Nieuws Horeca

Utrechtse cafés tappen weer een biertje: 'Stap vooruit voor horeca'

De bars zijn gevuld, de vloeren gesopt en de kaarsjes branden op tafel. Vijf Utrechtse kroegen openen de komende dagen voor eventjes weer hun deuren. Zij doen mee aan de caféproef om te testen hoe mensen zich in de horeca aan de coronaregels houden.

Redactie/ANP 14 april 2021

Veilig cafe bezoek utrecht corona mona keijzer

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer en burgemeester Sharon Dijksma tijdens de aftrap van de proef met cafébezoek. Helemaal links ook directeur van Koninklijke Horeca Nederland, Dirk Beljaarts. Foto: ANP

,,Dit is weer een stap vooruit voor de horeca", zegt eigenaar Marcel Westerveld van café Hofman. Hij en zijn collega’s zijn erop gebrand om te laten zien dat zij op een coronaveilige manier gasten kunnen ontvangen.

Veilig cafébezoek met zitplaatsen

Normaal gesproken staan er in Westervelds zaak mensen aan de bar, lopen mensen door de kroeg om zelf een biertje te halen en zitten gasten dichter op elkaar. Tijdens de proef mag dit niet. Klanten zitten aan tafels op afstand van de ander. Wel kunnen hij en zijn collega's tijdens de vierdaagse proef, als uitzondering, na 20.00 uur een alcoholische borrel schenken.

Lees ook: Ondernemers sceptisch over openingsplan: 'Boterzacht, zonder perspectief'

Westerveld hoopt dat er een vervolgproef komt om te testen wat de gevolgen zijn als gasten zich als vanouds door de zaak kunnen bewegen. Ook dit kan volgens hem veilig.

'Heerlijk' om weer in kroeg te zijn

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken vond het ook 'heerlijk' om weer even in een kroeg te zijn. ,,Dit voelt goed. Ik heb het gemist", zegt ze. Het is nu aan de horecaondernemers om te laten zien dat het veilig kan.

Sophie (25) uit Den Bosch is, samen met vijf vrienden, een van de gelukkigen die naar binnen mag bij De Beurs. Ze heeft er veel zin in. ,,Het voelt ook wel weer als wennen. Maar we gaan zo lekker een biertje bestellen en wel meer dan één." Dat het woensdagmiddag 12.00 uur is, maakt niet uit. De meeste tijdsloten zaten al erg snel vol. Een van de vrienden is jarig. Dat geeft nog een extra feestelijk tintje aan het bezoek.

Tekst gaat verder onder foto van een gezondheidscheck bij café De Beurs in Utrecht

Sharon Dijksma die aan de wieg stond van het idee voor deze Fieldlab, voelt zich een trotse burgemeester. ,,Wij hebben hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Voor Utrecht en de horeca is dit een bijzondere dag. Een half miljoen mensen wilden graag meedoen. Het is een groot feest voor alle drieduizend deelnemers die uiteindelijk een plekje wisten te bemachtigen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws