Nieuws Maatregelen

Overzicht: dit zijn de coronamaatregelen die 25 september ingaan

Zoals bij eigenlijk alle eerdere persconferenties was het grote nieuws al uitgelekt voordat de persconferentie überhaupt werd gegeven. Toch keken ondernemers op 14 september reikhalzend uit naar de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Zou er licht zijn aan het eind van de ondernemerstunnel? Dit is een overzicht van de voornaamste maatregelen van het coronabeleid met ingang van 25 september.

De Ondernemer 14 september 2021

Van Gogh Museum corona pas

Bezoekers bij de ingang van het Van Gogh Museum met hun mobiele telefoons. Het kabinet wil een coronapas voor toegang tot horeca en culturele instellingen. Foto: ANP

MyChannels Video ID: 249483

'Geplaceerd' is het codewoord

Premier Mark Rutte had goed nieuws: het kabinet neemt op 25 september afscheid van de 1,5 meter afstand 'als verplichting'. Hoewel die stap een symbolische lijkt, maakt het voor ondernemers in de horeca en in de evenementenbranche veel meer mogelijk. Zo is de limiet op het aantal toeschouwers in theaters, musea en bioscopen opgeheven. Zalen mogen weer helemaal vol. Geplaceerd is daarbij het codewoord.

Concerten met vaste zitplaats mogen de volle zaalcapaciteit benutten; is die vaste zitplaats er niet, dan geldt een maximum van 75 procent van die zaalcapaciteit. Organisatoren van concerten zullen dus een kwart van de bezoekers die reeds een kaartje hebben gekocht moeten gaan teleurstellen. Deze evenementen moeten om middernacht eindigen.

Hier lees je de liveblog terug van de persconferentie op 14 september Persconferentie coronamaatregelen: 1,5 meter vervalt, coronatoegangsbewijs tot minimaal 1 november

Nachtclubs en discotheken mogen open tot middernacht

Festivals en aanverwante evenementen in de buitenlucht, waar geen vaste plaatsen zijn voor bezoekers, mogen weer op volle capaciteit draaien, net zo goed als professionele sportcompetities. De overige horeca mag weer ongelimiteerd bezoekers toelaten, maar moeten om middernacht de deuren sluiten tot de volgende ochtend 06.00 uur. Nieuw is dat nachtclubs en discotheken weer hun deuren mogen openen, hetzij tot middernacht.

Handhaving van de regels komt op bordje van de ondernemer

Maar dat goede nieuws komt met een prijs. Voor alle evenementen, bezoeken aan festivals of musea, professionele sportwedstrijden en horeca is een coronabewijs nodig. Die coronapas laat zien dat je als bezoeker gevaccineerd bent, corona hebt gehad of binnen de afgelopen 24 uur negatief bent getest.

De handhaving van deze regel ligt op het bordje van de ondernemer. Rutte zegde toe dat het budget dat gemeentes krijgen om BOA's in te zetten voor handhaving zal worden verruimd. Ook gaf de minister-president aan te kijken naar een steunpakket om getroffen ondernemers te compenseren voor derving van inkomsten.

Lees ook: Vakbond: Boa's niet verantwoordelijk voor controleren coronapas

'Werk thuis als het kan, op kantoor als het moet'

Andere maatregelen die verdwijnen zijn de mondkapjesplicht op het station en het perron. In het OV zelf blijft een mondkapje verplicht, net als op Schiphol achter de veiligheidscontrole. Ook is het thuiswerkadvies iets milder. Het credo is nu: 'werk thuis als het kan, op kantoor als het moet'.

Verder mag een ondernemer in de zorg de vaccinatiestatus van zijn werknemers vastleggen. In andere sectoren mag ernaar worden gevraagd, maar is de werknemer niet tot antwoorden verplicht. De nieuwe maatregelen gelden voorlopig tot 1 november. Dan volgt een nieuw advies van het OMT en wellicht een aanpassing van het coronabeleid.

Lees ook: Zo reageren organisaties op versoepelingen: 'Er wordt een grens overschreden'

Alle maatregelen vanaf 25 september op een rij gezet...

  • Ben je ouder dan 13 jaar? Dan moet je soms een coronatoegangsbewijs laten zien
  • Ben je ouder dan 14 jaar? Dan laat je ook je identiteitskaart zien

Het coronatoegangsbewijs moet je op de volgende plekken laten zien:

  • In restaurants en cafés (ook op terrassen)
  • Op festivals en bij evenementen
  • Bij sportwedstrijden zoals in het betaald voetbal
  • In bioscopen en theaters

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als:

  • Je minimaal 14 dagen geleden twee prikken hebt gehad
  • Je corona hebt gehad en weer beter bent
  • Je een negatieve test hebt van maximaal 24 uur oud

Goed om te weten over het coronatoegangsbewijs:

  • Het coronatoegangsbewijs zet je zelf op je mobiele telefoon. Dat kan met de Coronacheck-app
  • Testen op corona blijft gratis

Werken

  • Werk thuis als het kan
  • Werken op kantoor mag als dat nodig is

Sluitingstijd

  • Restaurants en cafés sluiten om 12 uur ‘s nachts
  • Ook nachtclubs en discotheken mogen open tot middernacht

Voor festivals, optredens, feesten en sportwedstrijden zoals in het betaald voetbal geldt:

Buiten:

  • Geen maximum aantal bezoekers
  • Geen sluitingstijd

Binnen met vaste zitplaats:

  • Geen maximum aantal bezoekers
  • Geen sluitingstijd

Binnen zonder vaste zitplaats:

  • Een maximum aantal bezoekers
  • Sluitingstijd is middernacht (00.00 uur)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws