CoronaMaatregelen

Lockdown: burgemeester Marcouch (Arnhem) pleit voor ‘Marshall-hulp’ voor ondernemers

 
Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch pleit voor ‘Marshall-hulp’ aan de door coronacrisis zwaar getroffen ondernemers. Hij denkt dat regering en Tweede Kamer niet ontkomen aan een herstelprogramma van het formaat dat de Amerikaanse minister George C. Marshall voor Europa afkondigde na de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder onder de advertentie

'NA RUTTE EN KUIPERS' - napraten met ondernemers over de persconferentie, live op New Business Radio.

Luister vanavond live mee via onze website en New Business Radio (van 19.00 tot 22.00 uur) en hoor de eerste reacties op de coronamaatregelen. In de uitzending onder meer Ed Bindels, Han de Hair, Niel van Hof, Hubert de Leeuw, Jan Meerman, Frank Oostdam, Fred Rutgers, Cristel van de Ven, Jacco Vonhof, Won Yip en Patrick Wessels.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG:Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Marcouch stelt dat hij intens meevoelt met de ondernemers die er bij het kabinet op aan dringen om de winkels zaterdag weer te kunnen heropenen. In Arnhem is hij benaderd door winkeliersorganisatie City Centrum Arnhem met het verzoek om de actie te steunen. ‘Want het water staat aan onze lippen’, weerklinkt in de brandbrief. Marcouch verzekert dat hij deze boodschap over gaat brengen aan het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters dat donderdag in gesprek gaat met de ministers van het nieuwe kabinet, zegt hij in De Gelderlander.

Lees verder onder de advertentie

‘Complimenten voor de ondernemers’

De ondernemers stellen dat ze weer open kunnen met inachtneming van maatregelen tegen corona. Marcouch zegt dat hij in twee jaren van pandemie heeft gezien hoe creatief en zorgvuldig ondernemers daarbij zijn. ,,Daar verdienen ze een groot compliment voor. De ministers zullen in het Veiligheidsberaad met hele goede argumenten moeten komen om de samenleving ervan te overtuigen dat de huidige lockdown moet worden voortgezet. Ik voel diep in mijn tenen de frustraties bij iedereen, de enorme druk. Bij de winkeliers, de studenten, de sportscholen, de kappers, bij iedereen.”

Lees ook: Brandbrief provincie Overijssel aan Rutte: 'Huidige koers is niet langer verantwoord'

Balans tussen samenleving en publieke gezondheid

Tegelijkertijd vindt Marcouch dat de overheid ook de publieke gezondheid moet blijven wegen. ,,Maar het moet wel zoveel mogelijk in balans zijn. De besmettingen stijgen sinds de kerstvakantie weer, dat hangt als een donkere wolk boven ons. Mensen zijn toch op stap gegaan, de grenzen over, naar Antwerpen en Duitsland. Er was geen reisverbod, Maar dat leidt tot nu toe niet tot sterke toename van het aantal patiënten in de ziekenhuizen op de ic’s. De lockdown is afgekondigd om code zwart in de ziekenhuizen te voorkomen, het weigeren van patiënten. Dat is gelukt. Ook dat moet de regering meenemen in de overwegingen.”

Lees verder onder de advertentie

Ik ben niet in de positie om een wet onuitvoer­baar te verklaren

Burgemeester Ahmed Marcouch (Arnhem)

Marcouch benadrukt dat het kabinet de ondernemers hoe dan ook tegemoet moet komen. ,,De onzekerheid, de teruglopende inkomsten, de schulden die groter en groter worden. Ik zie het verdriet bij ondernemers, tot tranen aan toe. Ik zie ook hoe ze nu weer worstelen met hun onverkoopbare wintervoorraden nu het seizoen al weer voorbij is en ze nieuwe voorraden voor het volgend seizoen moeten inkopen om overeind te kunnen blijven. Straks staat de Belastingdienst weer op de stoep. Daar moeten we echt wat aan doen. Ik zie ook dat de steunmaatregelen die tot nu toe zijn genomen niet meer toereikend zijn. In veel gevallen vallen mensen helemaal uit de boot.”

Lees ook: Aperghis (WE Fashion): ‘Kopieer voor onze retail de aanpak van Duitsland’

Boete bij volharden van overtreding bij voortgezette lockdown

Mocht het kabinet vrijdag bekendmaken dat de winkels toch dicht moeten blijven, dan ziet Marcouch zich gedwongen om de regels te blijven handhaven. ,,Ik ben niet in de positie om een wet onuitvoerbaar te verklaren.” De lijn in Arnhem is dan als vanouds: waarschuwen van een ondernemer bij een overtreding, ingrijpen bij niet luisteren. ,,We halen het bonnenboekje tevoorschijn als iemand volhardt en bij excessen’’, benadrukt Marcouch.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Dringende e-mail aan OMT-lid Andreas Voss: communicatie moet nú beter