Nieuws Maatregelen

Cristel van de Ven (VZN): 'Kabinet, neem definitief besluit heropening zo snel mogelijk'

Als we volgende week stap 2 van het openingsplan kunnen zetten, is dat uiteraard goed nieuws voor zelfstandig ondernemers die hun beroep dan kunnen hervatten. Echter, het opstarten van een bedrijf kost voorbereidingstijd en geld. Zelfstandigen die hun werkzaamheden al maanden hebben moeten staken, zijn zwaar ingeteerd op hun buffers. Zij zullen pas investeren wanneer zij zeker weten dat zij open mogen. Een definitief groen licht op maandag 17 mei zal voor velen daarom opnieuw vertraging betekenen. VZN-voorzitter Cristel van de Ven: ,,Dat lijkt misschien niet veel, maar wanneer je maandenlang geen klussen of klanten - en dus geen inkomsten - hebt, telt inmiddels elke dag.”

Van onze redactie 11 mei 2021

Rutte persconferentie coronavirus

VZN roept het kabinet daarom op om het besluit tot heropening zo snel mogelijk te nemen, zodra het aantal besmettingen voldoende is gedaald. Hoe eerder hoe liever. Verder vragen we om een vooruitblik op stap 3. Blijft de oorspronkelijke datum van 26 mei overeind? Zelfstandigen in de nog altijd gesloten sectoren moeten immers nog steeds noodgedwongen op hun handen blijven zitten. Van de Ven: “Laat zien dat je hun situatie begrijpt, neem hen serieus en geef duidelijkheid over timing en voorwaarden van een volgende stap.”

Lees ook: Teruglezen: 'Eerste dag versoepelingen prima verlopen'

Ook pleit VZN met klem voor meer steun op maat voor zelfstandigen in nood. De TONK werkt niet naar behoren, de Tozo kent nog steeds een partnertoets en ook bij de TVL-regeling vallen veel zelfstandigen door de huidige voorwaarden buiten de boot. VZN wil, naast een economisch herstelplan, verlenging en verbetering van de huidige steunpakketten, bijvoorbeeld door de partnertoets bij Tozo te laten vervallen en de voorwaarden bij TONK landelijk te uniformeren. De vereniging stelt bovendien een eenmalige coronacompensatie voor zelfstandig ondernemers voor die geen aanspraak hebben kunnen maken op steun ondanks significante coronaschade. Van de Ven: “Er zijn lichtpuntjes, maar het is nog lang geen zomer. De aandacht voor zelfstandigen in nood mag niet verslappen. We moeten alle zeilen bij zetten om te voorkomen dat mensen in het zicht van de haven alsnog stranden.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws