Nieuws Maatregelen
Bioscopen en theaters willen open, en dat gaan ze (even) ook
Ook de bioscoopbranche gaat vandaag (woensdag) actievoeren tegen het coronabeleid van het kabinet. De Amsterdamse bioscoop Tuschinski bijvoorbeeld sluit zich aan bij protestactie Kapsalon Theater en opent net als veel andere theaters en concertzalen een tijdelijke kapsalon. Burgemeesters hebben inmiddels duidelijk gemaakt te zullen handhaven.

Kappersstoelen staan klaar in Theater De Kleine Komedie in Amsterdam. Medewerkers bereiden zich voor op de actie Kapsalon Theater, waarbij theaters worden omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon, uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Foto: ANP.
Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
VOLG HIER ONZE LIVEBLOG OVER DE CORONAMAATREGELEN: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?
,,De kapper knipt in de zaal en op het scherm worden trailers getoond van de films die vertoond zullen worden wanneer de bioscopen hun deuren mogen openen", meldt de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). ,,We slaan de handen ineen om gezamenlijk aan te tonen dat een bezoek aan de bioscoop een leuk, maar vooral veilig uitje is", aldus de vereniging. De kapsalon in Tuschinski is tussen 11.30 uur en 12.30 uur geopend.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft aangekondigd de geplande acties in theaters en musea woensdag niet toe te staan. Ze waarschuwt dat er zal worden gehandhaafd, zo stelt ze in een verklaring.
Lees ook: Ritty van Straalen (ID&T): 'Nederland is met dit beleid lachertje van de klas'
Halsema stelt begrip te hebben voor de onvrede en financiële zorgen die binnen de sector leven. ,,Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad", aldus de burgemeester, die ook aangeeft dat Amsterdam 'onophoudelijk aandacht' vraagt in politiek Den Haag voor de situatie. ,,Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen", zegt Halsema. ,,Die heeft het college te handhaven." De burgemeester geeft aan dat een protestactie in de openbare ruimte wel nog mogelijk is.
Lees ook: Burgemeesters Veiligheidsberaad willen eerder duidelijkheid kabinet over heropenen horeca
Onder meer Utrecht, Nijmegen, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Venlo zeggen dat zij cultuurinstellingen die woensdag opengaan aan gaan spreken en waar nodig de coronaregels zullen handhaven.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zegt via zijn woordvoerder de onvrede te begrijpen, maar geeft ook aan dat zijn gemeente de coronamaatregelen volgt. Dat betekent dat de Maasstad 'actievoerende instellingen aanspreekt en waar nodig handhaaft op de publieke openstelling'.
Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen geeft aan dat waar nodig 'gehandhaafd wordt zoals altijd'. ,,We treden op bij excessen en handhaven meldingsgericht", licht de zegsman toe. ,,Eerst spreken we mensen aan, dan waarschuwen we en later gaan we pas over tot beboeten."
Lees ook: Juriste Charlotte Meindersma: 'Op het terras zitten is geen demonstratie'
'De Zwijgende Meerderheid' voert zondag actie
Na bijna twee jaar van demonstraties vol agressie, is het nu tijd voor De Zwijgende Meerderheid, vindt de beweging zelf. Zondag laten zij zich zien op de stationspleinen in Utrecht en Nijmegen. Ze willen zorgmedewerkers, hulpverleners en politici, die zich al bijna twee jaar inzetten om Nederland door de coronapandemie te loodsen een hart onder de riem steken. „Dat betekent niet dat wij altijd blij zijn met de coronamaatregelen.”