Nieuws Horeca

Gigantisch personeelstekort horeca: ‘Tegen loonstrook van GGD valt niet op te boksen’

Sportabonnementen, korting in de restaurants of een bonus als je een collega vindt: de horeca trekt alles uit de kast om nieuw personeel te vinden.

Jan Boogaards (AD) 10 maart 2022

Anouk Kreek horecaondernemer gasten

Anouk Kreek van Koeien en Kaas deelt extraatjes uit aan nieuwe personeelsleden. Foto: Pim Mul

Hoe laat je je ex-werknemers terugkeren? ,,Mission impossible”, zegt Martin Kalkhoven, eigenaar van Maggie Blue, Wet ‘n Wild en ‘s Molenaars, tegen het AD. Tegen bijvoorbeeld de GGD is niet meer op te boksen.

,,Daar heb ik het met de gemeente ook over gehad. Als je vijfentwintig euro per uur voor registratiewerk kunt verdienen, ga je natuurlijk niet terug in de afwas. Ze willen nu het minimumloon voor de jeugd verhogen. Als je dan mee moet met het loon van de GGD is een biefstukje straks niet achttien, maar wel dertig euro. Dat is frustrerend.”

Lees ook: Won Yip over corona en Oekraïne: 'Horeca opnieuw uitvinden, personeel straks ook uit Oost-Europa'

Kortingen voor het personeel om voor een schijntje te fitnessen

Kalkhoven merkt dat degene die terug willen keren ook meteen meer vragen. Hij is absoluut bereid een eerlijke prijs te betalen. ,,Maar als iemand van zestien jaar nu vijftien euro per uur vraagt, merk ik dat ik strenger word: dus niet te laat en geen dienbladen laten vallen. Ik heb vroeger voor drie gulden per uur gewerkt, dat is dan toch anders. Nu iedereen dolgelukkig is dat de horeca weer open is, heb ik ze keihard nodig. Qua drukte lijkt het al zomertijd, maar we werken met de bezetting van een rustige winterperiode.”

Om personeel te werven zijn er kortingen, bijvoorbeeld binnen de zaak zelf of bij een sportvereniging, waar het personeel voor een schijntje kan fitnessen. ,,Je moet links en rechts gewoon kijken hoe je ze nog kunt triggeren.”

''We hebben al van alles geprobeerd. Maar je moet eigenlijk al meer bieden dan de normale horeca-cao, anders willen ze niet meer''

Anouk Kreek, Zalm Horecagroep

Veel horecamedewerkers hebben sector tijdens coronacrisis noodgedwongen verlaten

In het derde kwartaal van 2019 telde de horeca in Holland Rijnland zo’n 14.900 werknemers. Twee jaar later waren dat er 13.800, een daling van 7 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV.

,,Dit onderzoek laat zien dat de horeca in een lastig parket zit qua personeelsvoorziening. Veel horecamedewerkers hebben de sector tijdens de coronacrisis noodgedwongen verlaten, om er vervolgens achter te komen dat ze elders minder met wisselende uren te maken kregen en meer konden verdienen. Daardoor keerden ze lang niet altijd terug wanneer hun oude baas een nieuwe vacature plaatste. Nu alle restricties zijn losgelaten en de lente voor de deur staat, kunnen er daarom opnieuw flinke personeelstekorten ontstaan”, zegt Rob van Hooven, rayonmanager van UWV Gouda.

Lees ook: Een auto, hotelkorting of bungalow om personeel aan te trekken: is dat wel zo slim?

'Veel horecamensen zijn naar de GGD gegaan en daar kunnen wij nóóit tegenop'

Anouk Kreek van Zalm Horecagroep, waaronder ook restaurant Koeien en Kaas valt, noemt het een ‘heel lastige situatie’. ,,Bij ons heeft veel personeel een andere baan gevonden en die krijgen we niet meer terug.” Ook zij delen daarom ‘extraatjes’ uit.

,,Korting op de sportschool, kortingskaarten, kaarten voor familie en vrienden, tegoedbonnen, we staan op stagemarkten, we gaan scholen langs. We hebben ook een beloning voor personeel als zij iemand weten binnen te halen. We hebben al van alles geprobeerd. Maar je moet eigenlijk al meer bieden dan de normale horeca-cao, anders willen ze niet meer. Het is zonde. Juist nu willen wij gewoon flink gas geven. We moeten keihard geld terugverdienen.”

Lees ook: KHN: 'Schrap 1G, quarantaineplicht én inreisbeperkingen'

Meer zorgen bij horeca met de zomer voor de deur

Daniëlle Paats van Bar Biefstro Daan vertelt: ,,Juist heel veel horecamensen zijn naar de GGD gegaan en daar kunnen wij nóóit tegenop. Ik zoek nu een extra kok, maar die is onvindbaar. Vanwege het tekort zit ik er zelfs over na te denken om een extra dag dicht te gaan. Mijn huidige kok werkt nu zes dagen van begin tot einde.”

Robert Grootenhuijs van De Zaak noemt de hele situatie een ‘zware dobber’. Hij maakt zich zorgen over de zomer die voor de deur staat. ,,Het valt niet mee. Mijn gezin werkt nu bijna iedere dag. We moeten nog maar zien hoe we de komende tijd gaan doorkomen.”

Lees ook: KHN: Akkoord cao-horeca 2022 en 2023

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws