CoronaMaatregelen

Kamer bespreekt invoering van 2G over twee weken

 
Foto: Shutterstock.
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

De Tweede Kamer spreekt op zijn vroegst op maandag 17 januari over wetsvoorstellen over het 2G-beleid (alleen toegang voor mensen die recent besmet waren of gevaccineerd zijn) en de uitbreiding van de coronapas.

Lees verder onder de advertentie

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Winkeliers rekenen erop: later deze maand weer open

De Kamer heeft op verzoek van de PVV besloten de behandeling van de voorstellen uit te stellen, omdat het ministerie van Volksgezondheid eind volgende week met meer informatie over onder meer de omikronvariant komt.

Lees verder onder de advertentie

De voorstellen over een mogelijk 2G-beleid en de inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer werden al eerder uitgesteld. Bovendien is Nederland zeker tot 14 januari in lockdown en wil het demissionaire kabinet 2G en een bredere inzet van de coronapas invoeren als meer zaken de deuren kunnen openen. Het 2G- en 3G-beleid (waarbij mensen ook met bewijs van een negatieve test toegang kunnen krijgen) zijn niet onomstreden.

Coalitiepartij ChristenUnie is tegen de inzet van 2G en het CDA twijfelde afgelopen tijd nog, maar denkt wel dat het beleid kan helpen ,,sommige sectoren eerder te openen".

Lees ook: INretail, KHN en MKB-Nederland hebben indruk dat OMT land runt

Lees verder onder de advertentie

INretail: 'Winkels moeten zo snel mogelijk open'

INretail onderstreepte dinsdag dat ,,winkels extra veiligheidsmaatregelen willen nemen". De brancheorganisatie benadrukte dat de 13.000 winkels die de organisatie vertegenwoordigt in Nederland 'gecontroleerd en veilig open kunnen'.

,,Winkels moeten zo snel mogelijk open, omdat ze anders allemaal omvallen. We willen extra veiligheidsmaatregelen treffen, ondanks dat we weten dat winkels veilig zijn", vertelt INretail-woordvoerder Paul te Grotenhuis een dag later. ,,Denk aan maatregelen als één klant per tien of twintig vierkante meter. Daar zit volgens ons de oplossing. Als er dan eventueel haarden van corona zijn, dan zou je kunnen kijken of het op bepaalde plekken nodig kan zijn om met een CTB te werken als dat helpt om die winkels open te houden, maar daar zijn wij geen voorstander van en gaan daar niet over. De overheid beslist.”

,,In lokale meubelboulevards en wijkwinkelcentra is het niet druk", benadrukt hij. ,,Slechts in 5 procent van de winkelgebieden kan het drukker zijn op straat, maar in de winkels zelf is het in orde. We moeten dus met handhaving in overleg om te kijken hoe je dit buiten in de winkelstraat organiseert."

Lees verder onder de advertentie

Udo Delfgou van INretail sprak eerder uitgebreid op Radio 1 over dit onderwerp. Luister hier het fragment terug.

UPDATE: in een eerdere versie van dit bericht stond dat INretail voorstander is van het CTB. Dit is niet correct en is aangepast.

Lees ook: OMT verwacht eind januari ruimte voor meer versoepelingen

Lees verder onder de advertentie