Nieuws Horeca
1,1 miljard euro aan maaltijden thuisgebracht: bezorger streeft afhaalrestaurant voorbij
Restaurants die ook aan maaltijdbezorging doen, hebben de wind momenteel flink in de rug. Nederlanders laten hun maaltijden namelijk vaker bezorgen dan dat ze ze afhalen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. In het eerste kwartaal van dit jaar werd voor bijna 1,1 miljard euro aan maaltijden thuisgebracht. Het afhalen bleef steken op 991 miljoen euro.

Een steeds vaker terugkerend beeld: restaurants die maaltijden inpakken om te bezorgen. Foto: ANP
Van oudsher halen we veel maaltijden, bijvoorbeeld bij de friettent op hoek of bij de 'afhaalchinees'. Mede door de opkomst van bezorgplatforms als Deliveroo en Thuisbezorgd, is het laten brengen van maaltijden almaar populairder geworden, schrijft NU.nl. De uitbraak van de coronapandemie heeft dat nog eens versterkt.
Maaltijdbezorging streef het afhalen vorig eind vorig jaar al voorbij
Dat zorgde er eind vorig jaar al voor dat het afhalen voorbij is gestreefd door de maaltijdbezorging. Dat verschil is in het eerste kwartaal van dit jaar nog groter geworden. Door de groei van het bezorgen werd in de eerste drie maanden van dit jaar voor het eerst voor meer dan 1 miljard euro aan maaltijden thuis gebracht. Cijfers over het tweede kwartaal zijn er nog niet, maar GfK verwacht dat de trend heeft doorgezet.
Vooral pizza's vinden we ideaal om door de bezorger te laten brengen. Bijna een op de zes bezorgmaaltijden zijn pizza's. Op plek twee staat Japans eten, zoals sushi. Bij het afhalen kiezen we vooral voor fastfood, zoals patat en frikadellen. Ook de 'afhaalchinees' doet het nog altijd goed, met een derde plek.
Lees ook: Jitse Groen met Just Eat Takeaway: groot, groter, en bijna het grootst
Aziatische restaurants hadden een streepje voor
De belangenvereniging voor Aziatische restaurants VCHO herkent het beeld dat de Chinees-Indische restaurants de lockdowntijd goed zijn doorgekomen. ,,Het afhalen van maaltijden was voor hen al normaal. Dus die restaurants hadden een streepje voor", meldt Shella Cortissos van VCHO.
Ook voor sushiverkopers waren het mooie tijden. Velen van hen zijn gestart met de bezorgen en dat is ze goed bevallen. ,,Maar voor de Aziatische all you can eat-restaurants waren het moeilijke tijden. Zij moesten hun hele businessmodel omgooien. Buffetten kun je immers lastig bezorgen. Sommige restaurants hebben daar toch iets op gevonden, maar velen zijn gewoon dicht gebleven."
Steeds minder online boodschappen
Nu de horeca opengaat, is het de vraag ten koste van wat deze heropening gaat: afhalen, bezorgen of de boodschappen. ,,Ik vermoed het laatste", zegt Joeri van den Broek van GfK. ,,Zo zien we dat mensen de laatste maanden al wat minder online boodschappen doen." Dat blijkt ook uit cijfers van het CBS, die lieten zien dat de omzet bij supermarkten in mei was gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
,,We verwachten dan ook dat het bezorgen van maaltijden gewoon blijft groeien", aldus Van den Broek. ,,Je ziet dat ook dertigers en veertiger steeds vaker eten laten bezorgen. De groep wordt dus almaar groter."