Podcast Onze Man In Londen
Ondernemer Van Otterloo vanuit Londen: 'Dit is eigenlijk een nieuwe lockdown die ze niet zo willen noemen'
Door Brexit heeft de Britse economie het al stevig te verduren, het coronavirus kwam daar nagenoeg gelijktijdig nog eens bij. De laatste versoepelingen van coronamaatregelen worden in Engeland uitgesteld tot 19 juli. Zorgen over het stijgende aantal besmettingen met de deltavariant (de Indiase variant) van het coronavirus zijn daar debet aan. Ondernemer Lennard van Otterloo vertelt vanuit Londen onder meer over de lockdown-die-geen-lockdown-genoemd-wordt, effecten op de economie en ook het Nederlandse bedrijfsleven.
Een verlenging van de coronamaatregelen werd al enige tijd verwacht vanwege het stijgende aantal besmettingen met de deltavariant (de Indiase variant) van het coronavirus, die veel besmettelijker is dan de dominante alfavariant (de Britse). Vanwege die deltavariant heeft Nederland het Verenigd Koninkrijk intussen aangewezen als zeerhoogrisicogebied.
,,Eigenlijk zit het land weer in een lockdown, maar dat willen ze hier niet zo noemen", vertelt ondernemer Lennard van Otterloo, woonachtig en werkzaam in Londen. Hij vertelt dat het noorden van Engeland grote problemen met het coronavirus heeft en een klein deel van Londen waar veel mensen met een Indiase achtergrond wonen. ,,Verder valt het in Londen wel mee, daarom zou Johnson ook het liefst hebben gezegd in het zuiden te versoepelen en in het noorden strenger te zijn. Maar dat is politiek heel onhandig".
Horeca-ondernemer Won Yip noemt in deze blog onder meer de horeca in Engeland, waar hij de ontwikkelingen volgt: Won Yip voorziet mager horeca-najaar: 'Ik zit met mijn kont op de kassa'
'Je kunt horeca wel opengooien, je moet mensen ook overtuigen'
,,Met de retail gaat het redelijk als vanouds, extra grote klappen vallen hier met name in West End waar het toerisme grotendeels weg is en met het recente uitstel van de versoepelingen ook nog weg zal blijven. Los van de enorme personeelsproblemen is horeca sinds een aantal weken weer helemaal open, ook binnen, maar wel met een aantal restricties. Punt is nu dat je de horeca wel kunt opengooien, maar dat je nu ook de mensen moet overtuigen dat het veilig is omdat mensen nog altijd huiverig zijn. Het is een hele klus om de vraag weer te stimuleren, en niet alleen het aanbod".
'Onze Man in Londen' zegt in de podcast onder meer te verwachten dat de effecten van de extra vier weken voor im- en export voor de meeste sectoren zullen meevallen. ,,Sowieso was de transportsector al vrijgesteld van quarantainemaatregelen, maar ben je leverancier van producten in sectoren die verplicht langer moeten dichtblijven zoals discotheken, theaters en bioscopen, dan ga je dat zeker merken".
Overvolle terrassen in Londen, waar een versoepeling van de coronamaatregelen werd ingezet, ook voor de horeca. De laatste ronde, gepland voor 21 juni, wordt vier weken uitgesteld uit vrees voor een nieuwe variant van het coronavirus. Foto's: Shutterstock.