CoronaMaatregelen

Kabinet akkoord met polsbandjes coronacheck

Coronacheck in de Bredase horeca waar bezoekers na een groen vinkje een polsbandje krijgen. Foto: Johan Wouters
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdag in een brief aan de burgemeesters. Sinds afgelopen weekeinde is een geldige QR-code in de CoronaCheck-app verplicht in onder meer de horeca en de cultuursector. Daarmee kunnen mensen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, in de laatste zes maanden corona hebben gehad of maximaal 24 uur geleden negatief zijn getest.

In Breda en Alkmaar werd geëxperimenteerd met polsbandjes. Na controle van de QR-code en een identiteitsbewijs bij een checkpoint in de stad gaf het bandje vervolgens toegang tot de horeca. Andere burgemeesters hadden ook wel oren naar zo’n systeem, omdat het voorkomt dat horeca-ondernemers iedereen apart bij de deur moeten controleren.

Voordeel van polsbandjes is dat het tijdens piektijden drukte op straat kan voorkomen

Vanwege de maximale geldigheid van een test, moet er voor elke dag een nieuw soort bandje zijn, legt Grapperhaus uit. Ook moeten gemeenten en ondernemers een bepaald gebied aanwijzen waarbinnen het polsbandje geldig is. ,,Het bijvoorbeeld aanwijzen van (grote delen van) ‘het centrum’ of ‘de binnenstad’ voldoet niet aan die eis", schrijft Grapperhaus. Bijkomend voordeel van een systeem met polsbandjes is dat de inzet ervan tijdens piektijden drukte op straat kan voorkomen, aldus de minister.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: QR-strijd horeca: weer sympathisanten bij pasweigeraar Waku Waku

In Breda en Alkmaar konden mensen afgelopen weekeinde al coronabandjes krijgen, nadat ze hun QR-code hadden laten scannen bij een controlepunt. Alkmaar gebruikte ook een watervaste stempel als alternatief voor de app.