Nieuws Maatregelen
Aperghis (WE Fashion): ‘Kopieer voor onze retail de aanpak van Duitsland’
Hoe kijken ondernemers naar de aanpak van corona in het buitenland? Wat kan Nederland daarvan leren? We vroegen het Joris Aperghis, ceo van WE Fashion met 160 winkels, waarvan 60 in landen als België, Duitsland en Zwitserland. Duitsland heeft volgens deze omni-channel retailer de meest heldere aanpak. ‘In Nederland is het ieder voor zich’.

Wat zijn de belangrijkste verschillen met Nederland als je kijkt naar de maatregelen die in andere landen worden toegepast?
,,In alle landen zijn we open, behalve in Nederland. En overal passen we de geldende maatregelen toe zodat klanten kunnen winkelen. Je ziet dat onze winkels in Antwerpen, en helemaal die op de Meir in het centrum, uitpuilen met Nederlanders. We doen daar meer omzet dan voor de coronapandemie. Dat is natuurlijk vreemd. Want de veiligheidssituatie is exact hetzelfde als hier.”
Het grootste probleem blijft dat mensen zich simpelweg niet aan de maatregelen houden. Er moet door de overheid veel strenger op worden toegezien'
Wat vind je van de huidige maatregelen in Nederland?
,,Ik heb alle begrip voor de overheid dat je in onzekere tijden, zeker na een aantal optimistische uitglijders, naar veiligheid streeft. Dat is hun taak. Maar het is ook hun taak om beleid te maken waar je als samenleving op kunt bouwen. Daarom steun ik de aanpak van onze branchevereniging INretail die, samen met een aantal andere non-food branches, een stappenplan heeft aangeboden aan het kabinet. Daarin worden maatregelen in de retail gekoppeld aan crisisniveaus in de medische zorg. Zodat winkelen in alle gevallen mogelijk blijft en veilig is en waardoor toekomstige lock-downs worden vermeden. Die maatregelen variëren van anderhalve meter afstand, mondkapjes en het beperken van bezoekers per vierkante meter, tot shoppen op afspraak.”
En de QR-scan bij winkels?
,,Mocht het kabinet tot CTB overgaan, dan zijn de meeste retailers bereid daaraan mee te werken. Hoewel we wel kanttekeningen blijven plaatsen bij de handhaving. Want het grootste probleem blijft, denk ik, dat mensen zich simpelweg niet aan de maatregelen houden. Er moet door de overheid veel strenger op worden toegezien.”
Een gesloten winkel van WE Fashion in Haarlem. Het bedrijf past nu een methode toe om online uitverkochte producten via de voorraad in gesloten winkels alsnog te laten bezorgen bij klanten: ship from store.
'90 procent van de kerstcollectie moet weer doorgeschoven naar volgend jaar. Dat vreet opslagruimte en cash. Want de nieuwe collecties zijn ook allang binnen en betaald'
Wat is het effect van de lockdown op je business?
,,De sluiting van de winkels heeft een enorme impact, ook bij ons. We hebben de belangrijkste omzetweken in de Nederlandse winkels gemist. En omdat het zo onverwachts kwam, lagen de winkels alweer tot de nok vol met prachtige kerstoutfits. We hebben nog wel wat met afhalen in de winkel kunnen verkopen, maar 90 procent zal weer moeten worden doorgeschoven naar volgend jaar. Dat vreet opslagruimte en cash. Want de nieuwe collecties zijn ook allang binnen en betaald.’’
'De regelingen zijn te star, ze werken niet, zeker niet voor bedrijven met meer winkels'
Wat kun je met de steunpakketten?
,,Kijk, dat we gesloten worden is al erg. Maar dat er telkens wordt gezegd dat de steunpakketten ruimhartig zijn, is pas een gotspe. De regelingen zijn te star, ze werken niet, zeker niet voor bedrijven met meer winkels. Er zijn allerlei maxima ingebouwd voor steun, terwijl onze verliezen eindeloos zijn. Wij krijgen bijvoorbeeld geen TVL. Dan denk je misschien: Oh, maar dan is het toch niet nodig? Wél, want iemand heeft bepaald dat de eerste 30 procent verlies voor je eigen rekening is. Dat is toch bizar? 30 procent is bizar veel! Je wordt gesloten en tegelijk verplicht om het verlies daarvan zelf te betalen. Ik kan daar echt met de pet niet bij.”
Wat verwacht je van het nieuwe kabinet?
,,De Nederlandse winkeliers geven al jaren kleur aan de binnensteden. Wij hebben ze letterlijk gebouwd. Ook nu dragen wij ons steentje bij aan Nederland en worden wij geofferd in naam van de veiligheid. Maar het bonnetje hiervan kunnen we niet bij premier Rutte neerleggen. Ik zou graag zien dat het kabinet dat in elk geval eerlijk toegeeft in plaats van steeds te schermen met ‘ruimhartige steun’. Want die voelen wij - en met ons honderdduizenden andere ondernemers - niet.”
Doe je nu dingen die je anders niet zou doen?
,,We experimenteren meer. We hebben bijvoorbeeld ship from store versneld uitgerold. Daarmee kun je als klant artikelen die in het online magazijn uitverkocht zijn, maar nog wel in een winkel liggen, toch online bestellen. Wij sturen die order naar een winkel, die de artikelen verpakt en naar de klant stuurt. Dat is natuurlijk een mooi omni-channel voorbeeld. Gelukkig groeit onze online business goed. Ik ben blij dat we hier al jaren geleden vol op hebben ingezet.”
Heb je personeelsproblemen?
,,Zeker. De rek is er bij ons personeel ook behoorlijk uit. Ze missen ook perspectief. Want het is natuurlijk bizar dat wij personeel vanuit Nederland in de Belgische winkels moeten inzetten om de drukte van de Nederlanders daar aan te kunnen. Dan zeggen zij ook: ‘wat gebeurt hier ?’”
'In Nederland is het ieder voor zich. De buurman moet zich aan de regels houden, ik niet''
Welk land pakt het nu het beste aan voor ondernemers en wat moet Nederland daarvan overnemen?
,,De Duitsers zijn het meest helder. Ze hebben die duidelijke routekaart met maatregelen, gekoppeld aan veiligheidsniveaus. De invoering van 3G en zelfs 2G gaat daar zonder al te veel morren. In andere landen is toch meer gemeenschapsgevoel denk ik en houden ze zich beter aan de regels. In Nederland is het ieder voor zich. De buurman moet zich aan de regels houden, ik niet.”