Nieuws Maatregelen
Bij 't Haasje zorgt de avondlockdown voor buitenlandse lunchtaferelen
Is lunchen het nieuwe dineren? Nu de restaurants om 17.00 uur dichtgaan, is de lunch de enige optie als je uit eten wilt. En dan hebben we het niet over een broodje kaas, maar een driegangenmenu met alles erop en eraan. Zo’n lunch heet inmiddels ‘dunch’. Horecaondernemer Gabri Hoogenboom heeft er wel vrede mee. ,,We moeten allemaal omdenken."

Gabri Hoogenboom (rechts) en medewerker Martink Blonk. Foto: Pim Mul
De 61-jarige Hoogenboom runt al jarenlang restaurant ’t Haasje, samen met echtgenote Maria. Het restaurant is landelijk gelegen aan de Rijndijk in Hazerswoude, bij Alphen. Hoogenboom kookt daar als chef-kok de sterren van de hemel. Normaal is de zaak geopend voor het diner, maar dat is nu omgezet naar de lunch, schrijft AD.
Overdag hebben mensen andere dingen te doen
Helemaal vanzelf gaat dat niet, merkt Hoogenboom. ,,Ik krijg allemaal afzeggingen van mensen die ’s avonds hebben gereserveerd. Die probeer ik om te boeken naar de middag. Dat lukt soms wel, soms niet. Het is toch anders, hè? Mensen hebben niet altijd tijd overdag, ze hebben andere dingen te doen. We horen: we moeten ook naar voetbaltraining, want dat is nu ’s middags in plaats van ’s avonds. En doordeweeks zijn mensen toch al minder geneigd om te gaan lunchen.”
Lees ook: Igor breekt lans voor horecabranche en publiceert verhelderende video
Hij biedt een driegangenkeuzemenu aan in de stijl van ‘t Haasje: een culinaire lunch dus. ,,Ja, ik ga geen broodjes kaas serveren. Ik kook hier klassiek, met een twist. Ik houd me wel aan mijn formule. Mensen kunnen kiezen uit drie voorgerechten, vier hoofdgerechten en twee desserts.”
Belgische en Franse lunchcultuur omarmen
Hij verwijst naar de eetcultuur in landen om ons heen. ,,Kijk naar België en Frankrijk, daar is de lunch veel belangrijker dan bij ons, daar nemen mensen er echt de tijd voor. Die kant moeten we hier ook een beetje op.” Ondertussen biedt hij ook afhalen en bezorgen. ,,Daar zijn we eerder al mee begonnen, dat houd ik erin.” Niet bij de pakken neerzitten, is zijn motto. ,,Alles doen wat mogelijk is. Handje ophouden? Zo zit ik niet in elkaar. We moeten allemaal ‘omdenken’, zo zie ik het. Wij als horeca en ook de gasten. Kijken wat er wél mogelijk is.”
"Misschien dat dit toch wat kan worden. Kerstlunch? Ja, die ga ik zeker ook aanbieden"
Niet langer met een (te) volle maag naar bed
Zaterdagmiddag heeft Hoogenboom twee tafels bezet, een van vier en een van twee. Samen met een keukenhulp staat hij achter de pannen. Echtgenote Maria is er even niet, de patron serveert zelf uit, samen met vaste medewerker in de bediening Martin Blonk (21). Aan een van de tafels wordt een familie-etentje gehouden: Ruud Gebel met echtgenote Marlou en zijn broer Robert met zijn vrouw Mascha ,,Wij komen vaker bij ’t Haasje”, vertelt Ruud. ,,We hadden een reservering voor het diner, maar ons werd aangeboden die om te boeken naar een lunch.” Broer Robert vindt het eigenlijk wel prima. ,,We nemen nu lekker de tijd, maar hebben straks nog een hele avond. Wat ik ook prettig vind, is dat je niet met een volle maag gaat slapen.” Aan de andere tafel zit het echtpaar Harkes. Leen en Nel eten regelmatig bij ’t Haasje. ,,Rond Sinterklaas komen we altijd een keer langs. Normaal zijn we er ‘s avonds, maar ‘s middags warm eten is helemaal niet verkeerd.”
Lees ook: Vervroegde horecasluiting zorgt voor comeback dinerboxen
Een huiskamergevoel creëren
Dan worden de hoofdgerechten uitgeserveerd. De hertenpeper met aardappelmousseline en rode kool, de saucijs met bospaddenstoelen, truffel en gestoofde prei, de viskroket met mosterd-piccalillysaus. Chef Hoogenboom komt ook zijn open keuken uit en helpt een handje mee. ,,Ik loop regelmatig langs bij de gasten. Wij willen in ons restaurant een huiskamergevoel, daarbij past om even een praatje maken aan de tafels.”
Wat hij hoort aan tevreden geluiden, stemt hem voorzichtig optimistisch, zegt hij. Misschien dat het toch wat kan worden. ,,Kerstlunch? Ja, die ga ik zeker ook aanbieden.”