Nieuws Maatregelen
Deze twee Haagse winkeleigenaren bieden collega-ondernemers helpende hand
De eigenaren van Paagman en Dungelmann weten zich tot op heden door de coronacrisis heen te slaan. Positiviteit willen ze uitstralen, maar de situatie is niet makkelijk. Ze proberen klanten nog zo goed mogelijk van dienst te zijn en andere ondernemers de helpende hand te bieden. ,,Als kleine zaken de straat gaan verlaten, verdwijnt ook de ziel van de stad.”

'Als kleine zaken de Haagse winkelstraat gaan verlaten, verdwijnt ook de ziel van de stad'. Op de foto Rafaelle Massaro voor zijn slagerij Dungelmann. Foto: Frank Jansen
Slagerij Dungelmann in het Haagse centrum maakte onlangs bekend te gaan verhuizen. Iets verderop in de Hoogstraat trekken ze in een groter pand. Eigenaar Raffaele Massaro vertelt aan AD.nl dat hij er al een aantal jaar mee bezig is. ,,De ruimte werd te klein. En ik heb nieuwe plannen.” Daarover wil hij nog niet te veel zeggen. ,,De slagerij en de traiteur blijven absoluut. Het wordt wat moderner, maar wel met dezelfde warmte en sfeer. Je kan nog steeds lekker je broodje halen en dat achter de stabalie opeten.”
Dungelmann staat bekend om de ballen gehakt en kroketten die achterin de zaak worden besteld. ,,Dat wil ik graag behouden. Die stabalie neemt een hoop ruimte in beslag, maar de mensen komen daar makkelijk met elkaar in contact. Dat vind ik zo leuk.”
Lees ook: Drie ondernemersvragen over mogelijkheden Click & Collect
Haagse slagerij Dungelmann ziet dat consumenten lokaal kopen
De zaak heeft wat weg van een pijpenla. Dat was niet heel handig met de coronamaatregelen. ,,Ik heb snel een stoplicht voor buiten aangeschaft. Als er iemand voor de deur wacht, dan sluit de rest aan. Dat werkte wel.”
De verkoop is teruggelopen. Massaro merkt wel dat de slagersbranche nog redelijk goed gaat, omdat mensen graag lokaal hun producten kopen. Maar bij Dungelmann zit het anders. ,,Mensen gaan nu in hun buurt winkelen. Maar wij moeten het ook hebben van winkelend publiek en werkende mensen doordeweeks. Die missen we wel.” Hij mist de mensen die vanaf hun ministerie langskwamen voor een broodje en nog wat meenamen voor het avondeten. ,,Die wonen bijvoorbeeld in Zoetermeer en gaan nu natuurlijk naar de lokale slager.”
Massaro wil positief blijven. ,,Het is natuurlijk hartstikke zonde als iconen dreigen te verdwijnen, maar de wereld gaat door. En gelukkig is dat niet aan de orde van de dag. We zijn vrij zuinig en gelukkig zijn we open, in tegenstelling tot de horeca.”
‘’Als we PostNL inschakelen, zou het pakket eerst half Nederland doorgaan om vervolgens vier straten verderop in de brievenbus te belanden’’
Eigen bezorgservice Haagse boekwinkel Paagman
Fabian Paagman van boekwinkel Paagman bouwde binnen 48 uur zijn winkelbedrijf om naar een verzendservice. ,,Dat vraagt absoluut iets van onze medewerkers. Na de aankondiging in december zijn we zelf gaan bezorgen.” De bestelde boeken gaan normaal naar bestemmingen buiten de regio. Door de gesloten winkels zijn het juist de vaste klanten die een bestelling plaatsen. ,,Als we PostNL inschakelen, zou het pakket eerst half Nederland doorgaan om vervolgens vier straten verderop in de brievenbus te belanden. Wij dachten: dat kan sneller en duurzamer.”
Paagman is dankbaar voor alle bestellingen die hij krijgt. ,,Maar de eerste drie weken van januari was de omzet 70 procent lager dan normaal.” Wel heeft hij de indruk dat klanten de bekende Haagse boekwinkel willen steunen. ,,Veel mensen beseffen ook dat de 130 mensen die bij ons werken, ook bijna allemaal in Den Haagwonen. Ze steunen dus ook hun stadsgenoten.”
Lees ook: Na rechtszaak hoger bedrag noodsteun voor drie ondernemers
Zorgen over ondernemers Frederik Hendriklaan Den Haag
Bij de kantoorartikelenafdeling van Paagman heeft hij veel bedrijfsmatige klanten. Maar sinds maart zijn de pennen en post-its bij veel bedrijven in de kast blijven liggen. ,,Dat gaat dus wel echt een heel stuk minder”, vertelt Paagman. ,,Wat goed gaat, zijn onze gesigneerde boeken. We vragen auteurs stapels te signeren. Klanten kunnen die bestellen en er een persoonlijke boodschap in laten zetten.”
Paagman wil absoluut niet het hoofd laten hangen. ,,We zijn een prachtig gezond bedrijf. Deze storm gaan we zeker overleven.” Over de rest van de Frederik Hendriklaan maakt hij zich wel zorgen. ,,Ik zie om me heen dat het steeds moeilijker wordt. En de les is wel: wat weg is, keert niet meer terug.”