Nieuws Maatregelen
Onbegrip rond Fieldlab-evenement in Breda, horeca voelt zich in hemd gezet
Als onderdeel van de Fieldlab-testevenementen houdt Radio 538 op 24 april een evenement in Breda. Horecaondernemers in deze stad zijn daar op z'n zachtst gezegd niet blij mee. Ze hebben het gevoel gepasseerd te worden omdat de horeca dicht moet blijven en eisen nu hun plek op evenemententerrein.

Op het (nu nog lege) Chasséveld in Breda vindt op 24 april het Fieldlab-testevenement van Radio 538 plaats. De lokale horeca begrijpt er niets van dat de gemeente hun niet bij de plannen heeft betrokken. Foto: ANP
,,Dan lopen er hier straks dus duizenden mensen door de stad langs de dichte horeca. Dat is alsof je iemand meeneemt naar een snoepwinkel, maar je mag geen snoep kopen. Dit is een mes in de rug”, zegt Johan de Vos, horecabaas in Breda, in ferme taal tegen Eindhovens Dagblad.
Over de timing: ,,Rationeel gezien begrijp ik het, een testevenement, ergens op Breepark of zo. Als je dat als kabinet wil, heb ik daar best begrip voor. Maar in de binnenstad, zo'n evenement, met tienduizend mensen. De bekendmaking kwam een half uur na de persconferentie van Rutte en De Jonge, met weer een boodschap dat het allemaal langer gaat duren. Ik kreeg honderden reacties, mijn mobiel stond rood. Hoe kun je dit zo aankondigen. Onbegrijpelijk. Dan gooi je geen bom naar binnen, dan ontploft het hele magazijn.”
'De psychische grens is overschreden'
,,We willen nu zo snel mogelijk met 538 in overleg, wat voor ons de mogelijkheden zijn om mee te doen. We hebben dat verzoek ook neergelegd bij de gemeente, laten we in gesprek gaan. Wat kunnen we als horeca doen tijdens het evenement, en dan op de locatie zelf? Dat is voor ons nu echt van enorm groot belang. De psychische grens is dusdanig overschreden. Als dit niet gaat lukken...”
"Dit is weer zo'n dikke vinger richting de horeca, dit steekt enorm. En ik sta daar niet alleen in"
Lees ook: Utrechtse cafés tappen weer een biertje: 'Stap vooruit voor horeca'
Bij Brasserie Bardot aan het Van Coothplein kunnen ze ook maar weinig begrip opbrengen voor het testevenement. En dat is zacht gezegd. Het wordt iedereen gegund, maar dit evenement zal hoe dan ook een hoop verkeer teweeg brengen, reageert Hans Molkenboer, die de zaak samen met zijn partner Petra Flenter en Marc Klein runt.
,,En dat is juist de reden waarom wij niet open zijn. Het brengt mensen bij elkaar en dat levert risico's op. Terwijl wij als restaurant het juist goed kunnen organiseren, prima kunnen handhaven. Dan willen wij ook wel met zo'n testevenement meedoen”, hekelt hij het ‘zwalkende’ beleid van het kabinet.
Horeca-eigenaar heeft het gevoel dat hem een warme worst wordt voorgehouden
Molkenboer: ,,Nu wordt er weer een datum ergens eind mei genoemd dat we open kunnen. Wordt ons weer een worst voor gehouden.” Flenter over alle onduidelijkheid: ,,We zijn ons allemaal aan het voorbereiden om professioneel en volwaardig open te kunnen gaan. Maar betrek ons bij het stappenplan, dat gebeurt niet. Geef duidelijkheid. Begin met een aantal mensen buiten op het terras, dan opbouwen en vervolgens weer gasten binnen ontvangen. Laat dat dan vanaf 1 juni zijn, of liefst nog eerder.”
"Heel bijzonder hoe dit allemaal weer gaat, zonder te communiceren met de horeca en zo kort aankondigen na de persconferentie. En dan de gemeente die vol trots pronkt met Fieldlab"
Lees ook: 'Kabinet neigt naar onbehoorlijk bestuur, winkels en horeca moeten nú open'
Molkenboer: ,,Maar dat kan niet zomaar even in een paar dagen, dat lukt niet. Dit vergt voorbereiding, het gaat om inkoop, om gasten ontvangen, het terras openen. Er komt echt veel bij kijken. Inbev kan ook niet zomaar even in een dag de stad bevoorraden. Dat gaat niet.”
Onbegrip richting gemeente is groot: 'En dan pronken met Fieldlab'
Ook horecaondernemer Patrick van Asch (acht zaken in de stad) is not amused. ,,Heel bijzonder hoe dit allemaal weer gaat, zonder te communiceren met de horeca en zo kort aankondigen na de persconferentie. En dan de gemeente die vol trots pronkt met Fieldlab. Zonder na te denken over de locatie, in het zicht van de horeca in de binnenstad. Mensen gaan zich voor en na het evenement spreiden over de stad, wat heeft dit als testevenement dan nog voor waarde? Testen prima, maar doe het dan op een geschikte plek, ergens in een weiland of zo. Dit is weer zo'n dikke vinger richting de horeca, dit steekt enorm. En ik sta daar niet alleen in.”