Nieuws Maatregelen
Aads gitaarwinkel ging bijna failliet door corona: ‘Veel ondernemers blijven te lang bezig’
Betaalachterstanden, schulden bij de belasting, klanten die weg zijn gegaan en niet meer terugkomen: corona zorgt voor kaalslag bij ondernemend Nederland. Een van de ondernemers die de gevolgen van corona aan den lijve heeft ondervonden is Aad van Holsteijn. Hij stopte zijn gitaarwinkel en gaat als zzp'er door.

Aad van Holsteijn en zijn partner Marijke stopten hun muziekwinkel door corona. Foto: William Hoogteyling.
Samen met zijn levens- en zakenpartner
Marijke runde Aad tien jaar een gitaarspeciaalzaak in Houten, Hi Gain
Guitars, maar trok er de stekker uit. Zo verdwijnt er min of meer noodgedwongen weer een speciaalzaak uit de winkelstraat. ,,Het was niet alleen corona.
Een optelsom. Huurstijgingen, lockdowns, maar ook een veranderende
markt,” vertelt Aad. ,,En dan kijk je elkaar aan en dan moet je
besluiten de zaak te sluiten.”
Lees ook: MKB-Nederland na KVK-onderzoek: 'Tot 400.000 ondernemers twijfelen over doorgaan met bedrijf'
Een gitaar koop je niet click&collect
Hi Gain Guitars was meer dan alleen een winkel. Het was een winkel die meer wilde zijn dan alleen een muziekinstrumentenwinkel, door focus te leggen op speciale aandacht, service en kwaliteit. Dat zeggen er meer, maar Aad en Marijke deden het echt. Online verkoop werkte niet voor het ondernemersduo, want 'een guitaar koop je niet click en collect, die moet je voelen en horen'. ,,Bij ons kun je kijken en proberen zolang je wilt, een gitaar moet je vóelen. Boven kun je in één van de geluidsdichte ruimtes losgaan. Je kunt er les krijgen of samen met anderen komen spelen. Alles bij elkaar, zó hebben we dat destijds bij dat biertje bedacht. En wie per ongeluk zijn gitaar laat vallen, kon bij mij terecht om hem te laten repareren.’’
Natuurlijk, het is vervelend, maar echt kapot is Aad er niet van. ,,Daar ben ik een veel te nuchter persoon voor. Je moet er ook gewoon zakelijk naar kijken. Veel ondernemers blijven veel te lang bezig, terwijl de zaak allang niet meer rendabel is. Ze durven niet te stoppen. Dat is zonde. We zijn er goed uitgekomen. We hebben netjes alles kunnen uitverkopen en alle contracten hebben we afgehandeld. Nou ja, daar zijn we nog mee bezig, want we zijn eigenlijk nog maar net gestopt. Dus zakelijk is het geen ramp.”
De afscheidsbrief op de website van Hi Gain.
Lees ook: Deze horecatijgers waren 25 jaar hét gezicht van bekende restaurants, nu verkopen ze alles
Afronden, uitblazen en aan de slag
Wat hij wel gaat doen, is nog een vraag. ,,Natuurlijk trekt de gitaar nog steeds. Maar ik ben flexibel. Misschien is dit wel een sein dat we iets anders moeten gaan doen. Die winkel hebben we tenslotte ook al tien jaar gehad. Ik vind wel weer iets dat ik leuk vind.” In ieder geval gaat hij als zzp'er verder. Je kunt Aad inhuren om gitaren te onderhouden, te stemmen en te herfretten. Zijn nieuwe business heet, toepasselijk, AadtotZ Gitaarservice. ,,Gelukkig ken ik natuurlijk veel klanten nog uit de winkel. Dat is een gouden netwerk.”
Ze moeten nog wel even geduld hebben. ,,Ik ben er nog niet echt aan toegekomen door de afhandeling van de zaak. Dat zijn we aan het afronden. Dan gaan we even uitblazen en daarna ga ik volle bak aan de slag. Er valt wel een last weg dan. Een zegen? Nou, dat weet ik natuurlijk nog niet. Maar wie weet? Ik kom vast wel weer op mijn pootjes terecht.”