Nieuws Horeca
Houdini-act in de horeca: een doorstart dankzij Ierse gebakjes en Herman den Blijker
Misschien heb je hem vorig jaar zomer al op onze site voorbij zien komen: de horecaondernemer die twee keer met corona moest afrekenen. Het gaat om Erich Jedrzejak van de Murphy’s Adventure Pub in Bussum. Hij moest alle zeilen bijzetten om zijn tent overeind te houden en tegelijkertijd vechten voor zijn leven, dat door corona in groot gevaar was. De fysieke strijd tegen het virus won hij op indrukwekkende wijze, maar hoe gaat het inmiddels met zijn bar? En wat heeft Herman den Blijker hiermee te maken?

Erich Jedrzejak: ,,Onze kop lag op het hakblok en het zwaard was al onderweg naar beneden."
,,We leven nog”, zegt Jedrzejak met goed gevoel voor understatement. ,,Maar we hopen echt op beter weer. Letterlijk en figuurlijk. Ons terras is sinds een paar weken weer open en hoewel het aantal mooie dagen in het begin wat tegenviel, gaat het nu gelukkig de goede kant op.” Vooral omdat horecagelegenheden met ingang van zaterdag 50 gasten binnen mogen ontvangen, zien hij en zijn zoon Joey (met wie de robuuste ondernemer de Ierse pub runt) de toekomst weer wat zonniger in. ,,Al blijf ik erg voorzichtig. De regering heeft ons wel vaker een warme worst voorgehouden en dus blijft het gewoon spannend om nu kosten te maken die nodig zijn om weer op te starten.”
Het wonder van de Murphy's Adventure Pub
Hoewel Jedrzejak met torenhoge schulden is komen te zitten, blijkt uit het bovenstaande wel dat hij licht aan het einde van de tunnel ziet. Maar hoe anders was dat acht maanden geleden. Voor de coronacrisis draaide hij 25.000 euro omzet per maand. Bij het ingaan van de coronamaatregelen kelderde dat direct naar 0 terwijl er iedere maand 8.500 euro aan vaste lasten bleef staan. Noem het gerust een wonder dat zijn Murphy’s Adventure Pub nog bestaat.
Lees ook: De horecaondernemer die twee keer moet afrekenen met corona
De trotse eigenaar vertelt dat hij de stekker er in oktober eigenlijk uit wilde trekken om ergere schade te voorkomen. ,,Onze kop lag op het hakblok en het zwaard was al onderweg naar beneden. Totdat mijn vrouw Martine mij vertelde dat ze ons had opgegeven voor het televisieprogramma Crisis in de tent met Herman den Blijker en Annemarie van Gaal.”
"Mensen kwamen uit alle hoeken van het land naar Bussum om pies bij ons te kopen"
Met je hele hebben en houden op televisie verschijnen
Het is letterlijk de allerlaatste strohalm en tot hun grote geluk pikten de programmamakers de Noord-Hollanse horecaondernemers eruit. ,,Ik stond niet echt te springen om met mijn hele hebben en houden op televisie te verschijnen, maar het moest gewoon gebeuren. Nee, Den Blijker heeft de pub niet omgebouwd tot restaurant. We zijn begonnen met het verkopen van Ierse pies. Dat zijn gebakjes gevuld met stoofvlees die we overdag bakten op een schoolrestaurant in Laren. In de derde week van januari waren we op tv te zien en direct na de uitzending werd het mij duidelijk hoe krachtig media is. Mensen kwamen uit alle hoeken van het land naar Bussum om pies bij ons te kopen. We hebben op alle mogelijke manieren steun en medeleven ontvangen. Dat is hartverwarmend.”
De impuls van het tv-programma heeft ervoor gezorgd dat de Murphy’s Adventure Pub de lockdown doorstond. Waar er in november werd begonnen met de verkoop van de pies, hield de hype nog tot zo’n zeven weken na de uitzending aan. Daarna was het klaar. De ervaring van Jedrzejak leert dat men bij kou en regen trek heeft in de delicatesse, maar daarna niet meer. Ook niet als het thuis wordt bezorgd.
Erich Jedrzejak en zijn zoon Joey lijken met hun Murphy's Adventure Pub de crisis te hebben overleefd.
Het tijdperk van de delicatesse is inmiddels alweer ten einde
,,We zijn nog eventjes doorgegaan om het onderste uit de kan te halen, maar het zette geen zoden meer aan de dijk.” Hoewel sommige pies aan het begin in goud leken te veranderen, zijn ze inmiddels compleet van de Ierse kaart verdwenen. ,,Het bakken valt niet te combineren met het bedrijven van horeca. Het kost ontzettend veel tijd en geld. Om de productiekosten wat te drukken, zijn we wel nog kort in zee gegaan met andere partijen, maar toen de vriezer kapot ging en we de ingevroren handel verloren, werden de dervingkosten ook veel te hoog. De verzekering heeft het één keertje vergoed, daarna niet meer. Het is genoeg geweest. We moeten het nu echt hebben van het weer en de medewerking van de regering.”
,,We staan namelijk met 10-0 achter”, besluit Jedrzejak. ,,De overheid zal zich netjes moet opstellen ten opzichte van de horeca. Wij moesten als eerste dicht en mogen als laatst weer open. Daarmee is een forse groei van mijn bedrijf teniet gedaan. Ik ga straks beginnen met aflossen aan mijn huurbaas. Hij is de eerste. Je zult begrijpen dat de Belastingdienst de laatste partij is die mijn geld krijgt.”