Nieuws Horeca

Ondernemer Herman Hell: coronaprobleem ligt niet bij de horeca, de oplossing dus ook niet

De horeca gaat zo goed als zeker wederom met nieuwe coronamaatregelen te maken krijgen. Een sluitingstijd van 17.00 in plaats van 20.00 uur lijkt het advies te zijn van het OMT aan het kabinet. De Rotterdamse horeca-ondernemer Herman Hell (Westerpaviljoen, Zalmhuis) vindt het symboolpolitiek. ,,Het probleem ligt niet bij de horeca, want er vinden amper besmettingen plaats. De oplossing ligt er dus ook niet.’’

Van onze redactie 26 november 2021

Herman hell rotterdam

Herman Hell voor het Westerpaviljoen in Rotterdam. Foto: Frank de Roo

Tot en met de persconferentie verschijnt dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 26 november

Vanavond maken demissionair premier Rutte en minister de Jonge naar alle waarschijnlijkheid bekend dat de horeca, niet-essentiële winkels en zogeheten doorstroomlocaties om 17.00 uur de deuren moeten sluiten. De scholen mogen wél open blijven. Voor de Rotterdamse horeca-ondernemer Herman Hell is het de zoveelste tik op de neus, nu het lijkt dat zijn ruim tien horecazaken nog voor het diner geserveerd wordt op slot gaan.

,,Ik snap dat er wat moet gebeuren om de druk op de zorg te verminderen’’, vertelt Hell in gesprek met De Ondernemer. ,,Je kunt je alleen afvragen of het nog verder terugdringen van de horeca effect heeft. Als je een hamer wil gebruiken om de besmettingen de kop in te slaan, gebruik hem dan op de plek waar de besmettingen zijn. Die is niet in de horeca. Vorige week werd duidelijk dat nog geen drie procent van de besmettingen in de horeca plaatsvindt en twintig procent op de scholen. Waarom zouden wij dan nog verder dicht moeten? Dit is onnavolgbaar beleid.’’

'Horeca wordt gebruikt om het volk op te voeden'

Hell meent dat de enige structurele oplossing het verhogen van de IC-capaciteit is. ,,Daar wordt al twee jaar lang niks aangedaan. Het is aan de politiek om meer mensen aan meer bedden krijgen. Ik ben ondernemer en het is niet aan mij om politieke beslissingen te nemen, maar neem dan wel beslissingen die effect hebben. Wij worden nu gebruikt om het volk op te voeden. Foei, foei! Als jullie je niet aan de maatregelen houden, dan kun je niet meer naar je favoriete restaurant. Het voelt heel onterecht.’’

De Rotterdamse horecabaas deelt dan ook de mening die Koninklijke Horeca Nederland-directeur Dirk Beljaarts eerder uitte dat er weinig wetenschappelijke onderbouwing is voor het besluit. ,,Het is een hard gelag, zeker als je weet dat we de branche zijn met de meeste regels en de minste besmettingen.’’

Door de aangescherpte maatregelen is Hell de laatste anderhalve maand alleen al tonnen misgelopen door afgezegde feesten en partijen. Een substantieel deel raakt hij ook nu weer kwijt. ,,We komen uit op een omzet die 20 procent is van wat we in 2019 draaiden. Je hebt geen rekenmachine nodig om te zien dat dat niet kan.’’

,,We komen uit op een omzet die 20 procent is van wat we in 2019 draaiden. Je hebt geen rekenmachine nodig om te zien dat dat niet kan’’

Ondernemer Herman Hell

Kostendekkende noodmaatregelen en zekerheid ontbreken

Hell maakt zich misschien nog wel het meest zorgen over het gebrek aan personeel en de onzekerheid die hij geeft aan de mensen die nog wel in dienst zijn. ,,Het is een politieke keuze om sommige sectoren te beperken en andere te laten doordraaien. Dat valt niet onder ondernemersrisico, maar het UWV denkt daar anders over. De Regeling Werktijdverkorting (wtv, red.) geldt nu niet. Het ontbreekt nu aan goede kostendekkende noodmaatregelen en aan zekerheid dat werknemers hun uren krijgen uitbetaald.’’

In de praktijk komt het bij Hell erop neer dat hij meerdere mensen had aangenomen, maar dat zij op het laatste moment het niet aandurfden om hun oude baan op te zeggen en bij hem te tekenen. ,,Om de doodsimpele reden: er komt geen NOW. Als je op dit moment in een callcenter werkt en je wil terug naar je oude geliefde horeca maar je krijgt geen loonsteun, dan blijf je voorlopig wel op je plekje zitten.’’

In april van dit jaar liet Hell zich in het AD nog ontvallen dat hij dacht we met corona ‘in de laatste fase’ zaten. Een grote misrekening. ,,Hoe naïef het ook mag klinken, maar ik had niet verwacht dat dit nog zou gebeuren. Sterker nog, wij hebben medewerkers aangenomen en geïnvesteerd met het vertrouwen dat we nooit meer dicht hoefden en eind dit jaar volledig open zouden zijn. Dat was mede ingegeven door Rutte en De Jonge, die zeiden dat het in november allemaal weer normaal zou zijn. De realiteit is dat we in het achtste kwartaal zitten waarin we geraakt worden.’’

"In onze branche heb je medewerkers nodig, collega’s, handen. Zonder die mensen komt de horeca niet terug’’

Ondernemer Herman Hell

Als er door politici niet wordt ingegrepen en geen ruimte wordt gemaakt voor bijvoorbeeld de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de NOW-steun, schetst Hell een somber beeld van de horeca in de toekomst. ,,In onze branche heb je medewerkers nodig, collega’s, handen. Zonder die mensen komt de horeca niet terug. De overheid zegt nu heel makkelijk dat onze mensen in andere sectoren aan de slag kunnen, maar de enorme schuldenlast die is opgebouwd bij met name de belastingdienst zal moeten worden terugbetaald. Vanaf 1 oktober 2022 moeten we in vijf of tien jaar gaan terugbetalen, maar dan hebben we onze oude mensen wel nodig.’’

Klappen gaan nog komen

,,Ik voel me soms een roepende in de woestijn’’, vervolgt Hell zijn betoog. ,,Als je nog tien jaar lang steun moet terugbetalen, eindigt deze crisis dus pas in 2032. Er moet vanuit de overheid een langetermijnstrategie voor onze branche worden bedacht en kritisch worden gekeken naar de opgebouwde belastingschulden. Zijn die nog wel terecht? Anders kunnen die nooit worden terugbetaald.’’

Volgens Hell is het een onzichtbaar zwaard van Damocles dat boven de horecabranche hangt. ,,De klappen gaan nog komen. Het eigen vermogen is verdampt en een enorme schuldenlast is er voor in de plaats gekomen. De schuld moet terug naar een overheid die ons nu nota bene het mes op de keel zet en het onzin vindt om onze mensen aan ons te kunnen binden. Geen personeel, is geen omzet en dus geen terugbetalingen. Dat wordt vergeten.’’

Lees ook: Coalitie wil loonsteun terug als coronamaatregelen langer duren

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws