Nieuws Horeca
Horeca-jacht op personeel uit Spanje en Portugal: directeur Van der Valk duikt zelf keuken in
De noodkreet om personeel op hun websites staat er veelal prominenter dan het reserveringsformulier voor een tafeltje. Horecazaken weten niet meer waar ze de medewerkers vandaan moeten trekken. Daarom zoeken ze nu koks in Portugal en vooral Spanje.

Omdat hij niet aan personeel kan komen, draait Rick Polman van Van der Valk Eindhoven zelf mee in de keuken. Foto: Kees Martens
Al jaren halen vleesverwerkers en tuinbouwers hun handjes uit Oost-Europa. Maar in de vliegtuigen uit Zuid-Europa die de komend tijd in Eindhoven landen, zitten weldra heel wat koks en ander horecapersoneel.
Lees ook: Een op de vijf horecamedewerkers overweegt te stoppen
Horecapersoneel uit Spanje of Portugal is geen probleem, huisvesting is ander verhaal
Als het aan restaurant-, kroeg- en hoteleigenaren ligt tenminste. Want regionale restaurants kampen met een schreeuwend tekort aan medewerkers in de keuken en de bediening. Eigenaren zoeken nu hun heil in Spanje en Portugal.
Ze moeten wel, zeggen ze. Alleen al bij Van der Valk Hotel Eindhoven kunnen in de bediening en in de keuken samen per direct zo'n 25 mensen aan de slag. ,,Er is in Europa vrij verkeer van mensen, dus horecamedewerkers uit Spanje en Portugal hierheen halen is niet zo'n groot probleem. Maar huisvesting is een ander verhaal. We willen een paar hotelkamers geschikt maken voor een wat langer verblijf”, zegt hotelbaas Rick Polman in het AD.
De restaurants in het hotel draaien door de coronamaatregelen niet op volle kracht, maar zouden dat met de huidige personeelsaantallen ook niet kunnen.
"Duizend euro heb ik de afgelopen tijd uitgegeven aan het werven van personeel. Het leverde niets op"
Personeel heeft andere baan gevonden tijdens crisis
De personeelsproblemen in de horeca speelden al voor de coronacrisis. Maar tijdens de coronasluiting hebben veel jonge horecamedewerkers andere banen gevonden. Bijvoorbeeld bij maaltijdbezorgers die sinds het uitbreken van de pandemie fors hebben uitgebreid. Maar ook aan supermarkten en test- en vaccinatiestraten is de horeca veel potentieel personeel kwijtgeraakt.
Van der Valk Eindhoven is niet de enige die in Zuid-Europa lijntjes uitgooit. Dat vertelt Ruud Bakker, voorzitter van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en eigenaar van steakhouse Dommel 18. Samen met de uitbaters van stadscafé De Spijker en Thomas richt hij de pijlen ook op Spanje. Ook Oriental Greenhouse en Ikigai in het Philips Stadion zoeken het zuidwaarts. Bakker: ,,Duizend euro heb ik de afgelopen tijd uitgegeven aan het werven van personeel. Het leverde niets op.” De horecaman overweegt een huis te huren of te kopen om drie of vier Spaanse koks in onder te kunnen brengen.
Lees ook: Ondernemers in knel door thuisquarantaines: ‘Geen personeel te vinden’
Speciale Spaanstalige website om personeel te vinden
De Eindhovense bemiddelaar Lokaal-Werkt werft personeel in Spanje voor Gastrobar Luzt en Stadsbrouwerij Eindhoven en 013 in Tilburg. Hij heeft daarvoor de Spaanstalige website Trabajar en Eindhoven (‘werken in Eindhoven’) in het leven geroepen.
Via gerichte campagnes op sociale media en via Spaanse vacaturesites worden horecatijgers verleid om de Spaanse zon te verruilen voor een plek bij de Dommel. ,,In Madrid en Valencia is er nog relatief veel werk in de horeca, maar in het binnenland van Andalusië - in steden zoals Granada of Córdoba, is de werkloosheid groter”, vertelt bemiddelaar Albert van Dommelen.
"Jongeren zit in Spanje thuis bij hun ouders omdat ze geen werk kunnen vinden. Hen proberen we te bereiken"
,,Jongeren zit daar thuis bij hun ouders omdat ze geen werk kunnen vinden. Hen proberen we te bereiken", aldus de Eindhovenaar. De zoektocht is vooral gericht op horecapersoneel dat ervoor openstaat om voor een paar jaar naar Nederland te komen. Geen seizoensarbeiders dus, restaurant- en hoteleigenaren zoeken vooral mensen waarmee ze een paar jaar uit de brand zijn geholpen. Want het tekort zal nog wel even aanhouden; landelijk worden alleen al 5000 tot 7000 koks gezocht.
De kweekvijver bij Van der Valk in Eindhoven is leeg
Voor Van der Valk waren de mensen die er een bijbaantje hadden een belangrijke kweekvijver. ,,Een deel van die mensen bleef in de horeca omdat men tijdens het werk erachter kwam hoe fijn het is in de horeca. Maar die vijver is nu leeg”, verzucht Polman. Dat komt ook omdat steeds meer jongeren terugdeinzen voor lange dagen en steevast werken in het weekend en op feestdagen.
Polman: ,,Die lange werkweken zijn niet goed voor de balans tussen werk en privé. Wij doen er alles aan om werknemers een professionele 38-urige werkweek te geven, zodat mensen niet vijftig, zestig uur in touw zijn. Als er eens wat meer uren worden gemaakt, proberen we dat binnen de roosterperiode op te lossen.”
Lees ook: Won Yip: 'Rutte moet nu zeggen: clubs, jullie mogen open van 20.00 tot 01.00 uur'
Totdat de hotelbaas enkele Spanjaarden of Portugezen heeft ingevlogen, springt hij zo nu en dan zelf bij in de keuken. ,,Dat is wel Van der Valk eigen, maar nu vul ik de lege gaten op. Even een uurtje of twee meewerken: aan het luik om het eten door te geven aan de zwarte brigade (de bediening, red.) of in de koude keuken voor het maken van een carpaccio, garnalencocktails of een mooie gerookte zalm. Een directeur die meewerkt, geeft toch een positieve vibe.”