Nieuws Maatregelen
Kabinet: alleen nog coronasteun voor ondernemers in uiterste nood
Het kabinet gaat alleen nog bedrijven financieel steunen als die 'volledig en langdurig' dicht moeten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet heeft vandaag een nieuwe visie op coronasteun gepubliceerd, waarin het aangeeft bijna volledig terug te gaan naar de oude situatie. 'Onbegrijpelijk', zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL. 'De overheid moet nu júist solidair zijn aan de motor van de economie'.

Het kabinet, op de foto EZK-minister Adriaansens, wil alleen nog in noodgevallen steun verlenen aan ondernemers als corona weer toeslaat. Foto: ANP.
In de coronaperiode heeft het kabinet tot dusver 42,4 miljard euro uitgetrokken voor steun aan bedrijven, benadrukt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Dat is op de langere termijn niet houdbaar. Verder zit de steun de 'economische dynamiek' in de weg: mensen krijgen loon doorbetaald in sectoren die niet draaien, terwijl zij in normale omstandigheden aan de slag zouden gaan in sectoren met een tekort aan arbeidskrachten.
,,We hebben geconstateerd dat we moeten kijken naar een andere fase en hoe we daarin omgaan met pandemieën", zegt de bewindsvrouw. Ze zoekt naar een "nieuwe balans".
Lees ook: Bijna 39.000 ondernemers meldden zich voor steun vaste lasten
Tot vijf jaar de tijd om steun af te lossen
Het 'noodscenario' waarin steun een optie is, is het vierde scenario. In de andere scenario's moeten bedrijven vooral zelf maatregelen treffen, bijvoorbeeld door afstand tussen klanten in winkels goed te regelen en cafés en restaurants goed te ventileren. Op die manier moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze overeind blijven.
Bovendien kwam het geld ook niet altijd op de juiste plek terecht, doordat de steunpakketten erg breed en ongericht waren. ,,We zien uit naar de komende maanden waarin we ruimte hebben om na te denken", zegt Adriaansens daarover. Het coronavirus leeft immers doorgaans vooral op in de wintermaanden. De regelingen worden wel voorbereid, 'in de hoop dat we ze niet hoeven in te zetten'.
Het kabinet wil ondernemers helpen die tijdens corona in de problemen zijn gekomen. Zo is er een gunstige betalingsregeling voor de 278.000 bedrijven die een belastingschuld hebben. Die schuld bij de ficus bedraagt ruim 20 miljard euro. Ze krijgen tot vijf jaar de tijd om die af te lossen en de Belastingdienst neemt per 1 augustus tijdelijk genoegen met een lager deel van de schuld.
Biesheuvel (ONL): 'Coronaschulden blijven als molensteen om nek ondernemers hangen'
Dat het kabinet generieke coronasteun officieel gaat stopzetten zegt voor Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL, 'dat het kabinet nu niets concreets gaat doen aan de schuldenproblematiek en het op de lange baan schuift terwijl de urgentie heel groot is. Onbegrijpelijk'.
,,Ondernemers kunnen hier heel weinig mee en dat terwijl de situatie enorm stressvol is. Het is juist van essentie voor ondernemers om ondersteund te worden en zich succesvol te herstellen twee jaar lang lockdowns, omzetverlies en faillissementen. De overheid moet nu júist solidair zijn aan de motor van de economie, ons prachtige mkb, en haar ondersteunen in deze tijden van nood".
'Het is juist van essentie voor ondernemers om ondersteund te worden en zich succesvol te herstellen twee jaar lang lockdowns, omzetverlies en faillissementen', stelt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel.