Nieuws Maatregelen
Heropening voelt voor horeca als échte heropening, maar 'het wordt een spannend jaar'
Met de huidige versoepelingen op zak staan we letterlijk en figuurlijk aan de vooravond van een nieuwe Bevrijdingsdag. Hoewel de horeca het dit weekend nog even moet doen met een sluitingstijd van 01.00 uur, is het gevoel van deze heropening wel degelijk anders. Alsof de vrijheid nu écht is teruggekeerd en niet meer weg zal gaan. Een tendens die ook leeft onder de betreffende ondernemers in deze branche. ,,We richten er alles op in, al betrap ik mezelf er wel op dat ik een slag om de arm houd.”

Het bier is besteld en het personeel heeft er zin in. Kortom: de horeca is klaar voor 'bevrijdingsdag'. Foto: ANP.
Nicky Kersten is general manager van De Horeca Groep (DHG), die meerdere horecalocaties in de regio Leiden beheert. Kersten bevestigt het gevoel van ‘back to normal’ en ziet dan ook veel enthousiasme onder de mensen die zijn etablissementen runnen. ,,Ik merk dat iedereen er alles aan doet om het personeelsbestand strak op orde te krijgen en ook qua investeringen worden er geen kosten meer bespaard. Nu is het moment om die aanpassingen in het interieur door te voeren. Waar januari en februari normaal gesproken slechte maanden voor de horeca zijn, kan dat nu weleens heel anders uitpakken.”
Gevoel van onwerkelijkheid behoedt ondernemers voor nieuwe teleurstellingen
Naast enthousiasme leeft er ook een gevoel van onwerkelijkheid binnen de horecagelegenheden die onder DHG hangen. Volgens Kersten komt dat gevoel vooral door angst voor nieuwe teleurstellingen. ,,Vorig jaar ging het na de zomer natuurlijk helemaal mis en dus wordt die periode ook dit jaar weer spannend. Daarnaast weten we ook niet wat de huidige prijsstijgingen op andere vlakken voor gevolgen hebben. Is men nog wel bereid om geld uit te geven aan een borrel of uitgebreid diner? Vorig jaar juni ging iedereen er vol voor en zat het overal bomvol. Sinds we dit jaar weer open zijn, is dat toch minder. Maar waar komt dat door? Dat kan te maken hebben met prijsstijgingen, maar het kan ook gewoon door het weer komen.”
Nicky Kersten, general manager De Horeca Groep.
Lees ook: Nieuwe coronamaatregelen: dit zijn de versoepelingen
Vraagtekens rond de bereidheid van consument en gemeente die het anders wil aanpakken
,,Ook merk ik dat gemeentes behoudender zijn als het gaat om het organiseren van grote evenementen. Kijk ik naar Koningsdag of de 3 Oktoberfeesten hier in Leiden, dan zie ik dat ze het allemaal veel ingetogener willen aanpakken. Dan kunnen wij als horeca zelf natuurlijk nog wel flink uitpakken, maar omdat de gemeente de beveiligingskosten dit jaar bij onze branche wil neerleggen, wordt dat een moeilijk verhaal. Dus met vraagtekens rond de bereidheid van de consument en de gemeente die het anders wil aanpakken, wordt het een spannend jaar.”
"Voorafgaan aan 'the summer of love' waren we ook van alles van plan, maar hebben we het uiteindelijk niet waargemaakt"
Filmmaker Jos Stelling is tevens eigenaar van drie bioscopen annex horecagelegenheid in Utrecht. Foto: ANP.
Jos Stelling kan zich wel vinden in de uitspraak van Kersten. De eigenaar van een drietal filmtheaters met bijbehorende horecagelegenheden in Utrecht gaat zelfs nog verder. Hij spreekt van ‘wantrouwen’ als het gaat om 'Bevrijdingsdag'. Inderdaad, de stoelen gaan weer naar beneden, bezoekers zijn blij, maar je weet het maar nooit, stelt hij. ,,Wantrouwen is het basisgevoel van ondernemers. Hiermee beschermt hij zichzelf en dat is nu ook het geval. In mentaal opzicht hebben we gedurende de afgelopen twee jaar flinke klappen gevangen, dus het is logisch om afwachtend te zijn.”
De film als alibi om bioscoop te bezoeken
Stelling geeft aan dat de liefde voor de bioscoop onder zijn bezoekers onverminderd groot is. ,,Natuurlijk kun je thuis op Netflix alles kijken wat je maar wilt, maar een bezoek aan de bioscoop draait meer dan ooit om het sociale aspect. De film zelf is daarbij het alibi om elkaar te ontmoeten. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik merk dat men de anderhalve meter afstand het liefst wel blijft hanteren. Bezoekers vinden het wel fijn om wat extra ruimte te hebben tijdens het kijken van de film. Persoonlijk vind ik het jammer dat het mondkapje verdwijnt. En dan vooral bij vrouwen. Het zorgt voor iets mysterieus als zij deze dragen. Dat fascineert mij.”
Lees ook: Horeca blijft ondanks storm open: 'Iedereen moet zelf maar afweging maken'
En hoe zit het met de prijzen in zijn culturele horecagelegenheden? Voert hij deze op nu alles duurder is geworden? ,,Zeker niet. We hebben alles hetzelfde gehouden ten opzichte van 2019. Dat was voor ons een succesvol jaar dus we kunnen dat lijden. Daarnaast draait het voor ons echt om het genot van de bezoekers. Vooral voor hen moet het aantrekkelijk zijn. We kunnen later altijd nog kijken of we hogere prijzen moeten doorvoeren.”
Consumentenpsycholoog verwacht dat bevrijdingsdrukte uitblijft
Verhoogde prijzen of niet, consumentenpsycholoog Patrick Wessels verwacht dat het allemaal wel mee zal vallen met de verwachte 'bevrijdingsdrukte' in de horeca. Volgens hem ontbreekt de urgentie van een bezoek aan het café of restaurant omdat er geen einddatum op deze versoepeling zit. ,,Ik herken het sentiment wel van een heropening die dit keer ook écht een heropening voelt. Toch zaten we vorige zomer in een vergelijkbare situatie en viel het uiteindelijk ook allemaal wel mee qua losgaan. Er werd gesproken van ‘the summer of love’ en hoewel het niet mogelijk was om festivals te bezoeken, was er in de horeca een heleboel mogelijk. Vooraf waren we van alles van plan, maar we hebben het uiteindelijk niet waargemaakt.”
Lees ook: Gas terug voor Getir, Zapp en Gorillas: kunnen steden flitsbezorging wel reguleren?
,,Daar staat tegenover dat als men toch al in de buurt is van een horecagelegenheid, de stap naar binnen sneller zal worden gezet”, vervolgt Wessels. ,,Ik kan me heel goed voorstellen dat zodra je anderen gezellig ziet borrelen, je zelf ook sneller aansluit. En ik geloof ook zeker dat het dan ook héél gezellig en laat kan worden. Dit onder het motto van ‘we hebben het wel verdiend na twee jaar crisis’."
Niet zeuren over hogere prijzen
Dat de prijzen van een drankje of het eten dan wat hoger liggen dan normaal, zal volgens de consumentenpsycholoog ook geen probleem zijn. ,,Er zijn mensen die erover klagen, maar dat vind ik eigenlijk wat hypocriet. We hebben altijd gezegd dat we de horeca willen helpen. Dus vragen zij 3 of 4 euro voor een biertje, dan moeten we daar niet over zeuren. En bovendien: uitgaan kost nu eenmaal geld. Persoonlijk heb ik het er graag voor over aangezien ik de ervaringen in een kroeg of restaurant bij vrienden thuis nooit zal beleven. Hoe gezellig je het ook maakt, de extra laag die de horeca biedt, valt niet te evenaren.”