Nieuws Horeca

ING schetst somber beeld horeca: pinomzet daalt en stijging faillissementen verwacht

De pinomzet van restaurants en cafés is flink gedaald sinds de invoering van de coronapas. Dat meldt ING op basis van transactiedata. Vanaf eind september moet iedereen vanaf dertien jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak. Daarnaast voorspelt de bank een toename van het aantal faillissementen.

Van onze redactie 18 november 2021

ING pinnen betalen horeca daling coronapas corona toegangsbewijs 2 G 3 G

Foto:

Nadat het tonen van de QR-code aan de tap of bij de kroegdeur werd ingevoerd daalde de pinomzet in restaurants en cafés in oktober volgens ING met 20 procent. Overigens is de pinomzet bij restaurants en cafés zeer veerkrachtig zodra er versoepelingen worden doorgevoerd, constateert de bank. ‘Tijdens de lockdowns daalde de pinomzet, maar deze veerde even snel weer terug richting ‘normaal’ zodra de beperkingen (deels) werden opgeheven. De mate van herstel bij restaurants en cafés is daarom grotendeels afhankelijk van de snelheid waarmee de beperkende maatregelen worden teruggedraaid.’

Lees ook: Grapperhaus vraagt OMT om advies soepelere openingstijden horeca

In de analyse kijkt ING ook naar volgend jaar. Het beeld is niet bepaald rooskleurig. Naast Covid-19 staat de sector namelijk voor een aantal andere uitdagingen, zoals een krappe arbeidsmarkt, hoge energiekosten en het aflossen van de gedurende corona opgebouwde belastingschuld. Deze kosten zetten de winstmarge verder onder druk. ‘Gezien de kwetsbare financiële situatie van veel horecazaken zullen deze kosten direct aan de klant worden doorberekend’, stellen de onderzoekers. ‘Naar verwachting stijgen de prijzen in de horeca in 2022 daardoor met 2,5 tot 3 procent.’

Er gaan in 2022 meer horecazaken failliet

Ondanks dat de sector al geruime tijd in zwaar weer verkeert, bleef het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen tot en met het derde kwartaal 2021 extreem laag. Volgens ING gaat dat volgend jaar veranderen. ‘Naar verwachting zal het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in de horeca in 2022 hoger uitvallen dan in 2021. Dit komt allereerst door het stopzetten van de generieke financiële overheidssteun per 1 oktober 2021.’

Door de nieuwe beperkingen in november 2021 is er inmiddels weer een nieuw steunpakket voor de getroffen sectoren, maar deze is soberder dan eerdere regelingen. Daarnaast moeten horecabedrijven vanaf oktober 2022 beginnen met het terugbetalen van de belastingschuld. Deze is inmiddels opgelopen tot 1,3 miljard euro. ING: ‘Ondanks dat bedrijven vijf jaar de tijd krijgen om de belastingschuld af te lossen, zal dat voor een deel van de horecabedrijven tot financiële problemen leiden, met bedrijfsbeëindiging of faillissement tot gevolg.’

Horeca heeft last van concurrentie uit andere sectoren

Hoeveel plagen kan een sector aan? De horeca ondervindt ook de toegenomen concurrentie van supermarkten, speciaalzaken en online boodschappen- en bezorgdiensten. Tijdens de lockdowns zijn bestedingen aan eten en drinken verschoven van de horeca naar deze concurrenten. Een deel van deze verschuiving zal blijvend zijn, constateert ING.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws