CoronaCoronavirus

Koerselman (FNV Horeca): 'Rekening coronacrisis mag niet naar werknemers'

 
,,Vertrouwen. We moeten dit samen oplossen. We zijn een hyperrijk land en de overheid heeft geld te over. Of een kwartaal voldoende is zoals Biesheuvel (ONL) voorstelt vraag ik me af, maar een begin is het," aldus Dick Koerselman, voorzitter FNV Horeca.
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

FNV Horeca is ‘geschrokken’ van de nieuwste maatregelen van de regering. En zeker van de opmerking van minister Wiebes 'dat een miljoen ZZP-ondernemers zelf bewust risico hebben genomen en niet op extra steun van de regering hoeven te rekenen vanwege het coronavirus’. Voorzitter Dick Koerselman noemt dat ‘veel te kort door de bocht’.

Lees verder onder de advertentie

,,Dit zijn geen gewone bedrijfsrisico’s, maar exceptionele zaken, in het belang van de volksgezondheid,” bekritiseert Koerselman de minister die vermoedelijk alvast verwachtingen aan het managen is; andere dan minister Wopke Hoekstra met zijn ‘diepe zakken’.

55.000 ZZP-ondernemers werken in de horeca, 470.000 in loondienst. Koninklijke Horeca Nederland vertegenwoordigt ruim 20.000 ondernemers en claimt een noodfonds van 5,1 miljard euro om de coronaklap op te vangen, nu geschat op 50 procent van de jaaromzet. FNV Horeca is de vakbond die met 22.000 leden de belangen van horecawerknemers behartigt.

Koerselman kent de keuken: de 57-jarige Barendrechter werkte als ober en als kok voor hij contractcateraar werd en in 2018 voorzitter van FNV Horeca.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Corona: Horeca Nederland claimt minimaal 5,1 miljard overheidssteun

'Geschrokken’ staat er op jullie website. Jullie hadden deze maatregel niet zien aankomen; er was geen worstcasescenario?
,,Nou, de stap van verminderde klandizie naar totale sluiting liet wel erg weinig ruimte voor handelingssnelheid in het weekeinde. Maandagochtend half acht zouden veel mensen weer gaan werken. Denk aan alle bedrijfskantines die nu dicht zijn. Wij bereiden ons voor met hotlines tussen de sociale partners en dat komt nu in een stroomversnelling. Een call met VeNeCa, de Vereniging Nederlandse Cateringsorganisaties, hebben we vervroegd naar morgenochtend. First thing.”

Ondertussen staat de telefoon roodgloeiend bij de werkorganisatie?
,,Ja, we beginnen morgenochtend met z’n allen op een enorme achterstand aan mail en iedereen die normaal dossiers behandelt, zal moeten helpen in het call center. De kaderleden, die goed zijn opgeleid ook. Ik ben benieuwd wat ik aantref, want er zijn natuurlijk ook collega’s met kinderen die zo snel niet iets kunnen organiseren om naar het werk te kunnen.”

Lees verder onder de advertentie

Vakbondsvoorzitter is geen 'cruciaal beroep', je gaat gewoon naar kantoor?
,,Ja, ik moet daar zijn en als er ergens in het land problemen zijn, ga ik ook. Mijn kinderen zijn op een leeftijd dat ze geen opvang meer nodig hebben, dus ik heb die uitzonderingspositie niet nodig.”

Lees ook: 'Corona, Brexit, stikstof: wordt mager economisch jaar'

Net als bij FNV Zelfstandigen, zullen de meeste vragen gaan over rechten en plichten?
,,Ja, mensen die door hun werkgever worden afgebeld of naar huis gestuurd; een logisch gevolg wanneer er minder werk is. Ook wordt medewerkers gevraagd hun vakantierechten vrijwillig in te zetten. Verplichten kan de werkgever niet. Wij zijn van mening dat de rekening van het coronavirus niet bij de medewerkers kan worden neergelegd. We bieden dezelfde brochure aan, Hoe ga je als ZZP-ondernemer om met een (corona)virus?, aangevuld met vragen en antwoorden op onze website.”

Lees verder onder de advertentie

'Veel werknemers in de horeca hebben het al niet breed'

Het geld zal uit de diepe zakken van Wopke Hoekstra moeten komen. Hoe diep moeten die zijn wat horeca betreft? De 5,1 miljard euro die KHN claimt?
,,Moeilijk te becijferen voor ons. Ik denk dat KHN dat wel kan en schaar me daar dan achter. Gelukkig hoorde ik Hoekstra zeggen dat het om de werkgelegenheid gaat. Wij zijn er voor werknemers en willen niet dat die in financiële problemen komen door deze drastische maatregel, net als ondernemers moeten zij ondersteund worden. Veel werknemers in de horeca hebben het toch al niet breed. Het gemiddelde inkomen is 21.000 euro en buffers van drie maanden zullen weinigen hebben. Ze zijn nauwelijks verzekerd, omdat dat te duur is. Dat zegt genoeg.”

Het is een kaalslag. Veel ondernemers hebben weinig vet op de botten en dreigen failliet te gaan. Het effect op de werkgelegenheid laat zich raden, in de vierde marktsector.

Dick Koerselman, voorzitter FNV Horeca

Het begint uiteraard met de ondernemers die dreigen failliet te gaan.
,,Ja, dit komt kneiterhard aan. Er is al te veel horeca en daarom komt de klap dubbel hard aan. Kijk maar in de gemiddelde winkelstraat. Waar eerst bijvoorbeeld een bakker of slagerij zat, zit nu horeca. De markt draait uitstekend, maar hun omzet blijft achter. Het is een kaalslag. Veel ondernemers hebben weinig vet op de botten en dreigen failliet te gaan. Het effect op de werkgelegenheid laat zich raden, in de vierde marktsector. Als ik drie weken vooruit kijk, is het Pasen. Dan begint het seizoen. Als we de aanloop missen en toeristen afwachten, zie ik het somber in. We zitten nu net tussen seizoenen in, waarin het normaal gesproken van beurzen en congressen moet komen. In zo’n tussenperiode is cashflow juist extra belangrijk. Kortom: kneiterhard.”

'Voor ZZP-ondernemers moet een oplossing komen'

De eerste klap is voor ZZP-ondernemers, zeker als Wiebes Hoekstra overstemt. Je kunt werkgevers niet dwingen goed voor hun ZZP-ondernemers te zorgen, of dat handhaven.
,,ZZP-ondernemers hebben geen vangnet. Dat houdt gewoon per direct op. Daar kijkt niemand naar om. Daar moet echt een oplossing voor komen, niet alleen in de horeca. Een miljoen ZZP-ondernemers, als je de economie door de crisis wil trekken, dan heb je die ook nodig.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Van de nood een deugd: ook 'de winkelstraat' gaat thuisbezorgen

'We zijn een hyperrijk land en de overheid heeft geld te over'

Kan FNV Horeca zich scharen achter de maatregelen van overheidswege die Hans Biesheuvel van ONL voorstelt: grote noodfondsen per sector, overbruggingskredieten en eenmalige forfaitaire vergoedingen voor bedrijven en organisaties die verplicht moeten sluiten. Belastingverplichtingen opschorten voor het komende kwartaal en op aanvraag direct deeltijd WW toekennen. Controle komt later wel?
,,Ja, dat klinkt als de manier om het vertrouwen te herstellen. Naast deeltijd WW en werktijdverkorting, Bbz en BMKB. Daar gaat het nu ook om: vertrouwen. We moeten dit samen oplossen. We zijn een hyperrijk land en de overheid heeft geld te over. Of een kwartaal voldoende is, vraag ik me af, maar een begin is het. Controle achteraf vind ik een lastige. Hoe voorkom je terugvorderingen? Maar inderdaad er moet nu snel perspectief komen. Voor de horeca is dat vertrouwen denk ik niet zo’n probleem: het directe verband met corona aantonen is na deze maatregel eenvoudig.”

Bekijk hieronder de AD-video met Kitty Jong, vicevoorzitter FNV, waarin ook zij zich uitspreekt over de recente overheidsmaatregelen en zich hard maakt voor een regeling voor ZZP-ondernemers.

Lees verder onder de advertentie