,,Om te zorgen dat duurzame ondernemers het hoofd boven water kunnen houden heeft Doen een ondersteuningsfaciliteit in het leven geroepen voor de bedrijven waarin het investeert", vertelt Idriss Nor, directeur Participaties bij Stichting Doen. Sleutelwoord hierin is 'snelheid'. ,,We zien dat de overheid veel regelingen treft, maar het duurt lang voordat het gerealiseerd is of het geld wordt uitbetaald."
Volgens Nor is er acuut behoefte aan geld. ,,Het is enorm belangrijk dat juist de innovatieve ondernemers nu niet failliet gaan. Zij zijn immers de motor van de toekomstige duurzame economie. Door hen nu te helpen, voorkomen we een dubbele economische klap en zorgen we ervoor dat Nederland ook op dit vlak een rol van belang blijft spelen.”
Het is enorm belangrijk dat juist de innovatieve ondernemers nu niet failliet gaan. Zij zijn immers de motor van de toekomstige duurzame economie.
Nor, die nu een jaar directeur Participaties bij Stichting Doen is, ziet dat beginnende innovatieve ondernemers tussen wal en schip dreigen te vallen. Bij overheidsregelingen wordt vooral gekeken naar verlies van omzet vergeleken met vorig jaar door de coronacrisis, maar veel startende ondernemers kunnen geen omzetcijfers overleggen omdat ze nog maar net zijn begonnen. Ook hebben veel van dit soort ondernemers nog geen duidelijk verdienmodel.
Doen Participaties heeft daarom al vroeg in de coronacrisis besloten de bedrijven waarin het heeft geïnvesteerd indien nodig te ondersteunen. ,,We hebben veel vertrouwen in de ondernemers maar zien dat de coronacrisis ze voor enorme financiële uitdagingen stelt. Consumenten zijn voorzichtiger met bestedingen en nieuwe producten en initiatieven zijn vaak de eerste producten of diensten waarop wordt beknibbeld."
Financiële ondersteuning
Inmiddels heeft Doen ruim vijf bedrijven financiële ondersteuning gegeven. Nor benadrukt dat dit geen gift is. ,,Maar we geven de ondernemers de tijd om in deze uitzonderlijke tijd orde op zaken te stellen en maken gepaste afspraken betreft de afbetaling."
Gelukkig ziet Nor een kentering in de samenleving als het aankomt op duurzame en lokale initiatieven. ,,De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat mensen meer aandacht hebben voor een duurzame en lokale voedselketen. Ook zijn er in buurten ontstaan van buurtgenoten die elkaar helpen en zorgen voor meer onderling contact."
Lees ook: Nederlandse consument meest solidair met lokale bedrijven tijdens crisis
Een mooi voorbeeld is Support Your Locals, mede door Stichting Doen ondersteunt, zij bieden consumenten de mogelijkheid om dozen met producten van lokale ondernemers af te nemen. Inmiddels staat de teller in de grote steden op ruim 30.000 verkochte boxen en dat is een succes te noemen. ,,En als afgeleide daarvan zien we dat de omzet van Rechtstreex, dat inzet op een lokale voedselketen, is verdrievoudigd. Zij hebben het aantal bestellingen zien stijgen van 1000 naar 2500 per week met een gemiddelde van 30 euro per bestelling."
Rechtstreex is in 2013 begonnen in Rotterdam en biedt mensen de gelegenheid om lokale producten te kopen en die op te halen bij verschillende locaties in de wijk. "Momenteel zijn er 45 wijkpunten in Zuid-Holland en dat aantal zal de komende jaren alleen maar groeien", legt Nor uit.
Innovatieve ideeën
Toch waarschuwt hij voor een dubbele economische klap als we er niet voor zorgen dat beginnende ondernemers met innovatieve ideeën geen kansen krijgen. Daarom wil Nor benadrukken dat Stichting Doen en Doen Participaties open blijven staan voor aanvragen van voorlopers die zich inzetten voor een groene, sociale en creatieve samenleving. ,,Juist nu willen wij ondernemers met goede duurzame en sociale initiatieven helpen. Zij zijn immers de toekomst."