problemen voor de hoteliers zijn nog niet verdwenen. Driessen: ,,Zo is de belastingschuld in coronatijd voor hotels flink opgelopen, kampen bijna alle ondernemers met chronische personeelstekorten die soms tijdelijke sluitingen tot gevolg hebben en is er een recordinflatie, die zich vertaalt in fors gestegen grondstof- en energiekosten. Resumerend: de groei is er, maar de druk op de winstmarge is eveneens toegenomen. Duurzaamheid zal dus nog belangrijker worden”, voorspelt hij.

Het duurzame Court Garden Hotel is het eerste ecodesigned hotel van Nederland. In het hele eco-hotel, gelegen in Den Haag, wordt groene energie gebruikt en zoveel mogelijk energie bespaard. Ze werken er met 100 procent biologische en fairtrade producten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws