Nieuws Maatregelen

Eindelijk weer drukte bij de kapper: ‘We hebben de beste maanden van het jaar moeten missen’

Sinds de contactberoepen begin maart groen licht kregen van het kabinet om de deuren weer te openen, zitten de agenda’s van masseurs, kappers en schoonheidsspecialisten goed vol. En met de prijsverhogingen lijkt het mee te vallen.

Nastasja de Groot / AD 19 april 2021

Kapper drukte masseurs massage salons

De lockdown heeft veel kappers in de problemen gebracht. Inmiddels stromen de agenda's weer vol. Foto: ANP

Wie voor corona bij de massagepraktijk van Boudien Ettema (40) uit het Friese Oudega aanklopte voor een afspraak, kon een dag of twee later bij haar terecht. Tegenwoordig moeten haar klanten even geduld hebben. ,,Ik kan ze nu vaak pas een week later inplannen, zo vol zit mijn agenda inmiddels. Je kunt wel zeggen dat het hier storm loopt.”

Meer nieuwe klanten door overbelasting

Door allerlei extra corona- en hygiënemaatregelen – zo wil ze de ruimte goed ventileren en schoonmaken – kan ze op een dag minder klanten ontvangen, schrijft het AD. Maar dat is volgens haar niet de voornaamste reden waarom klanten nu langer moeten wachten. Wat die belangrijkste reden dan is? Ze heeft sinds de heropening begin maart veel nieuwe klanten erbij gekregen.

Lees ook: Winkelen op afspraak mislukt: 'Schrap extra beperkingen winkels'

Volgens de Friese ondernemer, die al meer dan tien jaar de massagepraktijk runt naast haar werk als assistent-accountant, zijn veel van die nieuwkomers nooit eerder naar een massagepraktijk geweest. ,,Ik heb de indruk dat het vooral mensen zijn die zich door corona bewuster zijn geworden van hun gezondheid. Een deel is door de sluiting van de sportscholen individueel gaan sporten en kampt met overbelasting en klopt bij mij aan voor een massagebehandeling. En een deel is niet gaan sporten, maar heeft wel sterk de behoefte aan wat ontspanning.”

Overwerkte zorgmedewerkers en oververmoeide ex-coronapatiënten

Ze vermoedt dat mensen juist nu een massage nemen, omdat ze tijd over hebben doordat andere sociale verplichtingen zijn weggevallen. ,,Opvallend vind ik wel dat veel mensen zeggen dat ze zichzelf een massage gunnen en dat ze die nodig hebben om op te laden. Dat zeiden mensen voorheen ook wel, maar dan kwam het niet tot actie, maakten ze geen afspraak en dan werd het een blessure. Mensen maken nu vaker preventief een afspraak."

Die geluiden hoort directeur Anja Bruinsma van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) de laatste tijd vaak. ,,We horen uit onze achterban dat er een extra toename is in de vraag. Masseurs hebben het drukker dan ooit tevoren.” Volgens de directeur van de brancheorganisatie komt die extra vraag voor een deel op conto van thuiswerkers die door het thuiszitten en harde werken kampen met nek- en rugklachten. Daarnaast kloppen de laatste tijd veel overwerkte zorgmedewerkers en oververmoeide ex-coronapatiënten aan bij de massagesalons. Die groepen hebben veel baat bij massages en een deel zal blijven terugkomen, verwacht Bruinsma.

,,Masseurs hebben het drukker dan ooit tevoren"

Anja Bruinsma, Directeur van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage

Veilig en verantwoord naar de schoonheidsspecialist

Niet alleen masseurs hebben het drukker sinds zij weer zijn opengegaan. Ook de schoonheidssalons hebben het ‘erg druk’, zegt Tamara van Stralendorff van de Anbos, de brancheorganisatie van de schoonheidssalons. Volgens de woordvoerder worden meer afspraken gemaakt voor zowel een cosmetische behandeling als voor extra zorg voor een probleemhuid. ,,Door de lockdown moesten alle behandelingen worden stilgelegd, terwijl klanten stonden te springen om huidzorg”, verklaart ze de animo.

Van enige terughoudendheid bij klanten om een beautybehandeling te boeken vanwege angst voor een coronabesmetting is bij de schoonheidssalons geen sprake. En dat is ook nergens voor nodig, benadrukt Van Stralendorff. ,,Schoonheidsspecialisten werken volgens de aangescherpte hygiëneprotocollen, die zeer strikt worden toegepast. Mensen kunnen met een gerust hart veilig en verantwoord naar de schoonheidsspecialist.”

Lees ook: Ondernemers sceptisch over openingsplan: 'Boterzacht, zonder perspectief'

Na rust nieuwe afsprakenpiek

Kapper Bob de Kok van Bob Kappers uit Rijswijk (Zuid-Holland) heeft wel de indruk dat sommige klanten huiverig zijn om in de kappersstoel plaats te nemen. Dat zijn volgens hem met name ouderen die bang zijn om besmet te raken en liever pas weer komen wanneer ze ingeënt zijn. Hij begrijpt hun angst, maar benadrukt dat die nergens voor nodig is. Hij zegt alle protocollen netjes op te volgen en hij heeft de tussenschermen van vorig jaar nog in zijn zaak hangen.

Dat hij nog ‘wat klanten mist’ wil overigens niet zeggen dat het nu rustiger is in de Rijswijkse kapsalon. Integendeel, hij zit nu midden in een nieuwe afsprakenpiek, de vorige was ruim zes weken geleden toen zijn zaak weer open mocht. ,,Toen konden we twee weken met z'n allen vol aan de bak. Daarna werd het wat rustiger en nu is het dus weer wat drukker.”

,,We hebben de beste maanden van het jaar, december en januari, moeten missen. Daar heb ik aardig wat stress van gehad"

Bob de Kok, Kapper

Coronarekening niet doorschuiven naar klanten

Zorgen over die golfbeweging heeft hij niet. Na de eerste lockdown vorig jaar liet die zich ook zien en de situatie normaliseerde na drie of vier maanden. Waar hij zich wel veel zorgen over heeft gemaakt, zijn de financiën. Voor de tweede lockdown had hij nog een flinke buffer, maar daar is inmiddels weinig van over. ,,We hebben de beste maanden van het jaar, december en januari, moeten missen. Daar heb ik aardig wat stress van gehad.”

Die coronarekening heeft hij overigens niet doorgeschoven naar zijn klanten. Hij heeft vorig jaar juli de prijzen wel verhoogd - ‘toen gingen ook de producten van L’Oréal in de winkel omhoog’ - maar nu heeft hij de prijzen bewust gelijk gehouden. ,,We draaien goed en ik vind het wel prima zo. Er zijn een hoop mensen getroffen door de coronacrisis en die willen we niet nog harder treffen in de portemonnee. Bovendien hebben we ook klanten die zelf voor twee knipbeurten willen afrekenen of extra producten bij ons afnemen om ons financieel te steunen. Hartverwarmend is dat.”

Klanten geven gemiddeld meer uit aan de kapper

Dat mensen daardoor iets meer afrekenen bij de kappers, bevestigt onderzoek van ING. Sinds de kappers weer open zijn, geven klanten gemiddeld vijf euro meer uit. Voorheen was dat gemiddeld 39 euro en nu is dat 44 euro, blijkt uit een analyse van de pintransacties.

Dat wil niet automatisch zeggen dat kappers de prijzen voor een knipbeurt hebben verhoogd, benadrukt econoom Marten van Garderen van ING. ,,Een verklaring kan zijn dat mensen kiezen voor een uitgebreidere behandeling of wat extra producten, zoals een masker of shampoo. En een ander deel van de verklaring voor de stijging is dat vrouwen nu relatief vaker naar de kapper gaan en zij geven gemiddeld genomen meer uit per keer.”

Lees ook: Hoe langer de lockdown duurt, hoe kleiner de economische schade

‘Verhoging tarieven dubbeltjeswerk’

Vorig jaar na de eerste lockdown zagen we deze tijdelijke effecten ook en de ING-econoom vermoedt dat dit nu wederom aan de orde is. Volgens zijn analyse hebben kappers gemiddeld de tarieven vorig jaar wel iets extra verhoogd, maar volgens hem is dat minimaal. ,,Dat gaat om dubbeltjeswerk.”

Ook bij schoonheidsspecialisten en masseurs lijkt het mee te vallen met de prijsverhogingen. In een reactie laat de Anbos weten geluiden te horen van salons die hun tarief hebben aangepast, maar evenveel signalen te krijgen van mensen die dit niet gedaan hebben.

,,Ons advies is om de prijs gelijk te houden"

Anja Bruinsma , Directeur van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage

Eens per drie jaar een prijsverhoging

Directeur Bruinsma van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) denkt dat veel masseurs hun tarieven op hetzelfde niveau hebben gehouden. ,,Sommige zullen wellicht hun tarieven hebben verhoogd, omdat ze nu door de drukte ‘s avonds zijn gaan werken. Maar ons advies is om de prijs gelijk te houden.”

Ettema uit het Friese Oudega heeft in elk geval de tarieven niet verhoogd. Haar klanten betalen 50 euro voor een uur massage. ,,Ik doe één keer in de drie jaar een forse verhoging en dat was vorig jaar. Voor mij is het niet noodzakelijk om te verhogen. Ik heb nog ander werk als assistent-accountant, dus ik hoef ook geen omzetverlies goed te maken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws