Nieuws Maatregelen

Tienduizenden betogers bij demonstratie Unmute Us

In diverse steden zijn zaterdag mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen die de evenementensector hard treffen. Volgens de organisatie deden ruim 70.000 betogers mee. ‘Het laat zien dat mensen behoefte hebben om te laten zien dat ze gefrustreerd zijn.’

Redacties AD / NU.nl / De Ondernemer 21 augustus 2021

Unmute us dansen bij jansen demonstratrie

Demonstranten in Amsterdam. Daar werd het op een gegeven moment zo druk dat de gemeente opriep om niet meer te komen. Foto: ANP.

Voor de actie Unmute Us gingen betogers de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Nijmegen. Ze eisten dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden. In Amsterdam was het zo druk dat de gemeente mensen opriep niet meer naar het protest te komen. De organisatie zelf meldde zaterdag gedurende de dag dat het ook te druk was in Utrecht en Rotterdam.

Volgens organisator Jasper Goossen is de maat vol voor de sector en gingen mensen daarom massaal de straat op. ,,De willekeur van de besluitvorming is onacceptabel en maakt ons boos", zegt hij. ,,Er zijn geen goede argumenten waarom er nu geen evenementen kunnen plaatsvinden. We hebben hele goede onderzoeken die dat bewijzen en daar is geen speld tussen te krijgen." Als de sector alsnog niet open mag, eist Unmute Us duidelijkheid en perspectief.

Lees ook: Festivalorganisatoren: 'Overgeleverd aan de grillen van onze bestuurders met slapeloze nachten als gevolg'

Van hardstyle tot Milkshake

Volgens Goossen was de opkomst overweldigend. ,,We hebben in totaal zo'n 70.000 man op de been weten te brengen. Er heerste een bijzondere sfeer. Aan de ene kant uitbundig, maar ook weer heel emotioneel. Ik heb veel mensen uit de sector een traan zien laten."

Het opvallendste was de saamhorigheid onderling, vertelt Goossen. ,,Het was fantastisch om zo veel verschillende muziekstijlen bij elkaar te zien. Van hardstyle tot de Milkshake-wagen: iedereen liep gebroederlijk naast elkaar. Dat zie je nooit op die manier op een evenement."

"Het zou gek zijn als dit niets teweeg bracht", vindt de organisator. "Zo veel mensen die tijdens de vakantieperiode bij elkaar komen, dat kun je als politiek niet negeren. Misschien dat deze signalen duidelijk genoeg zijn om te denken: als Fieldlabs-resultaten aantonen hoe het veilig kan, waarom vertrouwen we evenementen dan niet? Dat de politiek nog een keer goed kijkt of de vorige besluiten niet te voorzichtig zijn geweest", besluit Goossen.


'Misschien dat deze signalen duidelijk genoeg zijn om te denken: als Fieldlabs-resultaten aantonen hoe het veilig kan, waarom vertrouwen we evenementen dan niet? Dat de politiek nog een keer goed kijkt of de vorige besluiten niet te voorzichtig zijn geweest'

Organisator Jasper Goossen

In die Rotterdam slingerde zich een indrukwekkende sliert van duizenden kunst- en muziekliefhebbers vanaf de Erasmusbrug de binnenstad in. ,,Mooi om te zien hoor die solidariteit’’, reageert Peter Wisse, organisator van het Hrieps Muziekfestival in Grijpskerke (Zeeland) op AD.nl. ,,Maar het blijft krom dat wij als sector onevenredig hard getroffen zijn, én blijven. Als je ziet dat bij de sport veel meer kan, en bij ons niets, laten we het dan binnenkort eens een keer omdraaien. Nu lijkt het meer op willekeur.’’

Soortgelijke geluiden waren er in ook in Utrecht waar een dansende massa van zo’n 7000 uitgelaten demonstranten door de binnenstad trok. ,,Ik heb geen geld voor een racewagen”, heeft Jan uit Amsterdam op een bord geschreven. Jan speelt op een trompet en is gekleed in een zwart pak. ,,Ik ben professioneel muzikant en baal ervan dat ik al een jaar nauwelijks iets mag doen, terwijl er pas nog wel 30.000 fans van Max Verstappen naar de Grand Prix van Oostenrijk mochten afreizen om daar opeengepakt naar de Formule 1 te kijken. Ik gun ze dat hoor, maar gun mij dan ook mijn plezier.”

Lees ook: ID&T-directeur van Straalen: 'Kabinet liegt en bedriegt, waardeloze partner'

‘Blij met grote aantal mensen’

Festivalorganisatie ID&T is ‘ontzettend blij’ met het grote aantal mensen dat aanwezig was bij de demonstraties. ,,We hopen dat de overheid heeft meegekeken en zich maandag beraadt over haar besluit tot nu toe. Nederland heeft laten zien dat de maat vol is, het kan niet langer zo”, zegt operationeel directeur van ID&T, Rosanne Janmaat. ,,Ik ben zo ongelofelijk trots op onze sector, dit is wat we het liefste doen en het beste kunnen; mensen het leven laten vieren.”

Volgens organisator Jasper Goossen van Unmute Us was de opkomst veel hoger dan verwacht. ,,Het laat zien dat mensen behoefte hebben om te laten zien dat ze gefrustreerd zijn.” Volgens Goossen is de maat vol. ,,De willekeur van de besluitvorming is onacceptabel en maakt ons boos. Er zijn geen goede argumenten waarom er nu geen evenementen kunnen plaatsvinden. We hebben hele goede onderzoeken die dat bewijzen en daar is geen speld tussen te krijgen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws