Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Lees ook: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'
Van Genugten is de oprichter van Mooie Boules, waar bezoekers jeu de boules kunnen spelen en daarbij kunnen eten en drinken. Met vijf vestigingen door het hele land incasseerde hij al zware klappen als gevolg van de eerder getroffen coronamaatregelen. Hij weet de moed er echter in te houden. In oktober vertelde Van Genugten zelfs geen moeite te hebben met het scannen van QR-codes, dat hij kon leven met de sluiting om 00.00 uur en dat het ‘hier in Nederland gewoon hartstikke goed geregeld is’, doelend op de steun ten opzichte van anderen landen.
Realisme van De Jonge moet leiden tot betere verstrekking van subsidies
Over die steun is hij nog steeds te spreken, al hoopt de horecaman wel dat het realisme van De Jonge leidt tot een betere verstrekking van die subsidies. ,,Tot nu toe is wel gebleken dat er vanuit een ivoren toren wordt geregeerd. Ze hebben in ‘Den Haag’ geen idee hoe ze de financiële steun op zo’n manier bij ons kunnen krijgen, dat we er ook echt iets aan hebben. Het is onmogelijk om de volle mep te ontvangen.”
Ik ken geen enkele horecaondernemer die de subsidieregelingen van de overheid maximaal benut
Aanleveren van realistische referentieomzetten als onmogelijk ervaren
Van Genugten doelt daarmee op de wijze waarop er nu wordt gewerkt met referentieomzetten. Deze zorgt ervoor dat de Mooie Boules-eigenaar zelf, maar ook veel bevriende horecaondernemers, tussen de wal en het schip raken. ,,Als jij je op de ene dag inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KVK), betekent dit in de meeste gevallen niet dat je de dag erna al direct omzet draait. Half maart vorig jaar openden wij een nieuw pand in Eindhoven en vlak daarna brak de crisis uit. Omdat we in dat kwartaal ook tijd nodig hadden om te verbouwen, draaiden we dus amper omzet. Krom genoeg telde die tijd wel al mee voor het maken van de referentieomzet. Dan heb je dus een probleem en grijp je naast subsidie."
Van Genugten: ,,In de zomer die volgde, gingen de deuren van onze locatie in Haarlem open en ook hier liepen we tegen hetzelfde probleem aan. Natuurlijk weet je als ondernemer wat de risico’s zijn als je iets opent tijdens corona, maar veel projecten waren al ingeruimd toen de crisis nog moest beginnen.”
Lees ook: Reacties op verlenging coronamaatregelen: 'Pijnlijk, maar niet onverwacht'
De Mooie Boules-baas zegt niemand te kennen die de subsidieregelingen van de overheid maximaal benut. Dit probleem kan volgens Van Genugten worden opgelost door meer input uit de markt te halen. ,,Door zaken periodiek in te richten en te werken met referentieperiodes van twee weken of een maand, kunnen wij als ondernemers pas echt representatieve cijfers overleggen. Daarmee zou de politiek tegelijkertijd iets van draagvlak terugkrijgen.”
Van Genugten kijkt met vertrouwen vooruit en zoekt nieuwe panden
Dat Van Genugten vertrouwen heeft in de toekomst, blijkt wel uit het feit dat hij 'gewoon' doorgaat met het openen van locaties waar doe-horeca kan worden bedreven. Zo komt er een karaokebar in Rotterdam en houdt de serieondernemer de andere grote steden in de gaten voor nieuwe panden. ,,Mooie Boules zit op grote locaties en we zijn altijd een goede huurder geweest. Is er geen corona, dan betalen we net op tijd. We staan er goed op. Daarnaast zien projectontwikkelaars dat wij veel publiek trekken en dus interessant zijn. Het lukt ons om deals te sluiten waarin we gedurende de crisis iets minder betalen om later in gezonde tijden iets meer te betalen.”
Personeel nu op vakantie sturen om ze straks optimaal te kunnen benutten
,,Bezig zijn met nieuwe projecten is ook essentieel in deze tijd”, vervolgt de horecaondernemer. ,,Het is goed voor je gemoedstoestand en levert positiviteit op. En bovendien hebben onze mensen er de tijd voor nu drie van de vijf filialen gesloten zijn. Tegen een groot deel van hen heb ik overigens gezegd dat ze lekker op vakantie moeten gaan. Neem die dagen maar op zodat je er straks bij de heropening van de horeca weer kunt staan. Ondertussen zijn we ook nog aan het bedenken hoe we de overige tijd het beste kunnen benutten met iets compleets anders dan jeu de boules. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een nieuw commercieel project.”