Nieuws Horeca
Hotel(s) runnen tijdens de coronacrisis: advies van topondernemers
Hoewel hotels in tegenstelling tot horecacollega's met een restaurant of café de deuren deze crisis wel open mogen houden, is het voor deze branche vanwege de maatregelen eveneens afzien in coronatijd. Hoe overleven deze ondernemers dit rampzalige jaar? En zitten er ook mooie en leerzame kanten aan het ellendige verhaal?
Om antwoord op deze vragen te krijgen vroegen wij deze ondernemers en specialisten om hun ervaringen, meningen en advies: Mike Bosman van blooming hotel, Jochem de Jong van Klooster Nieuwkerk en Joachim de Looij van BUNK hotels. Clarissa Sarah Slingerland, directeur van pr-bureau MissPublicity, heeft ook advies om als hotelier deze moeilijke periode te doorstaan.
''Onze eigen mensen maken nu de kamers schoon. Dat doen we ook voor een zo groot mogelijk banenbehoud''
Advies Joachim de Looij (BUNK Hotels): 'Werk samen'
In het begin van de crisis dacht Joachim de Looij even dat zijn startend bedrijf het niet zou overleven. Gelukkig heeft BUNK Hotels een aantal aandeelhouders, betrokken ondernemers die de jonge onderneming enorm hebben gesteund en dat ook nog steeds doen.
De Looij: ,,We zijn direct gaan bekijken hoe we de vaste kosten zo laag mogelijk konden krijgen. Dan moet je denken aan minder leveranciers. En we hebben afscheid moeten nemen van het schoonmaakbedrijf met wie wij samenwerkten. Onze eigen mensen maken nu de kamers schoon. Dat doen we ook voor een zo groot mogelijk banenbehoud. Daarnaast zijn we meer energie gaan steken in de zaken waar wij als BUNK Hotels bekend om staan.’’
Lees hier meer over hoe het bedrijf met hotels in Utrecht en Amsterdam met behulp van culturele samenwerkingen het hoofd boven water houdt. Gelukkig is er nog steeds veel ambitie, waaronder plannen voor een nieuw hotel in Rotterdam, zo vertelt de hotelier in dit openhartig interview.
''Als je je woning dreigt te verliezen en dan niet op hotels kunt bouwen, sta je letterlijk op straat''
Advies Jochem de Jong (Klooster Nieuwkerk): 'Overnachten is eerste levensbehoefte'
Tijdens de eerste lockdown is er door hotelier Jochem de Jong van het Noord-Brabantse Klooster Nieuwkerk handig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de gedeeltelijke sluiting met zich meebracht, zoals schilderen, schoonmaken en opknappen. ,,Na de eerste lockdown was er meteen een enorme drukte. Terrassen zaten iedere dag bomvol en veel Nederlanders gingen in eigen land op vakantie, dus het hotel zat ook iedere dag goed vol.''
De Jong: ,,Overnachten - een dak boven je hoofd - is een eerste levensbehoefte, er zijn altijd mensen die tussen wal en schip vallen op bepaalde momenten in hun leven. Als je je woning dreigt te verliezen en dan niet op hotels kunt bouwen, sta je letterlijk op straat’’, legt de hoteldirecteur uit. ,,Ook merkten we tijdens de eerste lockdown dat er mensen waren waar het thuis op een bepaald moment niet meer goed ging en daarom hun toevlucht in hotels zochten.’’
Hoe gaat de ondernemer nu om met de vele maatregelen waar hij en zijn personeel zich aan moeten houden? Lees het interview dat we met de hotelier hadden hier.
''Wat we hebben gedaan? Een draaiboek gemaakt en een stip aan de horizon geplaatst''
Mike Bosman (blooming hotel): 'Start een ludiek concept'
Directeur Mike Bosman van blooming hotel zag in de weken voor de lockdown de bui al hangen. Voorzorgsmaatregelen werden snel genomen. ,,Daarnaast heb ik een verleden in de cruisewereld. Dan weet je hoe je met noodscenario’s om moet gaan. Daar ben je voor opgeleid. Wat we hebben gedaan? Een draaiboek gemaakt en een stip aan de horizon geplaatst. Die stip hield in dat we er van uitgingen dat we tot en met juni sowieso geen omzet meer zouden draaien.''
Het is december en de zakelijke markt ligt nog steeds stil. Wat betekent dat voor blooming? ,,We verwachten dat dat beeld in Q1 van het volgende jaar niet anders gaat zijn. Het is daarom zaak dat het leisurepubliek, dat normaliter alleen in het weekend te gast is, ook gedurende de rest van de week een kamer boekt. Vandaar een nieuw en ludiek concept waarmee we net zijn gestart'', zegt Bosman.
Wat dat ludiek concept behelst en wat de verdere verwachtingen van het Noord-Hollandse hotel in bos en duinen zijn, onthult Mike Bosman in dit interview.
''Een mooi voorbeeld van een lokale samenwerking met nationale allure is Boutique Hotel Eleanor in Middelburg''
Clarissa Sarah Slingerland (MissPublicity): 'Blijf innovatief'
MissPublicity, het vanuit Rotterdam opererende pr-bureau onder leiding van Clarissa Sarah Slingerland, heeft een grote en diverse portefeuille aan klanten. Een fors deel daarvan is actief in de zogenaamde hospitalitybranche. Daarom is het zo interessant om aan Slingerland te vragen wat de teneur is. Wat is haar advies om deze moeilijke tijd te doorstaan en hoe blijf je optimistisch naar de toekomst kijken als ondernemer?
Slingerland haalt een mooi voorbeeld aan van een innovatief alternatief om als hotelier in samenwerking met getroffen collega's alsnog wat goed te maken van de coronaschade. ,,Een mooi voorbeeld van een lokale samenwerking met nationale allure is Boutique Hotel Eleanor in Middelburg. De ondernemer erachter heeft allerlei bijzondere Zeeuwse restaurants benaderd waar mensen normaliter zelf van ver voor komen, zoals bijvoorbeeld tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang en restaurant Meliefste.''
De pr-expert heeft nog veel meer tips en advies voor de hotelbranche. Wat precies? Je treft het aan in het interview dat we hadden met de directeur van het Rotterdamse bureau.
Lees ook: Hoteliers Postillion en Eden: begrip voor maatregelen, maar ook onduidelijkheid en teleurstelling