Nieuws Maatregelen
Ondernemend Nederland (ONL) wil duidelijker beleid mondkapjes en sectorgerichte steun
Afgelopen maandag werden de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus verder aangescherpt. Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL) vreest dat niet alle bedrijven deze klap kunnen incasseren. ,,Er is meer nodig om ondernemers door deze nieuwe, moeilijke fase van de coronacrisis heen te loodsen.'' Dit moet er volgens de organisatie verbeterd worden aan de maatregelen.
Ondernemend Nederland benoemt vijf aandachtspunten voor het kabinet:
1. Blijf ondernemers steun en perspectief bieden
ONL roept het kabinet op om ondernemers een routekaart aan te reiken. Die benodigde houvast missen ondernemers nu in de corona-aanpak, zoals een landelijke mondkapjesplicht. Communicatie vanuit de overheid is niet altijd even duidelijk, terwijl er veel behoefte is aan een duidelijk en helder beleid. Biesheuvel: ,,Vergeet niet dat ondernemers in de overlevingsstand staan en dat toekomst- en handelsperspectief daarbij essentieel zijn.”
2. De afbouw van het steunpakket voor het bedrijfsleven
ONL wil dat het kabinet afziet van de afbouw van het steunpakket nu de maatregelen worden aangescherpt. De organisatie noemt het goed dat de steun nu loopt van 1 oktober tot 1 juli, maar voor veel ondernemers wordt het de bottle neck als deze wordt afgebouwd.
Lees ook: Won Yip sluit tijdelijk nieuwe Foodhall Scheveningen: ‘Horeca krijgt wederom geen kans’
3. Gesprek over sectorspecifieke maatregelen
ONL wil graag in gesprek met het kabinet over aanvullende sectorgerichte steun voor sectoren, zoals de voucherbank voor de reisbranche, de TVL+ voor bowlingbranche en de evenementensector en de seizoensknop voor kermisexploitanten. ,,Zonder extra steun vanuit de overheid is het einde oefening voor deze sectoren,” vreest Biesheuvel.
4. Meer lucht om te kunnen reorganiseren
ONL roept minister Koolmees ook op om de transitievergoeding voor te gaan financieren. Deze ontslagvergoeding valt vooral voor kleine bedrijven amper te betalen. Indien een bedrijf genoodzaakt is om te reorganiseren, moet er ruimte zijn om werknemers een transitievergoeding te geven. Dat betekent dat, ondanks steun van de overheid, ondernemers niet failliet hoeven te gaan, maar kunnen blijven ondernemen.
Lees ook: Topman WE Fashion: 'Klant zonder mondkapje is welkom'
5. Tijdelijke overbruggingsmaatregelen mogen sneller ingevoerd worden
Het kabinet werkt momenteel aan een zogenaamd Doornroosje-arrangement voor bedrijven die het door corona erg zwaar hebben, maar na de crisis kunnen overleven. Zo zorg je ervoor dat bedrijven na een korte winterslaap weer verder kunnen met ondernemen. ONL zet in op een snelle invoering van deze regeling.
Lees ook: Bedrijven in coronanood kunnen aanspraak maken op 'Doornroosje-arrangement'