Nieuws Maatregelen

Branche heeft twijfels bij opgelegde spreiding van evenementen

Carnaval en andere grote evenementen verplaatsen, waarom niet? Die discussie wordt gevoerd naar aanleiding van de langetermijnvisie die een groep OMT-leden, wetenschappers en bestuurders heeft opgesteld. De eventbranche heeft serieuze twijfels bij het voorgestelde spreidingsbeleid. ,,Dit is gewoon niet realistisch.”

Jeroen Mirck 1 februari 2022

Andre rieu carnaval ondernemer

Ook artiest/ondernemer André Rieu viert carnaval in Maastricht. Foto: ANP

Als OMT-lid Marion Koopmans iets roept, spitst politiek Den Haag de oren. Dat geldt natuurlijk voor het coronaplan ‘Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie’ dat ze samen met andere bekende namen als IC-arts Diederik Gommers, microbioloog Jan Kluijtmans, de Bredase burgemeester Paul Depla en SCP-directeur Kim Putters opstelde, maar ook voor haar tv-optreden op maandagavond in de talkshow Beau. Op televisie lichtte Koopmans het plan voor een speciale corona-weerkaart toe en zinspeelde ze op het beter spreiden van evenementen, zoals carnaval.

Lees ook: Ook horeca wacht in spanning af: over twee weken besluit carnaval

In de RTL-studio besprak Koopmans de langetermijnaanpak van de pandemie samen met crisisonderzoeker Bas Kolen (TU Delft). „Je moet je dus afvragen of je in de wintermaanden die hele grote feesten moet doen”, aldus het bekende OMT-lid. Met als omstreden uitsmijter: „Misschien moet het toch bespreekbaar zijn om carnaval te verschuiven.” Ook de weerkaart is in de talkshow besproken. Het is een ,,covid-prognose met verwachtingen voor de toekomst”, al erkenden Koopmans en Kolen dat het lastig is om te bepalen waar je precies op gaat sturen. Kortom: deze corona-barometer is nog alles behalve uitgewerkt. Ook voor de plannen voor evenementen- en vakantiespreiding geldt er nog ,,scenario’s moeten worden uitgewerkt”.

‘Spreiding van evenementen is niet haalbaar’

De evenementenbranche heeft kritisch geluisterd naar de eerste denkrichtingen van Koopmans & Co. Heel uitgesproken is Riemer Rijpkema, directeur van CLC-Vecta, de branchevereniging voor bedrijven in live-communication. ,,Deze spreiding van evenementen is gewoon geen haalbare kaart”, zegt hij resoluut. ,,Het is niet realistisch om alle activiteiten van een branche met een jaaromzet van 7,4 miljard euro allemaal te proppen in pakweg een half jaar met lager risico. Het moet niet alleen passen in agenda’s, maar ook in de mindset van mensen. In het winterseizoen vinden gewoon heel veel evenementen plaats. Die kun je niet zomaar even allemaal naar de periode mei-september verplaatsen.”

"De evenementenbranche heeft te maken met schaarste, want er zijn heel veel evenementen en ook bruiloften uitgesteld"

Anna-Maria Giannattasio, Puur* Events

'Waarom heeft Nederland nog geen corona-barometer?'

Ook organisatoren van evenementen reageren gereserveerd op de nieuwe plannen. ,,In België heb je al een corona-barometer, waarmee je enige grip hebt op de toekomst. Hadden ook wij die niet al lang moeten hebben?”, zo klinkt het vertwijfeld bij Anna-Maria Giannattasio, directeur van evenementenbureau Puur* Events, onlangs nog te gast in de live radio-uitzending Na Rutte en Kuipers van De Ondernemer.

Puur Events heeft de coronacrisis doorstaan, maar vooral ,,omdat ik al 26 jaar bezig ben”, aldus Giannattasio. ,,De evenementenbranche heeft te maken met schaarste, want er zijn heel veel evenementen en ook bruiloften uitgesteld. Die moeten allemaal nog plaatsvinden. Het OMT heeft de outbreak op zich best goed gemanaged, maar in hoeverre kun je de toekomst managen? Het spreiden van evenementen is heel lastig. Heel veel evenementen plan je liever niet in de winter. Als het moet, dan moet het, maar je kunt je afvragen of het een goed idee is.”

Lees ook: Evenementenbranche luidt noodklok op Malieveld in Den Haag

'De markt zelf spreidt het festivalseizoen'

Daniel van Drunen is oprichter van evenementenbureau Chasing the Hihat, bekend van veel grote festivals. Daarnaast deed hij met het betalingsmiddel Airchip mee aan Dragons’ Den. Ook hij heeft twijfels over de praktische uitvoerbaarheid van bepaalde plannen uit de langetermijnsvisie.

,,Veel evenementen zitten van zichzelf al buiten het griepseizoen, dus dat is vaak al ondervangen. En de spreiding doet de markt gewoon zelf, want het festivalseizoen wordt kunstmatig al zo ver mogelijk opgerekt om maar zo veel mogelijk evenementen te kunnen inplannen. Al zullen de organisatoren van grote bandtours zich wellicht gaan afvragen of ze in de winter wel grote concerten willen gaan programmeren in ZiggoDome of de Amsterdam Arena.”

"We moesten als eerste branche dicht en krijgen nu twee jaar later de indruk dat we ook als laatste weer opengaan"

Riemer Rijpkema, directeur van CLC-Vecta

Rijpkema (CLC-Vecta) vult aan: ,,Natuurlijk realiseren we ons dat er dingen zijn veranderd en zijn we bereid om ons aan te passen, maar er ontbreekt een serieus perspectief. De evenementenbranche loopt op zijn tandvlees, er zit nauwelijks nog vet op de botten. We moesten als eerste branche dicht en krijgen nu twee jaar later de indruk dat we ook als laatste weer opengaan. Wij vinden op basis van de Fieldlabs die we samen met de overheid hebben gedaan dat het heel goed mogelijk is om met de verkregen inzichten en de juiste protocollen events te organiseren. Er moet nu duidelijkheid komen, want je kunt een sector niet oneindig op slot houden. Initiatieven en denklijnen zoals van deze commissie benadrukken de noodzaak dat politiek Den Haag nu daadwerkelijk met een constructief plan komt voor de langere termijn.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws