Nieuws Maatregelen

Wetsvoorstel 2G op lange baan, Kamer schuift stemming met week op

De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over een motie om de wet die 2G-beleid mogelijk maakt definitief in te trekken. Eigenlijk stond het voorstel deze dinsdag al op de rol, maar indiener SGP wil graag dat er hoofdelijk wordt gestemd. Dat kan pas volgende week. Het plan om niet-gevaccineerden straks te weigeren in bijvoorbeeld de horeca is gedoemd te mislukken. Er is veel kritiek op de 2G-regel.

AD/De Ondernemer 1 februari 2022

Corona 2g 3g qr code

Foto: Shutterstock.

De motie kan naar verwachting rekenen op steun van vrijwel de hele oppositie. Ook de ChristenUnie stemt voor. Volgende week zullen alle Kamerleden individueel zich voor of tegen de motie moeten uitspreken.

Regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks sloten zich dinsdagochtend aan bij een voorstel om de 2G-wet in te trekken, aldus het AD. Dat voorstel houdt in dat alleen nog mensen die zijn gevaccineerd of die zijn hersteld van corona toegang krijgen tot de horeca en evenementen. Het kabinet ziet dit als middel om verspreiding van het coronavirus beter te kunnen tegengaan. Maar het plan stuit al maanden op enorme tegenstand.

Lees ook: 2G voegt door omikron niets toe, 1G-beleid heeft meeste impact

Het kabinet kondigde enkele uren voordat het voorstel eigenlijk in stemming zou worden gebracht aan dat de 2G-wet voorlopig van tafel is. Minister Kuipers houdt het wetsvoorstel voorlopig aan, maar er zijn nog veel vragen rond 2G die eerst beantwoord moeten worden. Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede kamer dat onderzocht moet worden onder welke omstandigheden 2G kan worden ingezet "zodat het een proportionele maatregel kan zijn."

Kabinet wordt opgeroepen het wetsvoorstel in te trekken

,,Niet alleen aanhouden, maar ook intrekken die wet", zei SGP-voorman Kees van der Staaij daarop. Hij diende samen met Kamerlid Pieter Omtzigt de motie in, en vroeg "wegens het belang van dit onderwerp" om een hoofdelijke stemming. Het was te laat voor de Kamer om dat nog dinsdag in te plannen.

Door de opstelling van ChristenUnie en GroenLinks is er waarschijnlijk een meerderheid voor intrekking. Oppositiepartij PvdA moet haar standpunt nog bepalen. Maar ook als die partij het 2G-plan wel blijft steunen, is er op dit moment geen meerderheid voor in de Eerste Kamer. Alle andere oppositiepartijen waren al tegen.

Lees ook: Kwestie 1G: kabinet gaat met nachthoreca in gesprek

De opstelling van de ChristenUnie is een tegenvaller voor het kabinet, ook al kan het niet als een verrassing komen. ,,We hadden al langer kritiek, zeker ook omdat het voornemen tot tweedeling in de samenleving leidt’’, zegt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker. ,,Nu ligt er een rapport van de TU Delft waaruit blijkt dat 2G weinig toevoegt. Dan kunnen we beter veel meer testen en uitleggen waarom het belangrijk is dat mensen zich laten vaccineren.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws