Nieuws Maatregelen
Van mini-modeshows tot livestreams: deze ondernemers zitten niet bij de pakken neer
Hun winkels zijn dan al maanden dicht vanwege de coronamaatregelen, maar deze ondernemers laten zich niet ontmoedigen. Ze beeldbellen met klanten, organiseren mini-modeshows en laten via livestreams hun producten zien. In het AD doen ze hun verhaal. ,,In het begin vind je jezelf zielig, maar dan besef je: er is zoveel dat nog wél kan.”

In een livestream laat Pauline van den Berg alle kledingstukken uit haar winkel M&M Mode en Meer zien. Foto: Cor de Kock
Collectie beter zichtbaar via livestream dan op plaatjes
Vol enthousiasme praat Pauline van den Berg tegen haar telefoon, die stevig op een statief in haar kledingwinkel in Groot-Ammers staat. ,,Kijk naar dit leuke truitje, kun je mooi combineren met bijvoorbeeld...” Ze pakt een broek uit een rek en demonstreert: ,,Met deze broek eronder, dat is toch een mooie combi?”
Ondertussen kijken al bijna tweehonderd ‘klanten’ live op Facebook mee. Ze doet het nu meermaals per week, die livestreams. En dat werkt: haar winkel Mode & Meer verkoopt meer dan ooit. ,,In het begin - toen die lockdown net werd afgekondigd, vind je jezelf zielig. Maar dan besef je: er is nog zoveel dat nog wél kan. Zo kwamen we op die livestream. Dan kunnen mijn klanten de collectie net wat beter zien dan van een simpel plaatje. En ze reageren ook echt tijdens die ‘uitzending’. Dan zie je iemand een berichtje sturen of ze het shirt in een maatje 38 mogen hebben. Die doen we dan gelijk in een tas, en gaan we in de dagen erna bezorgen.”

Mieke van den Boomgaard. Foto: Cor de Kock
Voorlezen op sociale media
Met haar bezorgfiets gaat Mieke van den Boomgaard heel Giessenburg en omstreken door. Na de sluiting was het véél te stil in haar Boek-Kadoshop Miek-Kado, vond ze. Dus brengt ze de boeken gewoon naar mensen thuis. En ze bedacht iets nieuws om aandacht voor de lokale boekenwinkel te vinden: iedere week leest ze op sociale media live voor uit kinderboeken.
,,Ja, voor de lieve kleuters uit de streek. Dat is toch prachtig? Ik hoop dat ik op deze manier zichtbaar blijf. Dat mensen niet denken: die zit te niksen. Sommige dorpsgenoten hadden nog een beetje schroom, dat ze het haast niet durfden om mij op de fiets naar hun huizen te laten komen voor een enkel boekje. Maar weet je wat het is? Anders heb ik helemaal niks. Gelukkig wordt er nog steeds aan ons gedacht en bestellen er nog genoeg mensen niet bij de grote websites, maar bij ons. Er zijn zelfs mensen die zich vrijwillig als bezorger aanboden. Hartverwarmend, echt waar.”

Hermien Hakkers. Privéfoto
Beeldbellen met alle klanten
De paspoppen in de etalage van By Hakkers in Gorinchem dragen nummertjes. Zodat je heel gemakkelijk kunt doorgeven: doe maar outfitje nummer 3. Eigenaresse Hermien Hakkers begint te lachen. ,,Dit is nou op en top coronaproof winkelen, hè?” Window-shoppen, noemt ze het ook wel. Wekelijks krijgen haar paspoppen compleet nieuwe setjes kleding aan. ,,Ik merk dat mensen toch nog even naar de etalage staren. Die nummers maken het wat simpeler om mij telefonisch uit te leggen wat je leuk vindt.”
Over telefoons gesproken: Hermien is zich suf aan het beeldbellen. ,,Als ze mailen dat ze even een broek willen zien, plan ik een videoafspraak in. Dat is handig, want dan kan ik het zelf bijvoorbeeld ook even aandoen. Dan zie je gelijk hoe het staat en hoe het valt. Vinden ze het leuk, brengen wij een tasje kleding langs en kunnen ze dat eventueel kopen. Je wordt er wel creatief van, ja, als je winkel ineens noodgedwongen dicht moet.”
Lees ook: Fred Rutgers: wat winkeliers nu leren van en over webshops

Peter van de Merwe. Privéfoto
Rode loper voor online modeshows
Sinds een paar weken ligt er een grote rode loper in de winkel van Peterson Herenmode in Leerdam. Voor - jawel - meerdere mini-modeshows in de week. Online te bekijken, uiteraard. Eigenaar Peter van de Merwe strikte wat vrienden die steeds (coronaproof) apart van elkaar over de rode mat lopen met kleding uit de collectie. ,,Zo hopen we toch een beetje onder de aandacht te blijven”, zegt Van de Merwe.
Het idee kwam voort uit hun eigen ervaringen met klanten. ,,Want: als jij iets past in een kledingwinkel, schuifel jij dan ook een beetje heen en weer voor de spiegel? Dan kun je pas écht zien hoe iets staat. Dat zie ik klanten normaal gesproken vaak doen. Daarom dachten we: dit gaan we organiseren, maar dan een tikkie anders. Vorige week hadden we de rode loper zelfs buiten uitgelegd, en deden nog andere winkels uit het rijtje ook mee. Dat zorgt er toch voor dat mensen weer aan ons denken.”